Ухвала
від 01.09.2021 по справі 688/2633/21
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2633/21

№ 1-кс/688/1536/21

Ухвала

Іменем України

01 вересня 2021 року м. Шепетівка

Слідчий суддя Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представник скаржника ОСОБА_4 , розглянувши матеріали скарги керівника товариства з обмеженою відповідальністю «Русь» Д ОСОБА_4 на бездіяльність посадових осіб відділу поліцейської діяльності №2 (м. Ізяслав) Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області щодо невнесення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення за заявою від 19 серпня 2021 року,

встановив:

27 серпня 2021 року керівник ТОВ«Русь» Д ОСОБА_4 звернувсядо слідчогосудді Шепетівськогоміськрайонного судуХмельницької областізі скаргою,в порядкуст.303КПК України, на бездіяльність посадових осіб відділу поліцейської діяльності №2 (м. Ізяслав) Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області щодо невнесення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення за заявою від 19 серпня 2021 року за фактом вчинення службовими особами Плужненської об`єднаної територіальної громади кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України. В обґрунтуванняскарги посилаєтьсяна те,що працівникамиполіції у встановленийстрок нерозглянуто йогозвернення провчинення кримінальногоправопорушення, не виконано приписи ч.1 ст.214 КПК України, що призвело до невнесення відомостей до ЄРДР за заявою від 19 серпня 2021 року. Вважає таку бездіяльність посадових осіб СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області такою, що не відповідає вимогам кримінального процесуального законодавства, тобто протиправною. Просить зобов`язати уповноважену особу СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області внести відомості в ЄРДР на підставі його заяви від 19 серпня 2021 року про наявність в діях службових осіб Плужненської об`єднаної територіальної громади ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Скаржник ОСОБА_4 в судовому засіданні скаргу підтримав, покликаючись на мотиви такої, яку просив задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечував щодо задоволення скарги.

Заслухавши доводи скаржника, думку прокурора, дослідивши матеріали скарги, матеріали перевірки за скаргою, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост. 303 КПК Українина досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення.

Судом встановлено,що 19серпня 2021року керівникомТОВ «Русь»Д ОСОБА_4 подано заявудо начальникасектору поліцейськоїдіяльності №2Шепетівського РУПГУНП в Хмельницькійобласті проте,що в2013році нимна підставіугоди просоціальне партнерствота актуобстеження технічногостану Плужненськійоб`єднаній територіальнійгромаді переданотрактор ХТЗ-17221,який намомент передачіперебував усправному стані.03липня 2013року ОСОБА_4 виявив,що невідомимиособами здійснюєтьсявивіз кабінивід вищевказаноготрактора таінших йогоскладових частин.Вказує,що зазначенідії,свідчать проте,що службовимиособами Плужненськоїоб`єднаної територіальноїгромади здійсненопривласнення тарозтрату комунальногомайна ПлужненськоїОТГ,та містятьознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України. Однак, відомості по даному факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

Відповідно до ст.2КПК України - завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частиною 1 ст.214КПК України визначено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Частиною 4 цієї статті передбачено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до п.п. 4, 5 ч.5 ст.214КПК України та підпункту 1 розділу 2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України № 139 від 06 квітня 2016 року, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела, його попередню правову кваліфікацію із зазначенням статті (частин статті) закону України про кримінальну відповідальність.

Системний аналіз зазначених правових норм свідчить про те, що слугувати підставою внесення до ЄРДР та початку досудового розслідування можуть не будь-які заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, а лише ті, у яких зазначені фактичні обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Такий висновок слугує гарантією кожній особі від необґрунтованого обвинувачення та процесуального примусу.

Слід також зазначити, що відповідно до п.2 ст.214КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідчим суддею встановлено, що заява керівника ТОВ «Русь» Д ОСОБА_4 про вчинення кримінального правопорушення від 19 серпня 2021 року отримана уповноваженою особою Шепетівського РУП ГУ НП в Хмельницькій області 19 серпня 2021 року.

Вказана обставина зобов`язувала уповноважених осіб Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області внести до ЄРДР відповідні відомості не пізніше 20 серпня 2021 року.

Однак, викладені у заяві від 19 серпня 2021 року відомості до ЄРДР не внесені.

Прийм аючи до уваги, що із скаргою до суду звернулась особа, якій надано відповідне право, викладені заявником обставини свідчать про протиправну бездіяльність уповноваженої особи Шепетівського РУП ГУ НП в Хмельницькій області, скарга підлягає задоволенню.

Як вбачаєтьсязі скарги,скаржник вказавна те,що найого думкузазначені взаяві від19серпня 2021року діїпідлягають кваліфікаціїза ч.3ст.191 КК України.

Однак, відповідно до п. 29 рішення Європейського суду з прав людини в справі Павлюлінець проти України (Заява № 70767/01) від 6 вересня 2005 року право на порушення кримінальної справи проти третьої особи як таке не гарантується Конвенцією (Kubiszyn v. Poland, ухвала від 21 вересня 1999 року, заява N 37437/97).

Відповідно до ст.214КПК України відомості про особу та попередню кваліфікацію її дій вносяться до ЄРДР слідчим або прокурором. Отже, скаржнику не належить право на реєстрацію повідомлення про злочин за бажаною ним кваліфікацією дій особи за диспозицією КК України, оскільки право на кримінально-правове переслідування конкретної третьої особи із обраною самостійно кваліфікацією скаржнику не гарантується положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод людини. Кримінально-правова кваліфікація обставин вчинення злочину особою є підставою для оголошення про підозру і здійснюється виключно в порядку ст.22 КПК України.

Виходячи з наведеного, внесенню відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР підлягають лише відомості за фактом вчинення кримінальних правопорушень, без зазначення правової кваліфікації, оскільки право визначати кваліфікацію кримінального правопорушення, відповідно до ст.214 КПК України, належить слідчому або прокурору.

Керуючись ст.ст.303,306-307,309 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Шепетівського РУПГУНП вХмельницькій областізабезпечити внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення за заявою керівника товариства з обмеженою відповідальністю «Русь» Д ОСОБА_4 від 19 серпня 2021 року, протягом 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення01.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99340158
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —688/2633/21

Ухвала від 01.09.2021

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 01.09.2021

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 28.08.2021

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні