Постанова
від 17.06.2010 по справі 2а-16068/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 червня 2010 року 15:30 № 2а-16068/09/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Качура І.А. при секретарі судового засід ання Черненко О.В. розглянув ши у відкритому судовому зас іданні адміністративну спра ву

за позовом Державної податкової інс пекції у Дніпровському район і міста Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Окара"

про припинення юридичної особ и

за участю представників ст орін:

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу за позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Дніпровському районі м. К иєва до Товариства з обмежен ою відповідальністю "ОКАРА" п ро скасування (припинення) де ржавної реєстрації юридично ї особи.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Украї ни в судовому засіданні 17.06.2010 ро ку о 15 год. 30 хв. проголошено вст упну та резолютивну частини постанови. Виготовлення пост анови у повному обсязі відкл адено, про що повідомлено сто рін після проголошення вступ ної та резолютивної частини постанови в судовому засідан ні з урахуванням вимог ч.4 ст. 167 КАС України

В С Т А Н О В И В :

Державна податкова інспе кція у Дніпровському районі м.Києва звернулася до суду з п озовом про скасування (припи нення) державної реєстрації юридичної особи: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "ОКАРА". В обґрунтування позо вних вимог покликається на т е, що відповідач зареєстрова ний як платник податків 03.03.2000р. За результатами перевірки вс тановлено, що звіти про фінан сово-господарську діяльніст ь до податкових органів не по давав з 26.07.2007р. і по теперішній ч ас. На думку позивача, відпові дач порушив вимоги абз.5 п.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фіз ичних осіб - підприємців", відп овідно до якої, за неподання з вітності протягом року до ор ганів податкової служби пода ткових декларацій, документі в фінансової звітності відпо відно до закону є підставою д ля постановлення судового рі шення щодо припинення юридич ної особи, що не пов'язано з ба нкрутством юридичної особи. А тому просить суд скасувати (припинити) державну реєстра цію відповідача у зв'язку з по рушенням вимог чинного закон одавства.

Відповідач до суду не з'явив ся, судом направлялась ухвал а про відкриття провадження у справі та повістки про викл ик відповідача в судове засі дання за адресою, яка зазначе на в ЄДРПОУ (витяг станом на 18.09 .2009 року). Відповідно до ч. 3 ст. 4 За кону України "Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців" зм іни до установчих документів юридичної особи, а також змін а прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або м ісця проживання фізичної осо би - підприємця підлягають об ов'язковій державній реєстра ції шляхом внесення відповід них змін до записів Єдиного д ержавного реєстру в порядку, встановленому цим Законом. Я кщо відомості, які підлягают ь внесенню до Єдиного держав ного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вваж аються достовірними і можуть бути використані в спорі з тр етьою особою, доки до них не вн есено відповідних змін (ч. 1 ст . 18 Закону). З огляду на зазначен е, суд вважає, що відповідач по відомлений належним чином, з а таких обставин, неприбуття в судове засідання представ ника відповідача не є перешк одою для розгляду справи.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з'ясувавши фак тичні обставини, на яких ґрун тується позов, оцінивши дока зи, які мають юридичне значен ня для розгляду справи і вирі шення спору по суті, суд прихо дить до висновку, що позов слі д задовольнити з наступних п ідстав.

Відповідно до статті 67, 68 Кон ституції України кожен зобо в'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах в становлених законом (ст. 67), кож ен зобов'язаний неухильно до держуватися Конституції Укр аїни та законів України, не по сягати на права і свободи, чес ть і гідність інших людей. Нез нання законів не звільняє ві д юридичної відповідальност і (ст. 68).

Частиною 1 ст. 9 Закону Україн и "Про систему оподаткування " передбачено обов'язок платн иків податків і зборів (обов'я зкових платежів) вести бухга лтерський облік, складати зв ітність про фінансово-господ арську діяльність і забезпеч увати її зберігання у термін и, встановлені законами; пода вати до державних податкових органів та інших державних о рганів відповідно до законів декларації, бухгалтерську з вітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисл енням і сплатою податків і зб орів (обов'язкових платежів); с плачувати належні суми подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів) у встановлені законам и терміни, допускати посадов их осіб державних податкових органів до обстеження примі щень, що використовуються дл я одержання доходів чи пов'яз ані з утриманням об'єктів опо даткування, а також для перев ірок з питань обчислення і сп лати податків і зборів (обов'я зкових платежів).

Витягом з ЄДРПОУ станом на 1 8.09.2009 року підтверджується, що в ідповідач знаходиться за адр есою: 02094, м.Київ, бул. Верховної Р ади, б.19-а, кв.45. Заборгованіс ть по податках, зборах (обов'яз кових платежах) станом на сер пень 2009 року у відповідача від сутня.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" від 15.05.200 3 року з наступними змінами і д оповненнями, підставами для постановлення судового ріше ння щодо припинення юридично ї особи, що не пов'язано з банк рутством юридичної особи, зо крема є: визнання недійсним з апису про проведення державн ої реєстрації через порушенн я закону, допущені при створе нні юридичної особи, які не мо жна усунути; провадження нею діяльності, що суперечить ус тановчим документам, або так ої, що заборонена законом; нев ідповідність мінімального р озміру статутного фонду юрид ичної особи вимогам закону; н еподання протягом року орган ам державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів фінансової звітнос ті відповідно до закону; наяв ність в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказани м її місцезнаходженням.

Згідно п. 17 ст. 11 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні" органам держав ної податкової служби надано право звертатися у передбач ених законом випадках до суд у з заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 59 Господ арського кодексу України при пинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюєтьс я шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, пе ретворення) або ліквідації - з а рішенням власника (власник ів) чи уповноважених ним орга нів, за рішенням інших осіб - з асновників суб'єкта господар ювання чи їх правонаступникі в, а у випадках, передбачених ц им Кодексом, - за рішенням суду .

Статтею 238 Господарського к одексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської ді яльності до суб'єктів господ арювання можуть бути застосо вані уповноваженими органам и державної влади або органа ми місцевого самоврядування адміністративно-господарсь кі санкції, тобто заходи орга нізаційно-правового або майн ового характеру, спрямовані на припинення правопорушенн я суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. В иди адміністративно-господа рських санкцій, умови та поря док їх застосування визначаю ться цим Кодексом, іншими зак онодавчими актами. Адміністр ативно-господарські санкції можуть бути встановлені вик лючно законами.

Згідно зі ст. 239 Господарсько го кодексу України до таких с анкцій віднесено, зокрема, ск асування державної реєстрац ії та ліквідація суб'єкта гос подарювання.

Скасування державної реєс трації суб'єкта господарюван ня провадиться за рішенням с уду, що є підставою для ліквід ації даного суб'єкта господа рювання відповідно до статті 59 Господарського кодексу Укр аїни.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не подає о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності, чим порушив норми чин ного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

У зв'язку з наявністю докуме нтально підтвердженої підст ави для припинення юридичної особи, позовні вимоги позива ча обґрунтовані матеріалами справи, відповідають чинном у законодавству і підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають (ст. 94 КАС України).

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Позовні вимоги задоволь нити.

2. Скасувати (припинити) держ авну реєстрацію юридичної ос оби: ТОВ "ОКАРА" (код ЄДРПОУ - 30784653, юридична адреса: 02094, м.Київ, бул . Верховної Ради, б.19-а, кв.45 ).

У день набрання постановою законної сили направити її д ержавному реєстратору Дніпр овського району м. Києва для в несення до Єдиного державног о реєстру запису про судове р ішення та вчинення дій щодо п роведення процедури припине ння державної реєстрації юри дичної особи у встановленому законом порядку.

Суддя І.А. Качур

Дата ухвалення рішення17.06.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу9931796
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-16068/09/2670

Постанова від 17.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні