Постанова
від 31.08.2021 по справі 489/3602/15-к
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 489/3602/15-к

1-кп/467/31/21

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.08.2021 року смт.Арбузинка

Арбузинський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

судді ОСОБА_2 ,

присяжних ОСОБА_3 ,

ОСОБА_4 ,

ОСОБА_5

за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_6 ,

прокурора ОСОБА_7 ,

обвинувачених ОСОБА_8 ,

ОСОБА_9 ,

ОСОБА_10 ,

ОСОБА_11

захисників ОСОБА_12 ,

ОСОБА_13 ,

ОСОБА_14 ,

ОСОБА_15

у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції між Арбузинським районним судом Миколаївської області, ДУ «Снігурівська виправна колонія (№5)» та ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор» у кримінальному провадженні №12014150030003470 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31.07.2014 року по обвинуваченню ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.ч.3,5 ст.27, ч.2 ст.146 КК України, ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.146, п.9 ч.2 ст.115, ч.2 ст.185 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.146, ч.1 ст.396, ч.2 ст.353, ч.2 ст.185 КК України, ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.146, ч.1 ст.396 КК України розглянув клопотання захисника ОСОБА_15 в інтересах обвинуваченого

ОСОБА_11 , що народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Первомайську Миколаївської області, є громадянином України, українцем, що має вищу освіту, не одружений, інвалід ІІІ групи, адвокат, адвокатську діяльність не здійснює, зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності

в с т а н о в и в :

Згідно обвинувального акту ОСОБА_11 обвинувачується у організації та пособництві у незаконному позбавленні волі ОСОБА_16 30.07.2014 року з метою примушення останньої передати йому та його брату ОСОБА_17 у власність транспортний засіб BMW X5, тобто у вчиненні злочину передбаченого ч. 3, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 146 КК України, тобто в організації та пособництві в незаконному позбавленні волі людини, вчиненому з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_15 заявила клопотання про звільнення ОСОБА_11 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закриття кримінального провадження, мотивуючи тим, що з дня вчинення злочину, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_11 на даний момент минуло більше п`яти років, при цьому, обвинувачений від органів досудового слідства та суду не ухилявся, інших злочинів не вчиняв, в розшуку не перебував, перебіг строків давності не зупинявся та не переривався.

Обвинувачений ОСОБА_11 підтримав клопотання свого захисника та просив звільнити його від кримінальної відповідальності, а провадження по справі закрити. Згоден зі звільненням з підстав спливу строків давності, наслідки закриття кримінального провадження із наведених підстав йому зрозумілі.

Прокурор, інші обвинувачені та їх захисники проти задоволення клопотання не заперечували.

Вислухавши думку учасників провадження, дослідивши матеріали справи, суд зробив наступний висновок.

Згідно з п.1 ч.2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з ч.4 ст.286КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звертається до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно з ч. 3 ст.288КПК суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ст.44КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Положеннями статті 49КК України визначено матеріально-правові підстави та умови для звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності. Зокрема, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули зазначені у законі строки (ці строки диференційовані залежно від тяжкості вчиненого злочину); протягом цих строків особа не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого або особливо тяжкого злочину; особа не ухилялася від досудового слідства або суду; законом не встановлено заборони щодо застосування давності до вчиненого особою злочину.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки.

Згідно із положеннями п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у разі вчинення нетяжкого злочину, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини.

Частиною 4 статті 12КК України визначено, що нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Санкцією ч.2 ст.146 КК України передбачене покарання у виді обмеження воліна строкдо п`ятироків абопозбавлення воліна тойсамий строк.

Таким чином, КК України передбачено п`ятирічний строк з дня вчинення особою кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили для звільнення особи від кримінальної відповідальності за кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.146 КК України.

Згідно обвинувального акту ОСОБА_11 вчинив кримінальне правопорушення 30.07.2014 року. Отже, з дня вчинення кримінального правопорушення на момент постановлення даної ухвали минуло більше п`яти років.

ОСОБА_11 не ухилявся від слідства та суду, тобто перебіг строку давності не переривався, також відсутні відомості про притягнення його до кримінальної відповідальності за інші злочини.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язком суду у разі настання обставин, передбачених ч.1 ст.49 КК України, за наявності згоди підозрюваного, обвинуваченого, засудженого на звільнення з підстав спливу строків давності.

На підставі вищевикладеного, враховуючи те, що ОСОБА_18 , будучи повідомленим про те, що звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст.49КК України не носить реабілітуючого характеру, клопотання захисника про його звільнення від кримінальної відповідальності підтримав, згоден зі звільненням з підстав спливу строків давності, суд приходить до висновку, що клопотання захисника є обґрунтованим та вважає за необхідне звільнити ОСОБА_11 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закрити кримінальне провадження щодо нього.

Оскільки судом не ухвалюється обвинувальний вирок, відповідно до ч.2ст.124 КПК України, витрати на залучення експертів не підлягають стягненню з обвинуваченого.

Враховуючи, що суд продовжує розгляд кримінального провадження щодо ОСОБА_9 , доля речових доказів буде вирішена за наслідком розгляду кримінального провадження щодо нього.

У даному кримінальному провадженні потерпілим ОСОБА_19 заявлено цивільний позов до обвинувачених ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 про стягнення матеріальної та моральної шкоди, завданої злочином.

Порядок вирішення цивільного позову в кримінальному провадженні регламентований главою 9 КПК України.

Нормами кримінального процесуального закону, зокрема ст.129 КПК України, встановлено, що рішення про повне або часткове задоволення цивільного позову може бути винесене лише у разі визнання обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення і ухвалення обвинувального вироку чи винесення постанови про застосування до особи примусових заходів виховного або медичного характеру.

Вирішення цивільного позову при звільненні особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження по справі суперечить вказаним вище нормам закону .

Виходячи із системного аналізу зазначених норм КПК України, суд дійшов висновку, що цивільний позов не підлягає розгляду у випадках закриття кримінального провадження як на досудовому розслідуванні, так і в суді.

В той же час, у випадку закриття кримінального провадження на встановленихКПК Українипідставах, суд зобов`язаний роз`яснити цивільному позивачеві його право пред`явити аналогічний позов у порядку цивільного судочинства.

Виконуючи вимоги ст.ст. 128-129 КПК України, суд роз`яснює потерпілому (цивільному позивачу) його право на пред`явлення позовних вимог до ОСОБА_11 в порядку цивільного судочинства та залишає позов, який був пред`явлений потерпілим в даному кримінальному провадженні, в частині позовних вимог до ОСОБА_11 без розгляду.

Керуючись ст.ст.26, 284,286,288,369,371,372 КПК України, суд

у х в а л и в :

Клопотання захисника ОСОБА_15 прозвільнення ОСОБА_11 від кримінальноївідповідальності узв`язкуіз закінченнямстроків давностіта закриттякримінального провадження задовольнити.

Звільнити ОСОБА_11 , що народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Первомайську Миколаївської області, від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.ч.3,5 ст.27, ч.2 ст.146 КК України у зв`язку із закінченням строків давності на підставі ст.49 КК України.

Кримінальне провадження №12014150030003470 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31.07.2014 року в частині щодо обвинуваченого ОСОБА_11 закрити у зв`язку зі звільненням йоговід кримінальної відповідальності.

Цивільний позов потерпілого ОСОБА_19 в частині позовних вимог, заявлених до ОСОБА_11 залишити без розгляду.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду через Арбузинський районний суд Миколаївської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали проголошено 02.09.2021 року о 08-07 год.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_2

Присяжні ОСОБА_3 ,

ОСОБА_4 ,

ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення31.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99321225
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство

Судовий реєстр по справі —489/3602/15-к

Постанова від 16.11.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Вирок від 22.09.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 31.08.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 31.08.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 31.08.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 31.08.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 31.08.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 31.08.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 31.08.2021

Кримінальне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні