Ухвала
від 02.09.2021 по справі 320/9468/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про продовження строку для усунення недоліків позовної заяви

02 вересня 2021 року м. Київ 320/9468/21

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Панченко Н.Д., розглянувши матеріали в адміністративній справі за позовом Головного управління ДПС у Київській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Станкосервіс про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

до суду звернулося Головне управління ДПС у Київській області (код ЄДРПОУ: ВП 44096798, адреса: 03151, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5а) з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Станкосервіс (код ЄДРПОУ: 31726147, адреса: 08203, Київська обл., м. Ірпінь, вул. Покровська, буд. 1/1-І) в якому просить суд стягнути з ТОВ "Станкосервіс" (код ЄДРПОУ: 31726147) кошти в рахунок погашення податкового боргу у розмірі 268578,61 грн. за рахунків у банках, обслуговуючого такого платника податків та за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

У зв`язку із невідповідністю позовної заяви встановленим вимогам Кодексу адміністративного судочинства України, ухвалою суду від 09.08.2021 позов вирішено залишити без руху та надати позивачеві час на усунення виявлених недоліків шляхом подання до суду: належним чином завірених копій додатків до позовної заяви та доказів доплати судового збору за подання до Київського окружного адміністративного суду даного адміністративного позову на суму 578,10 грн.

На виконання вимог вищевказаної ухвали 01.09.2021 судом отримано заяву позивача про усунення недоліків позовної заяви.

Так, згідно поданих позивачем додатків до заяви, суд вбачав часткове виконання вимог ухвали суду від 09.08.2021, а саме щодо надання належним чином завірених копій додатків до позовної заяви.

У той же час, належні докази сплати судового збору за подання до Київського окружного адміністративного суду даного адміністративного позову на суму 578,10 грн. у матеріалах поданої позивачем заяви - відсутні.

При цьому, позивачем зокрема зазначено, що ГУ ДПС у Київській області є бюджетною установою та в останнього на даний час відсутні кошти на подачу позовних заяв, апеляційних скарг, касаційних скарг до судових органів.

Відтак, посилаючись на відповідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України "Про судовий збір", рішення Конституційного Суду України від 28.11.2013 №12-рп/2013 і в тому числі правову позицію Великої Палати Верховного Суду, викладену у постанові від 14.01.2021 по справі №0940/2276/18, позивач просив продовжити строк для усунення недоліків в частині сплати судового збору за подання позовної заяви.

Вирішуючи питання щодо заявленого позивачем клопотання суд виходить з наступного.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Відповідно до вимог ст. 133 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Вказані норми встановлюють можливість полегшення судом тягаря судових витрат для осіб з низьким рівнем достатку. Положення статей спрямовані на те, щоб судові витрати не були перешкодою для доступу до суду малозабезпечених осіб, і слугують гарантуванню принципу рівності всіх осіб у правах щодо доступу до суду незалежно від майнового стану.

Таким чином, за обґрунтованим клопотанням, вирішуючи питання про відкриття провадження в адміністративній справі, суд може звільнити позивача від сплати судового збору, зменшити його розмір, відстрочити або розстрочити його сплату.

У заяві сторона повинна навести обставини, які свідчать про її незадовільне (скрутне) матеріальне становище, та надати суду відповідні докази.

Так, Пленум Вищого адміністративного суду України Постанові від 23.012015 №2 Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 08.07.2011 №3674-VI Про судовий збір зазначив, що визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати. Таке ж право мають і бюджетні установи. Водночас, якщо ці бюджетні установи діють як суб`єкти владних повноважень, то обмежене фінансування такої установи не є підставою для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від сплати.

Суд зазначає, що Головне управління ДПС у Київській області не включено до числа осіб, звільнених від оплати судового збору при подачі позовів, зокрема, до адміністративного суду, що прямо передбачено Законом України Про судовий збір (в редакції, чинній на момент подання позову), а тому є платником судового збору на загальних підставах.

Разом з цим, враховуючи заявлене позивачем клопотання про продовження строку для усунення недоліків в частині сплати судового збору, суд зазначає на таке.

Частинами 1-3 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, у письмовому провадженні.

З метою забезпечення доступу до правосуддя Головного управління ДПС у Київській області суд вважає за необхідне продовжити строк для усунення виявлених недоліків позовної заяви та зобов`язує позивача усунути недоліки шляхом подання до суду оригіналу документу про сплату судового збору у розмірі 578,10 грн.

Згідно із ч. 6 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України про поновлення або продовження процесуального строку, відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою.

Крім того, суд зазначає, що у разі не виконання вимог цієї ухвали суду, позовна заява буде повернута позивачеві.

Керуючись статтями 118, 121, 133, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління Державної податкової служби у Київській області про продовження процесуального строку - задовольнити.

Продовжити Головному управлінню Державної податкової служби у Київській області процесуальний строк для усунення недоліків позовної заяви на 5 днів з дня отримання копії даної ухвали.

Копію даної ухвали надіслати (вручити) Головному управлінню Державної податкової служби у Київській області (його представнику), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Панченко Н.Д.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.09.2021
Оприлюднено06.09.2021
Номер документу99324014
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/9468/21

Рішення від 12.12.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 08.10.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 02.09.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 09.08.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні