Рішення
від 26.08.2021 по справі 397/17/21
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/17/21

н/п : 2/397/125/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26.08.2021 . Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Мирошниченка Д.В.,

за участю: секретаря судового засідання - Петренко Л.О.,

представника позивача - Сімукової Т.С. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом в якому просить визначити їй строк на прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме один місяць.

В обґрунтування позовної заяви зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме: на земельну ділянку, кадастровий номер 3520582000:02:000:0267, загальною площею 3,75 га, яка розташована на території Вищеверещаківської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, згідно державного акту серія ІV-КР № 035704, який зареєстрований в книзі реєстрації державних актів за № 8 від 14.03.2002. Від імені ОСОБА_5 посвідчений заповіт, яким вона вищевказану земельну ділянку заповіла їй. Коли звернулася до нотаріуса з питання оформлення спадщини, їй було роз`яснено, що вона пропустила строк та їй необхідно звернутися до суду за визначенням додаткового строку для прийняття спадщини. Зазначила, що після смерті матері у неї був психічний розлад, що і завадило їй вчасно звернутися до нотаріуса з питання оформлення спадщини.

Ухвалою від 11.01.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у цивільній справі та призначено до підготовчого засідання у порядку загального позовного провадження (а.с. 22-23).

Ухвалою від 11.02.2021 залучено до участі у справі в якості співвідповідача ОСОБА_3 (а.с. 63-64).

Ухвалою від 27.04.2021 закрито підготовче судове засідання у справі та призначено справу до судового розгляду (а.с. 105-106).

Позивач належним чином повідомлена про дату час та місце розгляду справи у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, у присутності представника Сімукової Т.С. , позовні вимоги підтримала повністю (а.с. 17, 145).

Представник позивача - адвокат Сімукова Т.С. у судовому засіданні повідомила суду, що її довіритель звернулася до Олександрівської районної державної нотаріальної кантори для прийняття спадщини після смерті своєї матері, але отримала відмову оскільки пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини. Причиною пропуску строку звернення до нотаріальної кантори стало те, що позивач тривалий час перебувала на лікуванні в зв`язку з психічним захворюванням, у зв`язку з цим і не могла звернутися до нотаріуса у визначений законом строк для прийняття спадщини.

Представник відповідача Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області у судове засідання не з`явився, надав заяву в якій просив розглянути справу без його участі, позовні вимоги визнав повністю (а.с. 138).

Співвідповідач, у відповідності до ст. 128 Цивільного процесуального кодексу (далі ЦПК) України, належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, проте у судове засідання, не з?явився, про причини неявки суду не повідомив, відзив не подав (а.с. 107, 143).

Допитаний у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_6 суду пояснив, що працює на посаді лікаря-нарколога Олександрівської ЦРЛ. Позивач перебувала та перебуває на обліку у лікаря психіатра та у зв`язку з психічним розладом не могла усвідомлювати та розуміти наслідки та значення своїх дій протягом шести місяців після смерті матері. Підтвердив, що діагноз захворювання не давав їй можливості звернутися до нотаріуса з питання оформлення спадщини.

Заслухавши представника позивача, свідка та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , донькою якої є позивач ОСОБА_7 (а.с. 7, 9).

Згідно свідоцтва про одруження серія НОМЕР_1 , позивач ОСОБА_7 уклала шлюб з ОСОБА_8 та змінила прізвище на ОСОБА_7 (а.с. 8).

ОСОБА_4 мала у власності земельну ділянку, кадастровий номер 3520582000:02:000:0267, загальною площею 3,75 га, яка розташована на території Вищеверещаківської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності серія ІV-КР № 035704, який зареєстрований в книзі реєстрації державних актів за № 8 від 14.03.2002 (а.с. 12).

Згідно довідки № 234 від 31.07.2020, виданої Вищеверещаківською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області ОСОБА_4 була зареєстрована в АДРЕСА_1 з 1965 по день смерті де проживала одиноко. Від імені ОСОБА_4 посвідчений заповіт № 207 від 03.07.2013 (а.с. 13).

Своїм заповітом від 03.07.2013, посвідченим секретарем Вищеверещаківської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області Волосян В.О. та зареєстрованим в реєстрі за № 207, ОСОБА_4 заповіла своїй доньці ОСОБА_2 належний їй на праві власності державний акт на право приватної власності на землю серія ІV-КР № 035704, виданий 14.03.2002, та зареєстрований за № 8, а усі інші права та обов`язки, які належатимуть їй на момент складання заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть належати їй у майбутньому, та все її майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належатиме їй на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла ОСОБА_3 (а.с. 10).

Згідно витягу зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори), наявна інформація про посвідчення заповіту від імені ОСОБА_4 Вищеверещаківською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області за № 207 від 03.07.2013 (а.с. 15).

Згідно витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) після смерті ОСОБА_4 заведено спадкову справу № 125/2019 (а.с. 14).

Згідно копії спадкової справи № 125/2019, заведеної після смерті ОСОБА_4 з заявою про прийняття спадщини звернувся ОСОБА_3 (а.с. 32-43).

Згідно роз`яснення державного нотаріуса з приводу оформлення спадщини, нотаріус повідомив позивача, що для оформлення спадщини їй необхідно звернутися до суду за визначенням додаткового строку для прийняття спадщини (а.с. 11, 44).

Довідкою № 224, виданою 22.12.2020 поліклінічним відділенням комунального некомерційного підприємства Олександрівської центральної районної лікарні Олександрівського району Кіровоградської області підтверджується, що з 08.01.2019 по 04.10.2019 ОСОБА_2 знаходилася на амбулаторному лікуванні з діагнозом: дисоціативний психічний розлад органічного походження із частими обсесивно -компульсивними реакціями , що потребували постійного прийому антипсихотиків (а.с. 16).

Згідно зі ст. 1233 Цивільного кодексу (далі ЦК) України, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Статтею 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За загальними положеннями про спадкування, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом вищезазначеної норми поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є ті, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій. Отже, правила частини третьої статті 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними. Якщо ж у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця чи спадкову масу, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Такі висновки викладені Верховним Судом України у рішеннях у справах №№ 6-1215 цс16, 6-1486 цс15, 6-85 цс12.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 3 ЦК України, загальними засадами цивільного законодавства є, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність.

Враховуючи те, що в законі не міститься визначення поняття поважності причин пропущення строку для прийняття спадщини і їх поважність повинна визначатися судом у кожному випадку, виходячи з конкретних обставин справи та характеру взаємовідносин сторін, суд приходить до переконання, що причини пропуску строку, вказані у позові і встановлені у судовому засіданні, є істотними труднощами, через які позивач не змогла реалізувати своє право на подачу заяви до нотаріальної контори для прийняття спадщини в установленому законом порядку, оскільки через діагноз захворювання не могла розуміти наслідки та значення своїх дій, керувати ними, що грунтується на показаннях свідка та судом розцінюється в якості поважної причини пропуску строку на прийняття спадщини за заповітом.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_2 слід задовольнити та визначити їй додатковий строк тривалістю один місяць з моменту набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 259, 264-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_2 до Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком один місяць.

Додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини рахувати з дня набрання рішенням чинності.

На рішення суду протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, в редакції від 03.10.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Олександрівський районний суд Кіровоградської області).

Повний текст рішення виготовлено 06.09.2021.

Позивач: ОСОБА_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 .

Представник позивача: Сімукова Тетяна Степанівна, місцезнаходження: АДРЕСА_3 , ордер серія ВА № 1009933 від 28.12.2020, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 326/н від 22.12.2008.

Відповідач: Олександрівська селищна рада Кропивницького району Кіровоградської області, 27300, Кіровоградська область, смт. Олександрівка, вул. Незалежності України, 42А, код ЄДРПОУ 04364035.

Співвідповідач: ОСОБА_3 , місце реєстрації: Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Вищі Верещаки, ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 .

Суддя: Д.В. Мирошниченко

Згідно з оригіналом:

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Судове рішення станом на ____


набрало законної сили.

Оригінал судового рішення знаходиться у матеріалах справи №397/638/20

Суддя Олександрівського

районного суду

Кіровоградської області Д.В. Мирошниченко

Копію засвідчено "___"


СудОлександрівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.08.2021
Оприлюднено06.09.2021
Номер документу99381325
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —397/17/21

Рішення від 26.08.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Рішення від 26.08.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 09.08.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 01.04.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні