Ухвала
від 09.09.2021 по справі 918/767/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

09 вересня 2021 р. м. Рівне Справа № 918/767/21

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Пашкевич І.О. , перевіривши матеріали позовної заяви б/н від 03.09.2021 у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Кортакоз" (35701, Рівненська область, м. Здолбунів, вул. Л.Українки, 6в, код ЄДРПОУ 13993936)

до Комунального підприємства "Здолбунівське" Здолбунівської міської ради Рівненської області (35701, Рівненська обл., Здолбунівський р-н, місто Здолбунів, вул.Коротка, будинок 9, код ЄДРПОУ 37992989)

про визнання недійсними рішень та зобов`язання вчинити дії

без виклику сторін

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю - фірма "Кортакоз" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до Комунального підприємства "Здолбунівське" Здолбунівської міської ради Рівненської області у якому просить суд: визнати недійсним Рішення Комунального підприємства Здолбунівське Здолбунівської міської ради Рівненської області, оформлене Протоколом № 814 від 10.08.2021, яким відхилено тендерну пропозицію ТОВ - Фірма "КОРТАКОЗ", як таку, що не відповідає вимогам тендерної документації, у відкритих торгах UA-2021-07-21-004203-с щодо закупівлі ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013. Капітальний ремонт дорожнього покриття частини вулиці Зарічної в с. П`ятигори Рівненського району Рівненської області (за кодом ДК 021:2015-45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь) та зобов`язати уповноважену особу Комунального підприємства Здолбунівське Здолбунівської міської ради Рівненської області повторно розглянути тендерну пропозицію ТОВ - Фірма "КОРТАКОЗ" (код ЄДРПОУ13993936), як найбільш економічно вигідну; визнати недійсним Рішення Комунального підприємства Здолбунівське Здолбунівської міської ради Рівненської області, оформлене Протоколом № 838 від 13.08.2021 року, щодо визначення переможцем спрощеної закупівлі Виробничо-комерційну фірму Урарту (код ЄДРПОУ: 13577250), як таке, що прийняте з порушенням об`єктивного та неупередженого визначення переможця процедури спрощеної закупівлі у відкритих торгах UA-2021-07-21--004203-с щодо закупівлі ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013. Капітальний ремонт дорожнього покриття частини вулиці Зарічної в с. П`ятигори Рівненського району Рівненської області (за кодом ДК 021:2015 - 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь).

Разом із позовною заявою, позивач подав заяву про забезпечення позову, в якій просить суд вжити заходи забезпечення позову шляхом встановлення заборони на виконання умов договору про закупівлю товару №28/08 від 28.08.2021 та додаткової угоди від 30.08.2021, укладеного між Комунальним підприємством "Здолбунівське" Здолбунівської міської ради Рівненської області та Виробничо-комерційною фірмою Урарту до кінця розгляду справи та набрання законної сили рішення суду у даній справі.

Ухвалою від 08.09.2021 у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Кортакоз" б/н від 03.09.2021 про забезпечення позову - відмовлено.

Перевіривши матеріали позовної заяви суд дійшов висновку про відсутність підстав для відкриття провадження у справі з огляду на наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" установлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2, ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" з 01.01.2021 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2 270,00 грн.

Позивачем до позовної заяви долучено докази сплати судового збору в розмірі 1 135,00 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство обмеженою відповідальністю - фірма "КОРТАКОЗ" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовними вимогами про визнання недійсним рішень розгляду тендерних пропозицій, оформлених протоколом №814 від 10.08.2021 року та протоколом №838 від 13.08.2021.

Оскільки прохальна частина даного позову містить дві вимоги немайнового характеру, сума необхідна для сплати судового збору за подання цього позову, становить 4 540,00 грн.

Отже, позивач до позовної заяви повинен надати документи, які підтверджують доплату судового збору в розмірі 3 405,00 грн (4 540,00 грн - 1 135,00 грн = 3 405,00 грн).

Разом з тим, відповідно до п.2 ч.1 ст.164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно із ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Відповідно до п.10 ч. 2 ст.9 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб як місцезнаходження юридичної особи.

Згідно із ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

У поданій до суду позовній заяві зазначено адресу місцезнаходження Комунального підприємства "Здолбунівське" Здолбунівської міської ради Рівненської області - 35701, Рівненська обл., Здолбунівський р-н, місто Здолбунів, вул.Шкільна, 40.

Водночас згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, адресою місцезнаходження відповідача є: 35701, Рівненська обл., Здолбунівський р-н, місто Здолбунів, вул.Коротка, будинок 9.

Отже, позивачем невірно вказано місцезнаходження відповідача, а від так позовна заява з додатками не вважається надісланою на адресу відповідача.

З урахуванням наведеного вище, позивачу слід усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом зазначення правильного місцезнаходження Комунального підприємства "Здолбунівське" Здолбунівської міської ради Рівненської області та надіслання позовної заяви з додатками на належну адресу.

Згідно з п. 2 Правил надання поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 (зі змінами), адресат - фізична або юридична особа, якій адресується, зокрема, поштове відправлення, прізвище, ім`я та по батькові або найменування якої зазначені на поштовому відправленні в спеціально призначеному для цього місці; розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

За п.п. 59, 61 цих же Правил, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення; у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках.

Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.

Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправнику; на примірнику опису, що видається відправнику, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Отже, належним доказом відправлення позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг, надані в оригіналі.

Таким чином, позивачем не дотримано вимог процесуального законодавства при поданні позовної заяви, оскільки докази надіслання позовної заяви та доданих документів відповідачу на належну адресу не надано.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Суд звертає увагу позивача на те, що за умовами ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 162, 172, 174, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Кортакоз" до Комунального підприємства "Здолбунівське" Здолбунівської міської ради Рівненської області про визнання недійсними рішень та зобов`язання вчинити дії - залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю - фірмі "Кортакоз" у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області подати:

- докази, що підтверджують доплату судового збору у розмірі 3 405,00 грн.;

- докази надіслання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів на адресу: 35701, Рівненська обл., Здолбунівський р-н, місто Здолбунів, вул.Коротка, будинок 9.

3. Роз`яснити, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою на підставі ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 09.09.2021 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя І.О. Пашкевич

Дата ухвалення рішення09.09.2021
Оприлюднено10.09.2021

Судовий реєстр по справі —918/767/21

Ухвала від 24.11.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 20.10.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні