Ухвала
від 29.07.2021 по справі 917/2019/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

29.07.2021 Справа № 917/2019/20

за позовною заявою Полтавської обласної державної адміністрації, вул. Соборності, 45, м.Полтава, 36000

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро - Край", вул. Лохвицька 29, м.Гадяч, Полтавська область,37300

про розірвання договору оренди землі

Суддя Кльопов І.Г.

Секретар Заріцька І.В.

Представники сторін згідно протоколу судового засідання.

Полтавська обласна державна адміністрація звернулася до господарського суду Полтавської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро - Край" про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 3,3423га, кадастровий номер 5320480400:00:010:0131 укладений 01.03.2019 року між Полтавською обласною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю "Агро - Край", запис у Державному реєстрі прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 08.04.2019 №31159049.

В обгрунтування позову позивач посилається на те, що відповідач не виконав взяті на себе зобов"язання щодо проведення грошової оцінки землі, яка є основою для визначення розміру орендної плати для земель державної та комунальної власності. Орендна плата, відповідно до ст.15 ЗУ "Про оренду землі" є істотною умовою договору.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 29.12.2020 суд ухвалив прийняти позовну заяву до розгляду і відкрити провадження у справі; справу розглядати в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання у справі на 28.01.2021.

25.01.2021 за вхід. №804 від відповідача надійшов відзив на позов. відповідач проти позову заперечує та зазначає, що даний спосіб захисту є передчасним.

01.02.2021 за вхід. №1205 надійшла відповідь на відзив. Відповідь залучено судом до матеріалів справи.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 16.03.2021 закрито підготовче провадження у справі.

18.05.2021 від Полтавської обласної державної адміністрації надійшли додаткові пояснення.

У судових засіданнях 18.05.2021, 03.06.2021 оголошувалася перерва у розгляді справи.

Від Полтавської обласної державної адміністрації надійшло клопотання про залучення до участі у справі третю особу яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Виконавчий комітет Гадяцької міської ради (вул.Лесі Українки,3, м.Гадяч, Полтавська область, код ЄДРПОУ 04057327) В обґрунтування клопотання позивач зазначає наступне.

27 травня 2021 року набув чинності Закон України №1423-ІХ "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин".

Відповідно до п.24 Перехідних положень Земельного кодексу України з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель:

а) що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування (у тому числі земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, та земель водного фонду, що перебувають у постійному користуванні державних водогосподарських підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук);

б) оборони;

в) природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення в межах об`єктів і територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, лісогосподарського призначення;

г) зони відчуження та зони безумовного (обов`язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

ґ) під будівлями, спорудами, іншими об`єктами нерухомого майна державної власності;

д) під об`єктами інженерної інфраструктури загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних систем державної власності;

е) визначених у наданих до набрання чинності цим пунктом дозволах на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, наданих органами виконавчої влади з метою передачі земельних ділянок у постійне користування державним установам природно-заповідного фонду, державним лісогосподарським та водогосподарським підприємствам, установам та організаціям, якщо рішення зазначених органів не прийняті.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки. Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом. З дня набрання чинності цим пунктом додержавної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

Враховуючи те, що предметом спору є земельна ділянка, з цільовим призначенням: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, то з 27 травня 2021 року Полтавська обласна адміністрація не має повноважень щодо розпорядження нею.

Згідно з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об"єктів нерухомого майна щодо об"єкта нерухомого майна, станом на 07.07.2021, власником спірної земельної ділянки є Полтавська облдержадміністрація. Право власності на земельну ділянку за Гадяцькою територіальною громадою не зареєстровано.

З моменту реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, за Гадяцькою територіальною громадою права комунальної власності на земельну ділянку площею 3,3423га, кадастровий номер 5320480400:00:010:0131 до Гадяцької територіальної громади перейдуть всі права та обов"язки орендаря за договором оренди землі від 01 березня 2019 року.

Крім того, позивач зазначає, що орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності згідно з нормами ПКУ є однією із форм плати за землю в складді податку на майно, що належить до переліку місцевих податків і справляється відповідно до ст.288 Податкового кодексу України. Так, з 08.10.2019 і по теперішній час бюджет Гадяцької громади недоотримує значну суму коштів.

Відповідно до ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Отже, залучення до участі у справі третіх осіб можливо лише на стадії підготовчого провадження.

Проте ухвалою Господарського суду Полтавської області від 16.03.2021 суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті.

Пунктами 1, 2, 4 та 5 частини 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що основними засадами (принципами) господарського судочинства, зокрема, є верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; диспозитивність.

Статтею 177 Господарського процесуального кодексу України визначено завдання та строк підготовчого провадження.

Згідно з частиною 1 статті 177 Господарського процесуального кодексу України, завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з приписами статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Статтею 182 Господарського процесуального кодексу України визначено, що підготовче засідання проводиться з повідомленням учасників справи, а також наведено дії, які здійснює суд у підготовчому засіданні з метою забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Враховуючи те, що нормами Господарського процесуального кодексу України передбачене визначення доказів для правильного вирішення справи, залучення необхідних доказів до матеріалів справи, залучення третіх осіб лише на стадії підготовчого провадження, з метою повного та всебічного розгляду справи, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення до стадії підготовчого провадження.

Керуючись статтями 50, 182, 183, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Повернутися на стадію підготовчого провадження у справі № 917/2019/20.

2. Залучити до участі у справі у якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Виконавчий комітет Гадяцької міської ради (вул.Лесі Українки,3, м.Гадяч, Полтавська область, код ЄДРПОУ 04057327).

3.Відкласти засідання на 29.07.2021 на 11:00год. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна,1, зал судових засідань № 33

4. Зобов`язати позивача в найкоротший строк направити залученій третій особі копію позовної заяви з додатками.

5. Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали. Надати суду докази надсилання учасникам справи копій пояснень.

6. Запропонувати учасникам справи надати суду за наявності заяви (клопотання, докази), для вирішення в підготовчому засіданні питань, зазначених у частині 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України.

7. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

8. Повідомити учасників справи про те, що вони можуть отримати інформацію у справі, що розглядається, на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: pl.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає (ст.ст. 235, 255 ГПК України).

Ухвалу підписано: 08.07.2021

Суддя Кльопов І.Г.

Дата ухвалення рішення29.07.2021
Оприлюднено09.09.2021
Номер документу99425288
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —917/2019/20

Рішення від 16.12.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 25.11.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 07.09.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 29.07.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 29.07.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 08.07.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 15.04.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні