Рішення
від 18.08.2021 по справі 911/1260/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" серпня 2021 р. м. Київ Справа № 911/1260/21

Господарський суд Київської області у складі судді Мальованої Л.Я. за участю секретаря судового засідання Майбороди В.М. розглянувши справу

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРАН-ЛТД", Херсонська обл., м. Каховка

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес груп Д", Київська обл.,

с. Підгірці

про стягнення 98 435 грн. 61 коп.

Представники сторін:

позивача - Зайцева Н.В.;

відповідача - не з`явився.

Обставини справи:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 98 435 грн. 61 коп., з яких: 81 000 грн. 19 коп. - борг; 9 350 грн. 98 коп. - пеня; 5 917 грн. 97 коп. - інфляційні втрати; 2 166 грн. 47 коп. - 3% річних та 4 000 грн. 00 коп. витрат на правничу допомогу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконав належним чином обов`язку щодо оплати поставленого товару за договором поставки № 16/04-2020 від 16.04.2020 року.

Представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги та просив суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача в засідання суду не з`явився, про причини неявки не повідомив суд належним чином.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

16.04.2020 року між ТОВ "Варан-ЛТД" та ТОВ "Бізнес Груп Д" було укладено договір поставки № 16/04-2020, відповідно до умов якого Постачальник зобов`язаний передати у власність Покупця товар, перелік, кількість, ціни та строки доставки якого зазначено у Специфікації (-ях) (Додаток №1), що є невід`ємною частиною даного Договору, а Покупець зобов`язується прийняти та оплатити його на умовах, визначених цим Договором.

Пунктом 3.1 визначено, що Товари, за даним Договором, постачаються окремими партіями, у відповідності з видатковими накладними на основі узгодженої Специфікації Покупця. Відповідно до п. 3.4 Товар має бути поставлений Покупцю протягом 5 (п`яти) календарних днів з дати узгодження Специфікації Покупця, якщо інше не узгоджено Сторонами додатково. Датою поставки товару є дата в видатковій накладній, поставлена Покупцем в день приймання Товару.

Згідно з пунктом 3.7 Договору перехід права власності на товар відбувається в момент прийняття Покупцем товару, належним чином підписавши видаткову накладну.

Пунктом 2.4. передбачено, що сплата за Товар проводиться в національній валюті України.

Згідно п. 2.5 Покупець зобов`язаний провести розрахунок за Товар в безготівковій формі згідно виставленого Постачальником рахунку-фактури шляхом перерахування грошових коштів в розмірі 100% сплати на поточний рахунок, до моменту відвантаження зі складу Постачальника на перші 40 (сорок) тон відвантаженої продукції. Надалі розрахунок за поставлений Товар проводиться у розмірі передплати 90% від суми виставленого Постачальником рахунку в день відвантаження, до моменту відвантаження зі складу Постачальника та залишок у розмірі 10% Покупець зобов`язаний сплатити на протязі 3 (трьох) банківських днів з дня поставки.

На виконання умов договору Позивач поставив Відповідачу товар, що підтверджується видатковими накладними, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи, проте відповідач свої зобов`язання виконав частково, в зв`язку з чим на дату подачі позову за останнім обліковується заборгованість в сумі 81 000 грн. 19 коп.

Доказів сплати заборгованості суду не надано.

Ст.ст. 525, 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача боргу в сумі 81 000 грн. 19 коп. є обґрунтованими, і тому підлягають задоволенню.

Крім суми основного боргу позивач просить суд стягнути з відповідача 2 166 грн. 47 коп. 3% річних та 5 917 грн. 97 коп. інфляційних втрат.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Враховуючи, що відповідач прострочив виконання зобов`язання по оплаті поставленого товару, з нього на користь позивача на підставі ст. 625 ЦК України підлягає стягненню 2 166 грн. 47 коп. 3% річних та 5 917 грн. 97 коп. інфляційних втрат, які нараховані позивачем відповідно до вимог закону та умов договору.

Статтею 230 ГК України визначено, що порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій (неустойка, штраф, пеня).

Відповідно до п. 6.4 договору у випадку порушення строку оплати, передбаченого пунктом 2.5 цього Договору, Покупець сплачує Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період прострочення, від суми заборгованості за кожний день прострочення. Нарахування та стягнення пені здійснюється за весь час прострочення, незалежно від його тривалості, до повного виконання Покупцем своїх зобов`язань щодо оплати поставленого Товару.

Враховуючи вищевикладені норми закону та умови договору, позивачем у зв`язку з простроченням виконання зобов`язання з оплати поставленого товару нараховано 9 350 грн. 98 коп. пені відповідно до наданого розрахунку, який відповідає вимогам закону.

Витрати позивача по оплаті правової допомоги в розмірі 4 000 грн. 00 коп. підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співрозмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

22.04.2021 року між позивачем (довіритель) та адвокатом Маєвською І.М. (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серія № 001814 від 19.06.2020 року) був укладений договір про надання правової допомоги № 89.

На підтвердження перерахування коштів за надану правничу допомогу до матеріалів справи додано квитанцію до прибуткового касового ордера № 4 від 10.08.2021 року.

За змістом ст. 126 ГПК України можливе покладення на сторони у справі як судових витрат тільки тих сум, які були сплачені стороною за отримання послуг саме адвоката (у розумінні п. 1 ст. 1 та ч. 1 ст. 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ), а не будь-якої особи, яка надавала правову допомогу стороні у справі.

Витрати сторін, пов`язані з оплатою ними послуг адвокатів, адвокатських бюро, колегій, фірм, контор та інших адвокатських об`єднань з надання правової допомоги щодо ведення справи в господарському суді, розподіляються між сторонами на загальних підставах, визначених ст. 129 ГПК України.

Відшкодування цих витрат здійснюється господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, як-от: угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригіналу ордера адвоката, виданого відповідним адвокатським об`єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій.

Відповідно до ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Враховуючи викладене суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі, у зв`язку тим, що спір виник в результаті неправильних дій відповідача, що призвело до необхідності позивачу звертатися з позовом до суду та здійснювати додаткові витрати на сплату судового збору, суд, відповідно до свого права, передбаченого частиною 9 ст.129 ГПК України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 73-92, 129, 207, 236, 238 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес Груп Д" (08710, Київська обл., Обухівський район, с. Підгірці, вул. Лугова, буд. 43, код 39436712) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Варан-ЛТД" (74800, Херсонська обл., м. Каховка, вул. Мелітопольська, буд. 164, код 40268873) - 81 000 (вісімдесят одна тисяча) грн. 19 коп. - боргу, 9 350 (дев`ять тисяч триста п`ятдесят) грн. 98 коп. - пені, 5 917 (п`ять тисячі дев`ятсот сімнадцять) грн. 97 коп. - інфляційних втрат, 2 166 (дві тисячі сто шістдесят шість) грн. 47 коп. - 3% річних, 4 000 (вісім тисяч) грн. 00 коп. витрат на правову допомогу, судовий збір в сумі 2 270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. 00 коп.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України .

Повний текст рішення підписано 07.09.2021 року.

Суддя Л.Я. Мальована

Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено09.09.2021
Номер документу99446965
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 98 435 грн. 61 коп

Судовий реєстр по справі —911/1260/21

Ухвала від 20.10.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Рішення від 18.08.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 22.06.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 05.05.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні