Ухвала
від 11.08.2021 по справі 120/4813/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

11 серпня 2021 р. Справа № 120/4813/20-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мультян Марини Бондівни, розглянувши заяву представника стягувача про заміну сторін у виконавчому листі, виданому за результатами розгляду справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектор-М" до Державної податкової служби України, Офісу великих платників податків Державної податкової служби, комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі податкових накладних Офісу великих платників податків Державної податкової служби про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходилася адміністративна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектор-М" до Державної податкової служби України, Офісу великих платників податків Державної податкової служби, комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі податкових накладних Офісу великих платників податків Державної податкової служби про визання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії.

Рішенням суду від 04.12.2020 адміністративний позов задоволено повністю.

22.06.2021 судом видано виконавчий лист №120/4813/20-а про стягнення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектор-М" судових витрат зі сплати судового збору при зверненні до суду в сумі 2102 гривень за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків Державної податкової служби.

23.07.2021 на адресу суду надійшла заява представника стягувача про заміну сторін у виконавчому листі їх правонаступниками, а саме просить замінити сторону стягувача у виконавчому листі Товариство з обмеженою відповідальністю "Вектор-М" його правонаступником, якого є Приватне акціонерне товариство "Вінницький Олійножировий Комбінат" та боржника Офіс великих платників податків ДПС на його правонаступника Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Ухвалою суду від 05.08.2021 дану заяву призначено до розгляду в судовому засіданні на 11.08.2021 з повідомленням учасників справи.

11.08.2021 учасники справи в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду заяви про заміну сторін у виконавчому провадженні повідомлялися належним чином, що підтверджуються матеріалами справи. Поряд із цим представник стягувача просив про розгляд заяви за його відсутності.

Відповідно до частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За приписами частини 4 статті 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну стягувача та боржника у виконавчому листі без участі заявника та осіб, які беруть участь у справі, за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Визначаючись щодо заяви про заміну сторін у виконавчому листі, суд виходив з такого.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 № 1404-VIII виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

За приписами частин 1, 2, 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частин 1, 4 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відтак, процесуальним законодавством врегульовано не лише питання заміни сторони у виконавчому провадженні, а й у виконавчому листі у випадку, якщо виконавче провадження ще не відкрито.

Відповідно до виконавчого листа, виданого Вінницьким окружним адміністративним судом 22.06.2021 у справі № 120/4812/20-а про стягнення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вектор-М" судових витрат зі сплати судового збору при зверненні до суду в сумі 2102 гривень за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків Державної податкової служби - стягувачем зазначено Товариствао з обмеженою відповідальністю "Вектор-М", боржником - Офіс великих платників податків Державної податкової служби.

Поряд із цим, виконавче провадження не відкрито.

З наданих заявником доказів суд встановив, що 05.05.2021 відбулася державна реєстрація припинення Товариства з обмеженою відповідальністю Вектор-М в результаті його реорганізації шляхом приєднання до Приватного акціонерного товариства Вінницький Олійножировий Комбінат , код ЄДРПОУ 00373758, що підтверджується копіями витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також описів документів, що надавалися державному реєстратору на проведення реєстраційних дій на підтвердження припинення та правонаступництва.

Водночас постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" постановлено ліквідувати Офіс великих платників податків ДПС.

Згідно з абзацом 3 пункту 2 вказаної постанови права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються переходять до Державної податкової служби та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про ДПС та її територіальні органи.

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань 30.09.2020 внесено запис про реєстрацію Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код ЄРДПОУ ВП 44104032).

Відповідно до положення про Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків затвердженого наказом ДПС України від 12.11.2020 №643 Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків є правонаступником майна, прав та обов`язків Офісу великих платників податків ДПС у відповідних сферах діяльності.

Окрім того, наказом Державної податкової служби України "Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій" №755 з 01.01.2021 розпочато здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як відокремлені підрозділи відповідно до наказу ДПС від 30.09.2020 №529 повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідовуються відповідно до п.1 постанови №893.

Відповідно до положень статті 104 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Таким чином, правонаступником Товариства з обмеженою відповідальністю Вектор-М відповідно до вимог статті 104 Цивільного кодексу України є Приватне акціонерне товариство Вінницький Олійножировий Комбінат , а Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків є правонаступником Офісу великих платників податків Державної податкової служби.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви та наявність підстав для проведення заміни стягувача та боржника у виконавчому листі.

Керуючись ст.ст. 248, 379, 293-295 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вектор-М про заміну стягувача та боржника у виконавчому листі - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому листі Вінницького окружного адміністративного суду, що виданий 22.06.2021 у справі № 120/4813/20-а, а саме стягувача Товариство з обмеженою відповідальністю Вектор-М його правонаступником - Приватним акціонерним товариством Вінницький Олійножировий Комбінат .

Замінити сторону у виконавчому листі Вінницького окружного адміністративного суду, що виданий 22.06.2021 у справі № 120/4813/20-а, а саме боржника Офіс великих платників податків ДПС на його правонаступника - Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 КАС України.

Відповідно до статті 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Мультян Марина Бондівна

Дата ухвалення рішення11.08.2021
Оприлюднено03.09.2021

Судовий реєстр по справі —120/4813/20-а

Ухвала від 29.10.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 05.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 05.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 05.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 05.08.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Ухвала від 15.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Постанова від 15.03.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 09.02.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні