Рішення
від 20.04.2010 по справі 2-1506\10
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-1506

2010 року

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2010 року Подільсь кий районний суд м. Києва

в складі:

головуючого судді - Декале нко В.С.

при секретарі - Хіміч А.В.

з участю представника поз ивача - Вінокурової Р.О.

представників відповідач ів - Герасименко П.М. , Т рофімова О.Ю. , ОСОБА_1,Р огова А.С.

представника 3-ї особи - Воронюк О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Промислово-комерційна фі рма «Барс» до Товариства з об меженою відповідальністю «Б удівельно-комерційна фірма « Граніт», Закритого акціонерн ого товариства «Прилуктвари нмаш-Холдинг», Товариства з о бмеженою відповідальністю « Олга-Трейдінг», Товариства з обмеженою відповідальністю «АДМ», ОСОБА_7, Комунально го підприємства «Київське мі ське бюро технічної інвентар изації та реєстрації прав вл асності на об' єкти нерухомо го майна» за участю третьої о соби, що не заявляє самостійн их вимог - Відкритого акціо нерного товариства «Петрівс ький завод «СМіК» про виділе ння в натурі частки, припинен ня права спільної часткової власності та зобов' язання з дійснити державну реєстраці ю права власності, суд

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом до відповідачів ,обґрунтовуючи свої вимоги тим , що він разом з відповідачами є співвласн иком майнового комплексу , що розташований за адресою м. Ки їв вул.. Сирецька , 33 .

Зазначає , що йому згідно До говору купівлі-продажу части ни майнового комплексу уклад еного з Відкритим акціонерни м товариством «Петрівський з авод СМІК» від 01.02.2001 року на пра ві власності належить 5/1000 част ин майнового комплексу площе ю 14405,80 кв.м, розташованого в м. К иєві по вулиці Сирецькій під номером 33 та складаються з бу дівлі прохідної (літ. И) площею 7,10 кв.м., будівлі диспетчерсько ї (літ. Б) площею 20,10 кв.м. та будів лі вагової (літ. О.) площею 41,20 кв. м. - загальною площею 68,40 кв.м. ,щ о підтверджується Свідоцтво м про право власності від 08 лю того 2001 року (реєстровий номер 635-з).

Посилається на те , що належ ні йому 5/1000 частин майнового к омплексу- будівля прохідної (літ. И) площею 7,10 кв.м., будівля д испетчерської (літ. Б) площею 2 0,10 кв.м. та будівля вагової (літ . О.) площею 41,20 кв.м. - загальною пл ощею 68,40 кв.м. є подільними об'єк тами нерухомого майна та вик ористовуються позивачем окр емо, а тому їх можливо виділит и в натурі і виділення в натур і 5/1000 частин від майнового комп лексу не завдасть шкоди спіл ьному майну.

Як співвласник має право в иділу у натурі частки із майн а, що є у спільній частковій вл асності, однак відповідачі н е визнають його право власно сті на частку і своїми діями відмовили у виділенні належ них йому 5/1000 частин в майновому комплексі в натурі. В зв' язк у з чим вимушений звернутися до суду з даним позовом та пос илаючись на вимоги ст.ст. 358,364 ЦК України просить виділити в н атурі належну йому частку ,пр ипинивши право спільної част кової власності на 5/1000 частин м айнового комплексу та зареєс трувати виділене в натурі ма йно, відповідно з вимогами «Т имчасового положення про пор ядок реєстрації прав власнос ті на нерухоме майно « та Зако ну України « Про державну реє страцію речових прав на неру хоме майно та їх обмеження «.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вим оги підтримала з вищевикладе них підстав , обґрунтувавши п оясненнями , просить вимоги з адовольнити в повному обсяз і.

Представники відповідачі в - Товариства з обмеженою від повідальністю «Будівельно-к омерційна фірма «Граніт», За критого акціонерного товари ства «Прилуктваринмаш-Холди нг», Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Олга-Трейд інг» та відповідач ОСОБА_7 в судовому засіданні проти в имог позивача заперечували , обґрунтовуючи поясненнями, що права позивача на виділ із спільної часткової власност і не порушувались, в зв' язку з чим, позивач не має права зв ернення до суду за захистом п орушених прав, а також тим, що чинним законодавством не пер едбачений такий судовий спос іб захисту як виділ в натурі ч астки, просили в задоволенні вимог відмовити.

Представник Комунального підприємства «Київське місь ке бюро технічної інвентариз ації та реєстрації прав влас ності на об' єкти нерухомого майна» в судовому засіданні вимоги позивача не визнав , об грунтувавши поясненнями , пр осить в задоволенні вимог ві дмовити та надавши письмові заперечення просить проводи ти в подальшому розгляд спра ви у відсутності представни ка.

Представник відповідача - Товариства з обмеженою відп овідальністю «АДМ» в судове засідання не з' явився , про д ень, час та місце розгляду спр ави повідомлялось належним ч ином, що підтверджується ого лошеннями в пресі, причини не явки суду не надані , не надано будь-яких заперечень чи пояс нень.

Відповідно до вимог ст. 77 ЦПК України сторони та інші особ и, які беруть участь у справі, зобов' язані повідомляти су д про зміну свого місця прожи вання (перебування, знаходже ння) або місцезнаходження пі д час провадження справи. У ра зі відсутності заяви про змі ну місця проживання або місц езнаходження судова повістк а надсилається на останню ві дому судові адресу і вважаєт ься доставленої навіть якщо особа за цією адресою більше не проживає або не знаходить ся.

Сторони та інші особи, які б еруть участь у справі, зобов' язані повідомляти суд про пр ичини неявки у судове засіда ння. У разі неповідомлення су ду про причини неявки вважає ться, що сторони та інші особи , які беруть участь у справі, н е з' явилися у судове засіда ння без поважних причин.

Відповідно до п. 4 ст. 169 ЦПК Укр аїни якщо суд не має відомост ей про причину неявки відпов ідача, повідомленого належни м чином, або причину неявки бу де визнано неповажною, суд ви рішує справу на підставі ная вних у ній даних чи доказів.

Відповідно до п. 2 ст. 224 ЦПК Укр аїни у разі участі у справі кі лькох відповідачів заочний р озгляд справи можливий лише у випадку неявки в судове зас ідання всіх відповідачів.

Враховуючи викладене , суд вважає можливим слухати спра ву у відсутності представник а відповідача , відповідно до вимог ст.169 ЦПК України.

Представник 3-ї особи в судо вому засіданні проти вимог п озивача заперечує . обгрунту вавши поясненнями , просить в задоволенні вимог відмовити .

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, представн иків відповідачів, дослідивш и матеріали справи, суд прихо дить до висновку, що вимоги п озивача підлягають задоволе нню , виходячи з наступних під став .

Як встановлено в судовому з асіданні Товариство з обмеже ною відповідальністю «Комер ційно-промислова фірма «Барс » відповідно до укладеного 01 л ютого 2001 року Договору купівл і-продажу частини майнового комплексу укладеного з Відкр итим акціонерним товариство м «Петрівський завод СМІК» н абуло право власності на 5/1000 ча стин майнового комплексу пло щею 14405,80 кв.м, що знаходяться в м . Києві по вулиці Сирецькій пі д номером 33 та складаються з б удівлі прохідної (літ. И) площе ю 7,10 кв.м., будівлі диспетчерськ ої (літ. Б) площею 20,10 кв.м. та буді влі вагової (літ. О.) площею 41,20 кв .м. - загальною площею 68,40 кв.м. , що підтверджується Свідоцтв ом про право власності від 08 л ютого 2001 року (реєстровий номе р 635-з) ( а.с.7-9 ).

Як вбачається з наданих суд у матеріалів - відповідно до д аних Комунального підприємс тва «Київське міське бюро те хнічної інвентаризації та ре єстрації прав власності на о б' єкти нерухомого майна» вл асниками нежилих приміщень т а будівель майнового компле ксу за адресою: м. Київ, вул. Сир ецька, 33 зазначені - Закрите ак ціонерне товариство «Прилук тваринмаш-Холдінг», що волод іє 205/1000 частинами від майновог о комплексу, ОСОБА_7, що вол одіє 364/1000 частинами від майнов ого комплексу, Товариство з о бмеженою відповідальністю « Будівельно-комерційна фірма «Граніт», що володіє 159/1000 части нами від майнового комплексу , Товариство з обмеженою відп овідальністю «АДМ», що волод іє 130/1000 частинами від майновог о комплексу.

Товариству з обмеженою від повідальністю «Олга-Трейдін г» належить 118/1000 частин від май нового комплексу які були ви ділені в натурі та припинено право спільної часткової вл асності Товариства з обмежен ою відповідальністю «Олга-Тр ейдінг» на 118/1000 частин від майн ового комплексу ( а.с.10).

Відповідно до ст. 358 ЦК Укр аїни - право спільної част кової власності здійснюєтьс я співвласниками за їхньою з годою. Кожен із співвласникі в має право на надання йому у в олодіння та користування тіє ї частини спільного майна в н атурі, яка відповідає його ча стці у праві спільної частко вої власності. У разі неможли вості цього він має право вим агати від інших співвласникі в, які володіють і користують ся спільним майном .відповід ної матеріальної компенсаці ї.

Відповідно до статті 364 Ц К України - співвласник ма є право виділу у натурі частк и із майна, що є у спільній час тковій власності.

Судом встановлено та не зап еречується відповідачами, що належні позивачу 5/1000 частин ма йнового комплексу є подільни ми об' єктами нерухомого май на, використовуються позивач ем окремо , а тому виділення в натурі не завдасть шкоди спі льному майну.

Посилання відповідачів на той факт, що позов не підлягає задоволенню з тих підстав, що чинним законодавством Украї ни передбачений лише договір ний порядок виділу в натурі ч астки і з причин не звернення до відповідачів з пропозиці єю про погодження в договірн ому порядку виділу в натурі ч астки із спільного майна суд ом не приймається до уваги, ос кільки спростовується надан ими суду доказами - з позову по даного відповідачами до Госп одарського суду м. Києва про в изнання недійсним Договору к упівлі-продажу частини майно вого комплексу від 01 лютого 2001 року, на підставі якого позив ачем набуто право власності на 5/1000 частин майнового компле ксу, що знаходяться в м. Києві по вулиці Сирецькій під номе ром 33, вбачається, що відповід ачі відмовились від погоджен ня в договірному порядку вид ілу 5/1000 частин майнового компл ексу , а згідно Постанови Вищо го господарського суду Украї ни від 30 вересня 2008 року прова дження по даній господарські й справі було припинено ( а.с. 96- 99 ,103-109 )..

Таким чином, суд вважає обґр унтованими твердження пози вача про порушення його прав а на виділ із спільної частко вої власності належної йому частки майна .

Крім того, судом також не пр иймається до уваги твердженн я відповідачів, що чинним зак онодавством України не перед бачений такий судовий спосіб захисту як виділ в натурі час тки із майна, що є у спільній ч астковій власності , оскільк и з наданих суду матеріалів в бачається , що рішенням Поділ ьського районного суду м. Киє ва від 09.02.2007 року ( а.с.99-101 цив. спра ви № 2-П-1670 /07 ) було виділено в нату рі та зобов' язано зареєстр увати та припинено право спі льної часткової власності :- н а 364/1000 частини від майнового ко мплексу ,розташованого за ад ресою м. Київ вул.. Сирецька , 33,н алежного ОСОБА_7 ,на 205/1000 час тини від майнового комплексу ,належного ЗАТ « Прилуктвари нмаш-Холдинг» , на 159/1000 частини в ід майнового комплексу ,нале жного ТОВ « БКФ « Граніт» ,та 130/ 1000 частини від майнового комп лексу ,належного ТОВ « АДМ « , щ о спростовує їх доводи в судо вому засіданні та наданих су ду письмових запереченнях.

Крім того , згідно ухвал Под ільського районного суду м. К иєва від 16.04.2007 року та 19.06.2007 року п ро роз' яснення судового ріш ення від 09.02.2007 року ( а.с.152-153 т.1 цив. с прави № 2-П-1640/07 та а.с.193-195 т.2 цив. спр ави № 2-П-1640/07 ) вбачається , що відп овідачі в зв' язку з виникли ми труднощами при виконанні рішення суду та реєстрації п рава власності в БТІ м. Києва з вертались також з заявами пр о роз' яснення рішення суду від 09.02.2007 року , що свідчить про т е , що відповідачі умисно ство рюють перешкоди позивачу у в иділенні в натурі частки нал ежного йому майна ,що перебув ає у спільній частковій влас ності сторін , а також підтве рджує пояснення представник а позивача про порушення йог о прав.

Власник або зацікавлена ос оба вправі звернутися до суд у за забезпеченням прав влас ника, пов' язаних з усунення м перешкод, що заважають влас никові здійснювати повно й н езаперечно свої права корист ування та розпорядження майн ом. Таким чином, власник має пр аво самостійно розпорядитис я своєю часткою у праві спіль ної часткової власності шлях ом виділення в натурі цієї ча стки із спільного майна.

Відповідно до статті 367 Ц К України - майно, що є у сп ільній частковій власності , може бути поділено в натурі м аж співвласниками за домовле ністю між ними. У разі поділу с пільного майна між співвласн иками право спільної частков ої власності на нього припин яється.

Відповідно до ст. 15 ЦК Укр аїни - кожна особа має прав о на захист свого цивільного права у разі його порушення, н евизнання або оспорювання. К ожна особа має право на захис т свого інтересу, який не супе речить загальним засадам цив ільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК Укр аїни - кожна особа має прав о звернутися до суду за захис том свого особистого немайно вого або майнового права та і нтересу.

В судове засідання надано копії телеграм направлених відповідачам з проханням на дання згоди на виділ в натурі належної їм частки в спільн ому майні ,що підтверджує поя снення представника позива ча в обґрунтування підстав з вернення до суду ( а.с. 150-154 ).

Враховуючи факт порушення права позивача на виділ із сп ільної часткової власності н алежної йому частки, подільн ість об' єктів нерухомого ма йна та використання їх окрем о, та те, що виділення в натурі не завдасть шкоди спільному майну, а право позивача на вид іл частки зі спільної частко вої власності передбачений с т.ст. 15, 16, 364 та 367 ЦК України суд при ходить до висновку, що позовн а вимога про виділення в нату рі частки із спільної частко вої власності знайшла підтв ердження в судовому засіданн і.

Відповідно до п. 2. ст. 367 ЦК України - у разі поділу спільного майна між співвла сниками право спільної частк ової власності на нього прип иняється.

Тому суд приходить до висно вку, що право спільної частко вої власності Товариства з о бмеженою відповідальністю « Промислово-комерційна фірма «Барс» на 5/1000 частин від майно вого комплексу, що включають в себе: будівлю прохідної (літ . И) площею 7,10 кв.м., будівлю диспе тчерської (літ. Б) площею 20,10 кв.м . та будівлю вагової (літ. О.) пло щею 41,20 кв.м. - загальною площе ю 68,40 кв.м. які розташовані за ад ресою: м. Київ, вул. Сирецька, 33 п ідлягає припиненню.

Відповідно до ст. 7 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на об' єкти н ерухомого майна та їх обмеже нь» місцеві органи державної реєстрації прав проводять р еєстрацію прав на нерухоме м айно, їх обмежень, правочинів щодо нерухомості або відмов ляють у реєстрації. Тобто про ведення державної реєстраці ї прав на нерухоме майно визн ачено законом як їх прямий об ов' язок .

Відповідно до п. 5 Прикінцев их та Перехідних положень За кону України «Про державну р еєстрацію речових прав на об ' єкти нерухомого майна та ї х обмежень» до створення єди ної системи органів реєстрац ії прав, а також до формування Державного реєстру прав у ск ладі державного земельного к адастру реєстрація об' єкті в нерухомості проводиться к омунальними підприємствами бюро технічної інвентаризац ії.

Таким чином, до створення єд иної системи органів реєстра ції прав обов' язок щодо про ведення державної реєстраці ї прав власності на об' єкти нерухомого майна у м. Києві п окладено на Комунальне підпр иємство «Київське міське бюр о технічної інвентаризації т а реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна» .

Відповідно до п.2 ч.5 ст. 16 ЦК України - особа може вимаг ати в судовому порядку від ін шої примусово виконання обо в' язку в натурі.

Враховуючи обов' язок орг анів БТІ, а саме Комунального підприємства «Київське місь ке бюро технічної інвентариз ації та реєстрації прав влас ності на об' єкти нерухомого майна» здійснювати державну реєстрацію прав власності, п ред' явлення вимоги позива ча стосовно здійснення реєст рації виділеного в натурі ма йна ґрунтується на вимогах ч инного законодавства.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмежень» речові п рава на нерухоме майно та пра вочини щодо нерухомого майна підлягають обов' язковій д ержавній реєстрації в порядк у, встановленому цим Законом .

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмеження» обов' язковій державній реєстрац ії підлягають речові права н а нерухоме майно, що знаходит ься на території України, фіз ичних та юридичних осіб, держ ави, територіальних громад, і ноземців та осіб без громадя нства, іноземних юридичних о сіб, міжнародних організацій , іноземних держав, а саме: пра во власності на нерухоме май но.

Оцінюючи в сукупності нада ні суду докази суд вважає за доцільне зобов' язати Комун альне підприємство «Київськ е міське бюро технічної інве нтаризації та реєстрації пра в власності на об' єкти неру хомого майна» здійснити держ авну реєстрацію права приват ної власності позивача на бу дівлю прохідної (літ. И) площею 7,10 кв.м., будівлю диспетчерсько ї (літ. Б) площею 20,10 кв.м. та будів лю вагової (літ. О.) площею 41,20 кв. м. - загальною площею 68,40 кв.м., щ о розташовані за адресою: м. Ки їв, вул. Сирецька, 33.

Крім того підлягає стягнен ню з Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Будівельн о-комерційна фірма «Граніт», Закритого акціонерного това риства «Прилуктваринмаш - Хо лдинг», Товариства з обмежен ою відповідальністю «Олга-Тр ейдінг», Товариства з обмеже ною відповідальністю «АДМ», ОСОБА_7 солідарно на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Промислов о-комерційна фірма «Барс» сп лачений судовий збір в розмі рі 134 гривні , витрати на інфор маційно - технічне забезпеч ення розгляду справи в розмі рі 157 гривень , судові витрати п о оплаті телеграм ,повідомле нь в розмірі 2268 гривень 75 копій ок, відповідно до вимог ст.. 88 Ц ПК України .

На підставі викладеного , ст . ст. 15, 16, 364, 367 Цивільного кодексу У країни, ст. 3, 4, 7 та п. 5 Прикінцеви х та Перехідних положень Зак ону України «Про державну ре єстрацію речових прав на об`є кти нерухомого майна та їх об межень», керуючись ст.ст. 5, 6, 10, 11, 60, 88,208, 209, 212-215, 218 , 223 Цивільного процес уального кодексу України, су д ,-

ВИРІШИВ:

Позов - задовольнити.

Виділити у натурі 5/1000 частин від майнового комплексу, які складаються з будівлі прохі дної (літ. И) площею 7,10 кв.м., буді влі диспетчерської (літ. Б) пло щею 20,10 кв.м. та будівлі вагової (літ. О.) площею 41,20 кв.м. - загаль ною площею 68,40 кв.м., що розташов ані за адресою: м. Київ, вул. Сир ецька, 33 та належать ТОВ « Про мислово комерційна фірма « Б АРС «, зареєстровані Київськ им міським бюро технічної ін вентаризації .реєстровий ном ер 635-з від 08.02.2001 року.

Припинити право спільної ч асткової власності Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Промислово-комерційна ф ірма «Барс» (код ЄДРПОУ 16465059, м. К иїв, Андріївський узвіз, 24, к. 6) н а 5/1000 частин від майнового комп лексу, які складаються з буді влі прохідної (літ. И) площею 7,10 кв.м., будівлі диспетчерської (літ. Б) площею 20,10 кв.м. та будівл і вагової (літ. О.) площею 41,20 кв.м . - загальною площею 68,40 кв.м., як і розташовані за адресою: м. Ки їв, вул. Сирецька, 33.

Зобов' язати Комунальне п ідприємство «Київське міськ е бюро технічної інвентариза ції та реєстрації прав власн ості на об' єкти нерухомого майна» здійснити державну ре єстрацію права приватної вла сності Товариства з обмежено ю відповідальністю «Промисл ово-комерційна фірма «Барс» (код ЄДРПОУ 16465059, м. Київ, Андріїв ський узвіз, 24, к. 6) на будівлю пр охідної (літ. И) площею 7,10 кв.м., б удівлю диспетчерської (літ. Б ) площею 20,10 кв.м. та будівлю ваго вої (літ. О.) площею 41,20 кв.м. - заг альною площею 68,40 кв.м., що розта шовані за адресою: м. Київ, вул . Сирецька, 33.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Бу дівельно-комерційна фірма «Г раніт», Закритого акціонерно го товариства «Прилуктварин маш - Холдинг», Товариства з об меженою відповідальністю «О лга-Трейдінг», Товариства з о бмеженою відповідальністю « АДМ», ОСОБА_7 солідарно на користь Товариства з обмеже ною відповідальністю «Проми слово-комерційна фірма «Барс » солідарно сплачений судови й збір в розмірі 134 гривні , вит рати на інформаційно - техні чне забезпечення розгляду сп рави в розмірі 157 гривень , судо ві витрати по оплаті телегра м ,повідомлень в розмірі 2268 гри вень 75 копійок.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення суду першої ін станції може бути подано про тягом десяти днів з дня прого лошення рішення суду.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом д вадцяти днів після подання з аяви про апеляційне оскаржен ня.

Суддя

Дата ухвалення рішення20.04.2010
Оприлюднено15.11.2010
Номер документу9936714
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділе ння в натурі частки, припинен ня права спільної часткової власності та зобов' язання з дійснити державну реєстраці ю права власності
🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні