Ухвала
від 06.09.2021 по справі 127/22470/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 127/22470/21

Провадження № 1-кс/127/10132/21

У Х В А Л А

Іменем України

06 вересня 2021 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницького області в складі

слідчого судді: ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора: ОСОБА_3 ,

слідчого: ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці в залі суду клопотання начальника другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області полковника податкової міліції ОСОБА_4 про проведення у судовому засіданні допиту свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні №42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області 27.08.2021 надійшло клопотання начальника другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області полковника податкової міліції ОСОБА_4 про проведення допиту свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , в судовому засіданні під час досудового розслідування кримінального провадження №42021020000000233, внесеного до ЄРДР 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Клопотання мотивоване тим, що відділом РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42021020000000233 від 07 червня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до матеріалів УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , фізична особа підприємець, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), за попередньою змовою з службовими особами підприємств експортерів, з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на здійснення фінансово-господарських операцій із обготівковування коштів та легалізації походження необлікованої сільгосппродукції, організував внесення в документи, які подавались для державної реєстрації понад 50 підконтрольних ФОПів, оформлених на мешканців Вінницької області, завідомо неправдивих відомостей. В подальшому, службові особи підприємств реального сектору економіки з різних регіонів України (ТОВ Пфаннер Бар (код за ЄДРПОУ 30425482), ТОВ Даяна ЛТД (код за ЄДРПОУ 22074068), ТОВ Натсі (код за ЄДРПОУ 35170073), ТОВ СО ОК (код за ЄДРПОУ 36748170) на підставі фіктивних угод про закупівлю сільгосппродукції, перераховують безготівкові кошти на адресу підконтрольних ОСОБА_6 ФОПів та обготівковують їх через касу АТ Мегабанк (м. Вінниця), а необлікована продукція експортується на підставі фіктивних фіто/карантинних сертифікатів та сертифікатів про походження товару, на адресу нерезидентів (Hermann Pfanner Getranke LLC Австрія; Агріколсемі С.р.А. Італія; МогіКФТ Угорщина; Тіра Д.О.О. Сербія; Різемпорікі Тренсіос Мепе, Греція та інші).

Під час здійснення досудового розслідування по даному кримінальному провадженні виникла необхідність у допиті як свідка ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . На ОСОБА_5 з боку зацікавлених осіб шляхом протиправних дій, упродовж тривалого часу, здійснюються спроби вплинути на неї з метою надання завідомо неправдивих показань на користь однієї із сторін кримінального провадження.

На підставі викладеного та у зв`язку з тим, що показання свідка ОСОБА_5 мають суттєве значення для забезпечення неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, виникла необхідність у проведенні допиту як свідка вказаної особи під час досудового розслідування в судовому засіданні Вінницького міського суду Вінницької області.

Враховуючи викладене, слідчий просив суд клопотання задовольнити та допитати вищевказану особу в судовому засіданні.

Прокурор ОСОБА_3 та слідчий ОСОБА_4 в судовому засіданні клопотання підтримали за викладених у ньому обставин, просили його задовольнити.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався за фіксації судового процесу технічними засобами.

Суд, дослідивши вказане клопотання, заслухавши думку прокурора та слідчого, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання, з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що 07 червня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021020000000233 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , фізична особа підприємець, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), за попередньою змовою з службовими особами підприємств експортерів, з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на здійснення фінансово-господарських операцій із обготівковування коштів та легалізації походження необлікованої сільгосппродукції, організував внесення в документи, які подавались для державної реєстрації понад 50 підконтрольних ФОПів, оформлених на мешканців Вінницької області, завідомо неправдивих відомостей. В подальшому, службові особи підприємств реального сектору економіки з різних регіонів України (ТОВ Пфаннер Бар (код за ЄДРПОУ 30425482), ТОВ Даяна ЛТД (код за ЄДРПОУ 22074068), ТОВ Натсі (код за ЄДРПОУ 35170073), ТОВ СО ОК (код за ЄДРПОУ 36748170) на підставі фіктивних угод про закупівлю сільгосппродукції, перераховують безготівкові кошти на адресу підконтрольних ОСОБА_6 ФОПів та обготівковують їх через касу АТ Мегабанк (м. Вінниця), а необлікована продукція експортується на підставі фіктивних фіто/карантинних сертифікатів та сертифікатів про походження товару, на адресу нерезидентів (Hermann Pfanner Getranke LLC Австрія; Агріколсемі С.р.А. Італія; МогіКФТ Угорщина; Тіра Д.О.О. Сербія; Різемпорікі Тренсіос Мепе, Греція та інші).

В ході проведення досудового розслідування 30.07.2021 допитано в якості свідка ОСОБА_5 , яка дала показаннях щодо відомих їй обставин вчинення кримінального правопорушення.

Обгрунтовуючи клопотанняслідчий вказуєна те,що з боку зацікавлених осіб шляхом протиправних дій, упродовж тривалого часу, здійснюються спроби вплинути на свідка ОСОБА_5 , з метою надання завідомо неправдивих показань на користь однієї із сторін кримінального провадження.

Відповідно до частини першої статті 225 КПК України у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду. Неприбуття сторони, що була належним чином повідомлена про місце та час проведення судового засідання, для участі в допиті особи за клопотанням протилежної сторони не перешкоджає проведенню такого допиту в судовому засіданні. Допит особи згідно з положеннями цієї статті може бути також проведений за відсутності сторони захисту, якщо на момент його проведення жодній особі не повідомлено про підозру у цьому кримінальному провадженні.

З вище зазначеної норми вбачається, що сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення допиту потерпілого у виняткових випадках.

Разом з тим, клопотання слідчого не містить у своєму обґрунтуванні будь-яких конкретних і реальних причин, які вказують на необхідність отримання від свідка ОСОБА_5 показань у даному кримінальному провадженні в судовому засіданні під час досудового розслідування.

В той же час, наявність спроб з боку зацікавлених осіб вплинути на свідка ОСОБА_5 , на підтвердження яких суду не надано жодних доказів, не є винятковими випадками в розумінні статті 225 КПК України.

Таким чином, враховуючи, що належних доводів та відповідно доказів на підтвердження існування обставин, щодо неможливості допиту свідка під час судового розгляду кримінального провадження та існування обставин, які можуть вплинути на достовірність або повноту її показань, слідчому судді не надано, у задоволенні клопотання слідчого про допит свідка ОСОБА_5 у судовому засіданні під час досудового розслідування слід відмовити.

Разом з тим, відмова в задоволенні клопотання не позбавляє сторону кримінального провадження в подальшому, за наявності підстав, передбачених ст. 225 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про проведення допиту свідка.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 225, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання начальника другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області полковника податкової міліції ОСОБА_4 про проведення у судовому засіданні допиту свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні №42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України відмовити.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення06.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99474651
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення у судовому засіданні допиту свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні №42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —127/22470/21

Ухвала від 06.09.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні