Ухвала
від 28.04.2010 по справі 3/321-12/384а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"28" квітня 2010 р. м. Київ К-15891/07

Колегія суддів Вищого адміністративного суду Укра їни в складі:

Головуючого: Сіроша М.В.

Суддів: Гончар Л.Я.

Бим М.Є.

Гордійчук М.П.

Островича С.Е.

при секретарі : Сіри к Ю.В.

розглянувши у відкрито му судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за касаційною скаргою Міжна родної благодійної організа ції «Екологія-Право-Людина»н а постанову Господарського с уду Львівської області від 28.0 2.2007 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністратив ного суду від 21.06.2007 року у справ і за позовом Міжнародної бла годійної організації «Еколо гія-Право-Людина»до Кабінету Міністрів України, третя осо ба - Національна атомна Енер гогенеруюча компанія «Енерг оатом»в особі відокремленог о підрозділу «Юно-Українська атомна електростанція»про в изнання нечинною постанови, -

в с т а н о в и л а :

Міжнародна благодій на організація «Екологія-Пра во-Людина» звернулася до суд у з позовом до Кабінету Мініс трів України про визнання не чинною постанови.

Позивач свої вимоги о бґрунтовував тим, що постано ва Кабінету Міністрів Україн и № 841 від 20.06.2006 року «Про надання земельних ділянок у постійн е користування»прийнята з по рушенням процедури прийнятт я рішення про вилучення та на дання в постійне користуванн я земель, яка передбачена Зем ельним кодексом, а також з пор ушенням процедури прийняття рішень Кабінетом міністрів України. Позивач стверджує, щ о в порушення п.6 ст. 123 Земельно го кодексу України проекти з емлеустрою щодо відведення з емель НАЕК «Енергоатом»під х востову частину Олександрій ського водосховища не були п огоджені Управлінням еколог ії та природних ресурсів в Ми колаївській області та отрим али негативні висновки. Тако ж позивач зазначав, що землі в иділені НАЕК «Енергоатом»вх одять до регіонального ландш афтного парку «Гранітно - Ст епове Побужжя», що відносить ся до особливо цінних земель і тому рішення відповідача щ одо вилучення земельної діля нки під розміщення хвостової частини водосховища повинно було прийматися за наявност і погодження Верховною Радо ю України на розташування та кого об' єкту, однак така пос танова Верховної ради відсут ня. Позивач просив суд визнат и нечинною постанову Кабінет у Міністрів України № 841 від 20.06.2 006 року.

Постановою Господарсько го суду Львівської області в ід 28.02.2007 року відмовлено у задов оленні позову.

Ухвалою Львівського апеля ційного адміністративного с уду від 21.06.2007 року апеляційна ск арга Міжнародної благодійно ї організації «Екологія-Прав о-Людина»залишена без задово лення, а постанова Господарс ького суду Львівської област і від 28.02.2007 року без змін.

У поданій касаційній скарз і Міжнародної благодійної ор ганізації «Екологія-Право-Лю дина», з посиланням на поруше ння судами норм матеріальног о і процесуального права, про сило скасувати оскаржувані с удові рішення та направити с праву на новий розгляд до суд у першої інстанції.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного су ду України стосовно обставин , необхідних для прийняття рі шення судом касаційної інста нції, перевіривши і обговори вши доводи касаційної скарги , правильність правової оцін ки обставин справи та застос ування судами першої та апел яційної інстанції норм матер іального і процесуального пр ава, колегія суддів вважає, щ о скарга підлягає задоволенн ю.

При прийнятті оскаржувани х рішень суди попередніх інс танцій виходили з того, що по станова Кабінету Міністрів У країни № 841 від 20.06.2006 року «Про на дання земельних ділянок у по стійне користування»(далі по тексту Постанова) носить рек омендаційний характер і не п орушує прав позивача.

Суд першої інстанції також посилався на те, що межі регі онального ландшафтного парк у «Гранітно-степове Побужжя» не встановлювалися, спірною Постановою передавалася у по стійне користування ділянк а із земель запасу. У зв' язк у з цим суд дійшов висновку, що погодження вилучення земел ьної ділянки як особливо цін них земель Верховною Радою У країни не потрібно.

Висновки судів не відповід ають обставинам справи, суди не встановили дійсних право відносин, а тому невірно заст осували норми матеріального та процесуального права.

Як вбачається з тексту Пост анови в ній фактично вирішен о питання про надання в пості йне користування державному підприємству «Національна а томна енергогенеруюча компа нія «Енергоатом»із земель за пасу із зміною цільового при значення земельних ділянок з а переліком згідно з додатко м загальною площею 27,7218 гектара . Виділення землі відкладено до прийняття Миколаївською обласною радою рішення про в иключення зазначених діляно к в установленому порядку із складу регіонального ландша фтного парку «Гранітно-степо ве Побужжя». Ця умова не надає Постанові рекомендаційного характеру.

Крім того, як вбачається з Д одатку до Постанови земельні ділянки, які надаються у пос тійне користування є землям и державної власності природ оохоронного призначення.

Суди при розгляді справи не встановили до якої категорі ї та форми власності відноси лися землі, що передавалися у користування , чи вилучалися і передавалися вони з дотрим анням встановленого порядку .

Відповідно до ст.. 227 КАС Укра їни судові рішення судів пер шої та апеляційної інстанції підлягають скасуванню з нап равленням справи на новий су довий розгляд, якщо суди допу стили порушення норм матері ального та процесуального пр ава, що призвели, або могли при звести до неправильного вирі шення справи і не можуть бути усунені судом касаційної ін станції.

При новому розгляді справи слід належно оцінити докази , що мають значення для виріше ння спору по суті, всебічно і п овно перевірити доводи, на як их ґрунтуються вимоги та зап еречення сторін, та, враховую чи зазначені вище обставини і вимоги законодавства, прий няти законне та обґрунтоване судове рішення .

Керуючись ст., ст.. 220, 221, 227, 230, 231 КАС України, колегія суддів,-

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу Міжна родної благодійної організа ції «Екологія-Право-Людина» задовольнити.

Постанову Господарського суду Львівської області від 28.02.2007 року та ухвалу Львівськог о апеляційного адміністрати вного суду від 21.06.2007 року скасув ати, а справу направити на нов ий розгляд до адміністратив ного суду м.Києва.

Ухвала набирає законної с или з моменту проголошення т а оскарженню не підлягає .

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення28.04.2010
Оприлюднено21.06.2010
Номер документу9930956
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3/321-12/384а

Ухвала від 28.04.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні