Ухвала
від 30.08.2021 по справі 727/8225/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/8225/21

Провадження № 1-кс/727/2355/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2021 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

секретар судового засідання - ОСОБА_2

за участю сторони кримінального провадження:

слідчого - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Чернівці клопотання старшого слідчогоз ОВСдругого відділурозслідування кримінальнихпроваджень СУФР ГУДФС уЧернівецькій області ОСОБА_3 про проведенняобшуку поматеріалам досудовогорозслідування,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №42020260000000169від 21.08.2020року заознаками вчиненнякримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді звернувся слідчий з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

Посилається на те, що на території Чернівецької, Київської та Одеської областей протягом 2018 2020 років діє незаконна схема по ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах при ввезенні на територію України із подальшою реалізацією килимів (килимових виробів), та незаконного формування податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки за рахунок сплаченого митному органу ПДВ.

Так, ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований - АДРЕСА_1 ) та його дружина ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зреєстрована - АДРЕСА_1 ), будучи приватними підприємцями платниками єдиного податку ІІ групи, організовували схему завезення на територію України та подальшу реалізацію килимів та килимових виробів Турецького виробництва, які вони придбають напряму у фабрик, зокрема це: фабрика SAHAN ІС VE DIS TIC.LTD.STI, фабрика BOSSAN TEKSTIL ITHALAT IHRACAT SANAYI VE TICARET LTD.STI., фабрика ESMA HALI TEKSTIL SANAYI VE TICARET LTD.STI та фабрика KARTAL HALI TEKSTIL SAN. VE TIC.

Після придбання килимів та килимових виробів у вищезазначених виробників в Туреччині ОСОБА_4 , з метою приховування імпортних операцій та фактичних обсягів реалізації, розмитнення придбаних ТМЦ здійснює із використанням реквізитів підставних імпортерів ТОВ «Дніпро Імпекс» (код ЄДРПОУ 41905401, м. Київ) та ТОВ «Фортекс Груп Україна» (код ЄДРПОУ 43223386, м. Київ). За попередніми домовленостями, товар (килимові вироби) після процедури розмитнення на ТОВ «Дніпро Імпекс» та ТОВ «Фортекс Груп Україна» спрямовується до складських приміщень ОСОБА_4 .

З метою уникнення податкового контролю, ідентифікації своїх клієнтів та приховування фактичного доходу, відповідно об`єкта оподаткування, реалізація товару здійснюється за готівкові кошти без оформлення будь-яких офіційних документів та декларування.

Проведеними оперативно розшуковими заходами, а також за результатами аналізу зібраної оперативної інформації встановлено, що спільником злочинної діяльності ОСОБА_4 , що контролюють вищевказаних підставних імпортерів, за попередньою змовою та розподілом ролей являється: ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ).

Встановлено, що протягом 2018 2020 років ФОП ОСОБА_4 здійснив реалізацію на території України килимових виробів турецького походження, розмитненого на ТОВ «Дніпро Імпекс» та ТОВ «Фортекс Груп Україна», в сумі 79 591 852,73 грн. без відповідного декларування, зловживаючи при цьому спрощеною системою оподаткування.

Проведеним судовим експертом дослідження матеріалів встановлено, що ФОП ОСОБА_4 протягом 2018-2020 років ухилився від сплати 13614078 грн. податкових зобов`язань (в т.ч. єдиний податок 6 012 875 грн. ПДВ 7601203 грн.); ТОВ «Дніпро Імплекс» та ТОВ «Фортекс Груп Україна» протягом 2018-2020 років не задекларували до сплати ПДВ в сумі 15918370 грн.

Таким чином просить надати дозвіл на проведення обшуку в житлових та нежитлових будівлях розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , які на праві приватної власності належать ОСОБА_7 , та користувачем яких є ОСОБА_6 , з метою відшукання і вилучення наступних речей і документів, а саме: фінансово-господарських документів, пов`язаних із проведенням господарських операцій з приводу придбання та реалізації товарів ФОП ОСОБА_4 та ФОП ОСОБА_5 упродовж 2018-2020 років, розмитнення яких здійснюється із використанням реквізитів підставних імпортерів, а саме: ТОВ «Дніпро Імпекс» (код ЄДРПОУ 41905401, м. Київ) та ТОВ «Фортекс Груп Україна» (код ЄДРПОУ 43223386, м. Київ); документів фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , ТОВ «Дніпро Імпекс» (код ЄДРПОУ 41905401, м. Київ) та ТОВ «Фортекс Груп Україна» (код ЄДРПОУ 43223386, м. Київ) за період 2018-2020 роки, а саме: дозвільних документів, договорів (угод), вантажно-митних декларацій, бухгалтерських та податкових документів, сертифікатів якості, актів приймання (передачі) рухомого майна, електронних митних декларації (ЕМД), митних декларації, а також товарно-супровідних документі до ЕМД, а саме: специфікації до договорів, інвойси, CMR (міжнародна товарно-транспортна накладна), Packinglist, актів про проведення митного огляду товарів, дані на автомобілі та водіїв, які перевозили товар, а також інші документи, які подавалися для митного оформлення товарно-матеріальних цінностей підставними імпортерами та, які можуть зберігатися як на паперових, так і на електронних носіях інформації, виписок платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також ІР-адреси, з якої надійшло платіжне доручення, чорнових записів, записів на паперових, електронних та інших носіях щодо неофіційної бухгалтерії, печатків, штампів, комп`ютерної техніки, конвертованої готівки, які мають важливе значення для досудового розслідування та можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з підстав викладених в ньому.

Ознайомившись з клопотанням та доказами, якими воно обґрунтовується, заслухавши думку слідчого, приходжу до наступних висновків.

Встановлено, що 21.08.2020р. до ЄРДР внесені відомості за №42020260000000169за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.212 КК України.

Згідно ст. 234 ч.1 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукових осіб.

Згідно ст. 233 ч.2 КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

З матеріалів доданих до клопотання, зокрема відповіді на доручення від 10.08.2021р., висновку експерта від 13.08.2020р., встановлено, що до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_6 і в житлових та нежитлових будівлях розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , яким користується останній, можуть знаходитись предмети, документи та речі, які мають значення речового доказу у даному кримінальному провадженні.

Згідно інформаціїз Державногореєстру речовихправ нанерухоме майнота Реєструправ власностіна нерухомемайно власникомжитла заадресою: АДРЕСА_2 є ОСОБА_7 .

Таким чином, враховуючи викладене, слід надати дозвіл на проведення обшуку в житлових та нежитлових будівлях розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , користувачем яких є ОСОБА_6 , з метою відшукання і вилучення фінансово-господарських документів, пов`язаних із проведенням господарських операцій з приводу придбання та реалізації товарів ФОП ОСОБА_4 та ФОП ОСОБА_5 упродовж 2018-2020 років, розмитнення яких здійснюється із використанням реквізитів підставних імпортерів, а саме: ТОВ «Дніпро Імпекс» (код ЄДРПОУ 41905401, м. Київ) та ТОВ «Фортекс Груп Україна» (код ЄДРПОУ 43223386, м. Київ); документів фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , ТОВ «Дніпро Імпекс» (код ЄДРПОУ 41905401, м. Київ) та ТОВ «Фортекс Груп Україна» (код ЄДРПОУ 43223386, м. Київ) за період 2018-2020 роки, а саме: дозвільних документів, договорів (угод), вантажно-митних декларацій, бухгалтерських та податкових документів, сертифікатів якості, актів приймання (передачі) рухомого майна, електронних митних декларації (ЕМД), митних декларації, а також товарно-супровідних документі до ЕМД, а саме: специфікації до договорів, інвойси, CMR (міжнародна товарно-транспортна накладна), Packinglist, актів про проведення митного огляду товарів, дані на автомобілі та водіїв, які перевозили товар, а також документів, які подавалися для митного оформлення товарно-матеріальних цінностей підставними імпортерами та, які можуть зберігатися як на паперових, так і на електронних носіях інформації, виписок платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також ІР-адреси, з якої надійшло платіжне доручення, чорнових записів, записів на паперових, електронних щодо неофіційної бухгалтерії, печатків, штампів, комп`ютерної техніки.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» регламентовано, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей, а тому відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950р.

Вважаю, що клопотання в частині щодо надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення «інших документів та інших носіїв» задоволенню не підлягає, оскільки воно в цій частині не конкретизовано.

Клопотання в частині надання слідчому дозволу на відшукання та вилучення конвертованої готівки, задоволенню не підлягає, оскільки слідчим не зазначено їх ідентифікуючих ознак, а тому підстав для надання дозволу на вилучення грошових коштів, окрім задіяних під час проведення контролю за злочином, суд не вбачає.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 233-236, 309, 370-371 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку в житлових та нежитлових будівлях розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , які на праві приватної власності належать ОСОБА_7 , та користувачем яких є ОСОБА_6 , з метою відшукання і вилучення фінансово-господарських документів, пов`язаних із проведенням господарських операцій з приводу придбання та реалізації товарів ФОП ОСОБА_4 та ФОП ОСОБА_5 упродовж 2018-2020 років, розмитнення яких здійснюється із використанням реквізитів підставних імпортерів, а саме: ТОВ «Дніпро Імпекс» (код ЄДРПОУ 41905401, м. Київ) та ТОВ «Фортекс Груп Україна» (код ЄДРПОУ 43223386, м. Київ); документів фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , ТОВ «Дніпро Імпекс» (код ЄДРПОУ 41905401, м. Київ) та ТОВ «Фортекс Груп Україна» (код ЄДРПОУ 43223386, м. Київ) за період 2018-2020 роки, а саме: дозвільних документів, договорів (угод), вантажно-митних декларацій, бухгалтерських та податкових документів, сертифікатів якості, актів приймання (передачі) рухомого майна, електронних митних декларації (ЕМД), митних декларації, а також товарно-супровідних документі до ЕМД, а саме: специфікації до договорів, інвойси, CMR (міжнародна товарно-транспортна накладна), Packinglist, актів про проведення митного огляду товарів, дані на автомобілі та водіїв, які перевозили товар, а також документів, які подавалися для митного оформлення товарно-матеріальних цінностей підставними імпортерами та, які можуть зберігатися як на паперових, так і на електронних носіях інформації, виписок платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також ІР-адреси, з якої надійшло платіжне доручення, чорнових записів, записів на паперових, електронних щодо неофіційної бухгалтерії, печатків, штампів, комп`ютерної техніки, грошових коштів задіяних під час проведення контролю за вчиненням злочину.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Копію цієї ухвали вручено



2021 року


(підпис)

Дата ухвалення рішення30.08.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —727/8225/21

Ухвала від 30.08.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Мамчин П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні