Ухвала
від 01.09.2021 по справі 200/4498/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

01 вересня 2021 р. Справа №200/4498/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Голуб В.А., розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про відстрочення виконання рішення суду у справі за позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про застосування заходів реагування, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Головне управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про застосування заходів реагування.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 року позовні вимоги Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про застосування заходів реагування, - задоволено. Застосовано заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області, розташованої за адресою: Донецька обл., м. Покровськ, смт. Шевченко, вул. Шкільна, 2 до повного усунення порушень, шляхом заборони експлуатації вищезазначеного об`єкту.

Рішення Донецького окружного адміністративного суду від 30 вересня 2020 року набрало законної сили 27 липня 2021 року, відповідно до постанови Першого апеляційного адміністративного суду від 27 липня 2021 року.

Представник Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області звернувся до суду із заявою про відстрочення виконання судового рішення, відповідно до якої просив суд відстрочити виконання рішення до 29.09.2021.

В обґрунтування вказаної заяви відповідач посилається на те, що всі порушення, що залишились, перебувають у процесі усунення. Так, відповідно до акту перевірки наразі невиконаними залишаються наступні порушення:

-приміщення не обладнано системами протипожежного захисту;

-дерев`яні елементи горищних покриттів (крокви, лати) не піддані обробленню засобами вогнезахисту, які забезпечують першу групу вогнезахисної ефективності

-системи евакуаційні фотолюмінісцентні не розроблені відповідно до ДСТУ 7313:2013, плани евакуації та позначення шляхів евакуації не виконано на основі фотолюмінісцентних матеріалів;

-працюючий персонал не забезпечений засобами індивідуального захисту органів дихання згідно діючих нормативних актів.

Однак, як вказує відповідач, ним виготовлено та передано до відділу освіти проектно-кошторисну документацію на монтаж та установку системи пожежної сигналізації, системи мовного оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей в приміщеннях. Приміщення школи обладнано фотолюмінісцентним планом евакуації. Крім того, 16.07.2021 відділом освіти Покровської міської ради було оголошено відкриті торги на закупівлю послуги з вогнезахисного оброблення дерев`яних конструкцій в закладах загальної середньої освіти Покровської міської ради.

Окрім того, рішенням сесії Покровської міської ради Донецької області № 8/10-1 від 16.06.2021 було виділено кошти для реалізації протипожежних заходів у закладах загальної середньої освіти Покровської міської ради у розмірі 1 392 322,00 грн, за рахунок яких відділом освіти планується у тому числі придбання засобів індивідуального захисту органів дихання.

Таким чином, для усунення порушень, які залишилися не виконаними, потребує часу для проведення процедур закупівель, які відповідно до Закону України Про публічні закупівлі з урахуванням всіх її обов`язкових етапів може тривати до 60 днів (з урахуванням часу на оскарження), виконання робіт з обробки дерев`яних елементів горищних покриттів засобами вогнезахисту, виконання робіт з обладнання будівлі ЗОШ № 33 системою протипожежного захисту.

З огляду на викладене, представник відповідача зазначає про наявність обставин, які ускладнюють виконання рішення суду, у зв`язку з чим просить суд відстрочити виконання рішення суду до 29.09.2021.

Позивач та представник відповідача на судове засідання не прибули, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Враховуючи приписи статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі- КАС України), суд вважає за можливе провести судове засідання в порядку письмового провадження.

Розглянувши заяву відповідача про відстрочення виконання рішення суду, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Згідно з частинами 2-4 статті 13 Закону України Про судоустрій і статус суддів та статтею 14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд у межах повноважень, наданих йому законом. Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Статтею 370 КАС України передбачено, що судове рішення, що набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, само по собі є підставою для його виконання, що визначено ч. 2 ст. 372 КАС України.

Виконання судового рішення є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Згідно з частиною першою статті 378 КАС України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникнення спору; щодо фізичної особи тяжке захворювання самої особи, або членів її сім`ї, її матеріальне становище; стихійне лихо чи інші надзвичайні події тощо (частини друга та третя ст. 378 Кодексу адміністративного судочинства України).

Наведені норми не містять конкретного переліку обставин для відстрочення та/або розстрочення виконання судового акта, а лише встановлюють критерії для їх визначення, надаючи суду в кожному конкретному випадку вирішувати питання про їх наявність з урахуванням усіх обставин справи.

Підставою для застосування правил ст. 378 КАС України є обставини, що перешкоджають належному виконанню судового рішення в адміністративній справі: ускладнюють його виконання або роблять неможливим.

З аналізу цієї норми вбачається, що для відстрочення, розстрочення виконання рішення підставою є обставини, що ускладнюють виконання, а для зміни способу і порядку виконання - обставини, які роблять виконання неможливим (при цьому, відповідач у поданій заяві про відстрочення виконання рішення зазначає про неможливість виконати це рішення, а не про ускладненість його виконання). Такою обставиною для відстрочення чи розстрочення виконання рішення може бути недостатність коштів на рахунку, стихійне лихо тощо, підтверджене відповідними доказами, як це встановлено положеннями статей 72-77 КАС України. Обов`язок доведення наявності цих обставин, покладається на зобов`язану сторону (боржника). Суд вирішує питання про відстрочення виконання судового рішення, виходячи із конкретних обставин, які впливають на спроможність сторони виконати судове рішення, та балансу між інтересами стягувача та боржника. Відстрочення, розстрочення виконання рішення здійснюється у виняткових випадках.

На переконання суду, при розгляді заяв щодо відстрочення виконання судового рішення необхідно виходити з міркувань доцільності та об`єктивної необхідності надання саме таких строків відтермінування виконання рішення в цілому. Наявність підстав для відтермінування має бути доведена боржником. Строки відтермінування знаходяться у прямій залежності від обставин, що викликають необхідність надання додаткового строку для повного виконання рішення суду. Надання такого не може створювати занадто або безпідставно привілейовані умови для боржника, натомість повинне базуватися на принципах співмірності і пропорційності з метою забезпечення балансу прав і законних інтересів стягувачів і боржників.

В даному ж випадку, суд зазначає, що оскільки відповідач є бюджетною установою та виконання рішення суду ускладняється певними обставинами, а саме процедурою публічної закупівлі, відтермінування виконання рішення суду на досить нетривалий термін, а саме до 29.09.2021, жодним чином не порушить прав позивача, проте забезпечить баланс прав і законних інтересів боржника.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку про те, що заява представника Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про відстрочення виконання рішення суду у справі № 200/4498/20-а є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Отже, суд вважає за можливе відстрочити виконання рішення суду у справі № 200/4498/20-а за позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про застосування заходів реагування до 29.09.2021.

Керуючись ст.ст. 243, 248, 256, 378, 294, 295 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву представника відповідача про відстрочення виконання рішення суду у справі № 200/4498/20-а за позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про застосування заходів реагування, - задовольнити.

Відстрочити виконання рішення суду у справі № 200/4498/20-а за позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Шевченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 33 Покровської міської ради Донецької області про застосування заходів реагування до 29.09.2021.

Повний текст ухвали складено та підписано 01 вересня 2021 року.

Ухвала може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Відповідно до п.п. 15-5 п. 15 розділу VII Перехідних положень КАС України встановлено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя В.А. Голуб

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.09.2021
Оприлюднено06.09.2021
Номер документу99323204
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/4498/20-а

Ухвала від 01.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В.А.

Постанова від 27.07.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 27.07.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 26.01.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 02.12.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 02.12.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 13.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Рішення від 30.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В.А.

Ухвала від 08.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В.А.

Ухвала від 03.08.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні