Постанова
від 15.06.2010 по справі 2а-2254/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-2254/10/2370

15.06.2010 р. м. Черкаси

Черкаський окружний а дміністративний суд в складі :

головуючого - судді Лічев ецького І.О.,

при секретарі - Левчуку А.С .,

за участю представників: по зивача - Черевичної Т.С. з а довіреністю; відповідача - не з' явився, розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і в м. Черкаси адміністративн у справу за позовом державно ї податкової інспекції у Чиг иринському районі до дочірнь ого підприємства «Будівельн е управління - 4» відкритого ак ціонерного товариства «Енер гожитлобуд»про стягнення по даткового боргу,

ВСТАНОВИВ:

ДПІ у Чигиринсько му районі звернулась до суду з адміністративним позовом про стягнення з ДП «БУ-4»ВАТ «Е нергожитлобуд»957 грн., посилаю чись на наявність у відповід ача податкового боргу із спл ати податку на прибуток підп риємств.

В судовому засіданні представник позивача позовн і вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач заперечен ь проти позову не надав, в судо ве засідання свого представн ика не направив.

Заслухавши пояснення представника позивача, розг лянувши подані документи і м атеріали, оцінивши належніст ь, допустимість, достовірніс ть кожного доказу окремо, а та кож достатність і взаємний з в' язок доказів у їх сукупно сті, суд приходить до наступн ого.

ДП «БУ-4»ВАТ «Енергожи тлобуд»зареєстроване як суб ' єкт підприємницької діяль ності 14 грудня 2001 р. про що Чигир инською райдержадміністрац ією зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за № 0070.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про систему оподаткування»від 25 червня 1991 року № 1251-XII (надалі за текстом - «Закон № 1251-ХІІ») податок на п рибуток підприємств віднесе ний до загальнодержавних под атків і зборів.

Згідно підпункту 2.1.1. пу нкту 2.1. статті 2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»від 28 грудня 1994 ро ку № 334/94-ВР (надалі за текстом - «Закон № 334/94-ВР») платниками по датку з числа резидентів є су б'єкти господарської діяльно сті, бюджетні, громадські та і нші підприємства, установи т а організації, які здійснюют ь діяльність, спрямовану на о тримання прибутку як на тери торії України, так і за її межа ми.

За змістом пунктів 16.4 с татті 16 та 22.13. статті 22 Закону № 33 4/94-ВР податок за звітний періо д сплачується його платником до відповідного бюджету у ст рок, визначений законом для к вартального податкового пер іоду. Платники податку у стро ки, визначені законом, подают ь до податкового органу пода ткову декларацію про прибуто к за звітний період, розрахов ану наростаючим підсумком з урахуванням від'ємного значе ння об'єкта оподаткування ми нулих податкових періодів у разі його наявності відповід но до пункту 6.1 статті 6 цього За кону. При цьому за звітні квар тал, півріччя та три квартали платники податку подають сп рощену декларацію, а за резул ьтатами звітного року - повну . Форми декларацій з цього под атку встановлюються централ ьним податковим органом за у згодженням з комітетом Верхо вної Ради України, що відпові дає за проведення податкової політики. У 2008 році платники по датку за результатами одинад цяти місяців 2008 року зобов'яза ні подати декларацію, складе ну за правилами, встановлени ми для повного податкового п еріоду, з урахуванням прирос ту (убутку) матеріальних запа сів за одинадцять місяців 2008 р оку, суми амортизаційних від рахувань, нарахованих за три квартали поточного року, та д вох третин амортизаційних ві драхувань четвертого кварта лу цього року і сплатити пода ткове зобов'язання, нарахова не згідно із зазначеною декл арацією у строки, встановлен і законом для місячного пода ткового періоду.

Законом який установлює п орядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державни ми цільовими фондами з подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів), включаючи збір на обов 'язкове державне пенсійне ст рахування та внески на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування, нарахуван ня і сплати пені та штрафних с анкцій, що застосовуються до платників податків контролю ючими органами, у тому числі з а порушення у сфері зовнішнь оекономічної діяльності, та визначає процедуру оскаржен ня дій органів стягнення є За кон України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» від 21 грудня 2000 року № 2181-III (нада лі за текстом - «Закон № 2181-III»).

Стаття перша Закону № 2181-III визначає податкове зобо в'язання, як зобов'язання плат ника податків сплатити до бю джетів або державних цільови х фондів відповідну суму кош тів у порядку та у строки, визн ачені цим Законом або іншими законами України

Відповідно до пункту 1.3. ста тті 1 названого Закону податк овий борг (недоїмка) це податк ове зобов' язання (з урахува нням штрафних санкцій за їх н аявності), самостійно узгодж ене платником податків або у згоджене в адміністративном у чи судовому порядку, але не с плачене у встановлений строк , а також пеня, нарахована на с уму такого податкового зобов 'язання.

Підпунктом 4.1.4. пункту 4.1. стат ті 4 Закону № 2181-III встановлено, щ о податкові декларації подаю ться за базовий податковий (з вітний) період, що дорівнює: ка лендарному місяцю (у тому чис лі при сплаті місячних аванс ових внесків), - протягом 20 кале ндарних днів, наступних за ос таннім календарним днем звіт ного (податкового) місяця; кал ендарному кварталу або кален дарному півріччю (у тому числ і при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків ), - протягом 40 календарних днів , наступних за останнім кален дарним днем звітного (податк ового) кварталу (півріччя); кал ендарному року, крім випадкі в, передбачених підпунктом "г " підпункту 4.1.4 цього пункту, - пр отягом 60 календарних днів за о станнім календарним днем зві тного (податкового) року; кале ндарному року для платників податку на доходи фізичних о сіб (прибуткового податку з г ромадян), - до 1 квітня року, наст упного за звітним. Якщо подат кова декларація за квартал, п івріччя, три квартали або рік розраховується наростаючим підсумком на підставі показ ників базових податкових пер іодів, з яких складаються так і квартал, півріччя, три кварт али або рік (без урахування ав ансових внесків) згідно з від повідним законом з питань оп одаткування, така декларація подається у строки, визначен і цим пунктом для такого базо вого податкового періоду. Дл я цілей підпункту 4.1.4 цього пун кту під терміном "базовий под атковий період" слід розуміт и перший податковий період з вітного року, визначений від повідним законом з питань оп одаткування, зокрема календа рний квартал для цілей опода ткування прибутку підприємс тв.

Відповідно до статт і 11 Закону України «Про держав ну податкову службу в Україн і»від 4 грудня 1990 року № 509-XII орган и державної податкової служб и у випадках, в межах компетен ції та у порядку, встановлени х законами України, мають пра во здійснювати документальн і невиїзні перевірки (на підс таві поданих податкових декл арацій, звітів та інших докум ентів, пов'язаних з нарахуван ням і сплатою податків та збо рів (обов'язкових платежів) не залежно від способу їх подач і), а також планові та позаплан ові виїзні перевірки своєчас ності, достовірності, повнот и нарахування і сплати подат ків та зборів (обов'язкових пл атежів), додержання валютног о законодавства юридичними о собами, їх філіями, відділенн ями, іншими відокремленими п ідрозділами, що не мають стат усу юридичної особи, а також ф ізичними особами, які мають с татус суб'єктів підприємниць кої діяльності чи не мають та кого статусу, на яких згідно і з законами України покладено обов'язок утримувати та/або с плачувати податки і збори (об ов'язкові платежі), крім Націо нального банку України та йо го установ.

Згідно акту перевірк и: № 400/15-011/18006865 від 18.09.2009 р. відповідач ем не подано податкові декла рації з податку на прибуток п ідприємств за І півріччя 2006 р., 12 місяців 2006 р., 11 місяців 2007 р., 12 міс яців 2007 р., 9 місяців 2008 р. та 11 місяц ів 2008 р.

Відповідно до підпункту 17 .1.1. пункту 17.1 статті 17 Закону № 2181-I II платник податків, що не пода є податкову декларацію у стр оки, визначені законодавство м, сплачує штраф у розмірі дес яти неоподатковуваних мінім умів доходів громадян за кож не таке неподання або її затр имку.

З огляду на викладені вище п оложення Закону № 2181-III та на під ставі даних акту перевірки п озивачем прийняте податкове повідомлення-рішення № 0001751500/0 в ід 25.09.2009 р., яким визначено зобов ' язання відповідача щодо сп лати штрафу в сумі 1 020 грн.

Назване податкове повідом лення-рішення отримане відпо відачем 30.09.2009 р. про що свідчить повідомлення про вручення п оштового відправлення.

Відповідач вищезгадане по даткове повідомлення-рішенн я не оскаржив.

За даними облікової картки платника, станом на січень 2009 р . за відповідачем обліковува лась переплата по сплаті под атку на прибуток підприємств в розмірі 63 грн., що враховано п озивачем при розрахунках сум и позову.

З урахуванням вищев икладеного недоїмка ДП «БУ-4» ВАТ «Енергожитлобуд»склада є 957 грн.

Позивачем вживались захо ди щодо примусового стягненн я податкового боргу, шляхом н аправлення першої та другої податкових вимог, прийняття рішення про погашення податк ового боргу платників податк ів за рахунок стягнення його активів. Вжиті заходи не забе зпечили погашення податково го боргу.

Пункт 11 статті 11 Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні»від 4 грудня 19 90 року № 509-XII передбачає право ор ганів державної податкової с лужби застосовувати до платн иків податків фінансові (штр афні) санкції, стягувати до бю джетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у в ипадках, порядку та розмірах , встановлених законами Укра їни.

У світлі цих обстави н, суд приходить до висновку, щ о у позивача є підстави для пр имусового стягнення з відпов ідача за рішенням суду 957 грн. в рахунок погашення податково го боргу та знаходить позов т аким, що підлягає задоволенн ю.

Відповідно до частини чет вертої статті 94 КАС України су дові витрати, здійснені пози вачем - суб' єктом владних п овноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 1 62 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути з дочірнього під приємства «Будівельне управ ління - 4»відкритого акціонер ного товариства «Енергожитл обуд»(Черкаська область, м. Чигирин, вул. Енергетиків, 13, кв . 215, ідентифікаційний код 18006865 ) в доход бюджету через держа вну податкову інспекцію у Чи гиринському районі (Черкаськ а область, м. Чигирин, вул. Б.Хме льницького, 25, ідентифікаційн ий код 34458679) податковий борг в с умі 957 (дев' ятсот п' ятдесят сім) грн.

Постанова набирає з аконної сили після закінченн я строку подання заяви про ап еляційне оскарження, яка мож е бути подана до Київського а пеляційного адміністративн ого суду через Черкаський ок ружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня ск ладення постанови в повному обсязі. Якщо постанову було п роголошено у відсутності осо би, яка бере участь у справі, т о строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислює ться з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову подається пр отягом двадцяти днів після п одання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова складена в пов ному обсязі 17 червня 2010 р.

Суддя І.О.Лічевецький

Дата ухвалення рішення15.06.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9931619
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2254/10/2370

Ухвала від 02.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Ухвала від 19.05.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Постанова від 15.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні