Рішення
від 09.09.2021 по справі 233/3153/21
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/3153/21

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2021 року м.Костянтинівка

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Бєлостоцької О.В.,

за участю

секретаря Теліціної О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Костянтинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дебальцевської міської ради про визнання трудових відносин припиненими,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відповідача про визнання трудових відносин припиненими, в якому зазначила, що з 16 червня 2004 року вона працювала на посаді завідуючої відділом економіки та прогнозування Дебальцевської міської ради. 01 січня 2007 року займану нею посаду було перейменовано на начальник відділу економіки та прогнозування . Відділ економіки та прогнозування є структурним підрозділом Дебальцевської міської ради. З лютого 2015 року органи державної влади України втратили контроль над територією м.Дебальцеве, що є загальновідомим фактом. З цього ж часу припинила своє функціонування Дебальцевська міська рада та її виконавчі органи. У зв`язку з наведеним вона не виконує свої посадові обов`язки і відповідно не отримує заробітну плату, проте до теперішнього часу з роботи не звільнена, формально продовжує значитись на посаді начальника відділу економіки та прогнозування. На даний момент відсутній суб`єкт, який може видати розпорядчий документ про її звільнення з роботи. Відсутність запису про звільнення з роботи перешкоджає її подальшому працевлаштуванню.

Позивачка ОСОБА_1 просить визнати припиненими трудові відносини між нею та Дебальцевською міською радою з 18 лютого 2015 року за власним бажанням працівника на підставі ст.38 КЗпП України.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, в позовній заяві просила розглядати справу за її відсутності, заперечень проти ухвалення заочного рішення у справі не висловила.

Представник відповідача - Дебальцевської міської ради в судове засідання не з`явився, про час і місце його проведення був належним чином повідомлений шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, причини неявки не повідомив, відзив на позовну заяву не подав, у зв`язку з чим суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.ст.280, 281 ЦПК України.

З`ясувавши позицію позивачки, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судовим розглядом встановлено, що з 01 січня 2007 року ОСОБА_1 обіймає посаду начальника відділу економіки та прогнозування Дебальцевської міської ради, що підтверджується копією трудової книжки (а.с. 7-11).

З індивідуальних відомостей про застраховану особу ОСОБА_1 . Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування вбачається, що у вересні 2014 року виконавчим комітетом Дебальцевської міської ради ОСОБА_1 останній раз було нараховано заробітну плату в розмірі 1320 гривень 15 копійок, жовтня 2014 року по грудень 2015 року відомості про нарахування заробітної плати відсутні (а.с.26-29).

Пунктом 4 частини першої статті 36 КЗпП України передбачено, що підставами припинення трудового договору є, зокрема розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Частиною 3 ст.38 КЗпП України передбачено, що працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Реалізувати своє право на припинення трудового договору позивачка ОСОБА_1 позбавлена можливості, зважаючи на наступне.

Відповідно до Розпорядження КМУ від 07.11.2014 № 1085-р Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення , м. Дебальцеве Донецької області відноситься до населених пунктів, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Контроль на території міста Дебальцеве органи державної влади України втратили, що є загальновідомим фактом.

Рішенням національної безпеки і оборони України Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях від 04.11.2014, введеним в дію Указом Президента № 875/2014 від 14.11.2014, вирішено, зокрема Кабінету Міністрів України ужити заходів щодо: припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях діяльності державних підприємств, установ та організацій, їх філій (відділень), представництв; евакуації працівників (за їх згодою); вивезення в разі можливості майна та документації; переведення державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування з окремих територій у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях на роботу в іншу місцевість.

Відповідно до п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 року № 595 Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, місцевим державним адміністраціям забезпечити: до 1 грудня 2014 р. переміщення бюджетних установ, підприємств та організацій, що належать до сфери їх управління, з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (далі - тимчасово неконтрольована територія), в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань виконком Дебальцевської міської ради в стані припинення не перебуває, відомості про переміщення відповідача на територію, підконтрольну державній владі України відсутні (а.с.31-32).

Таким чином, відповідач по справі не перемістився та не перереєструвався на підконтрольній українській владі території.

Отже, фактично трудові відносини між сторонами були припинені 18 лютого 2015 року, оскільки відповідно до вищевказаної постанови КМУ від 07.11.2014 року № 595 Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей , Дебальцевська міська рада та її виконавчий комітет не були переміщені на підконтрольну Україні територію до вказаної дати.

Статтею 22 КЗпП України визначені гарантії, зокрема при припиненні трудового договору , частиною 2 якої передбачено, що відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об`єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається.

Приймаючи до уваги викладене, враховуючи, що позивачка по справі позбавлена можливості в позасудовому порядку розірвати трудовий договір,що порушує її права, а також враховуючи, що умови трудового договору фактично не виконуються обома сторонами,суд вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню, трудові правовідносини між нею та Дебальцевською міською радою слід визнати припиненими з 18 лютого 2015 року за власним бажанням працівника на підставі ст.38 КЗпП України.

Оскільки суд дійшов висновку про задоволення позову ОСОБА_1 , судові витрати на підставі ст.141 ЦПК України слід віднести на відповідача по справі.

Керуючись ст.ст.4,19,259,263, 264, 265, 280-282 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Дебальцевської міської ради (адреса місця знаходження: Донецька область, м.Дебальцеве, вул.Радянська, 85; ідентифікаційний номер 04052755) про визнання трудових відносин припиненими задовольнити.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Дебальцевською міською радою з 18 лютого 2015 року за власним бажанням працівника на підставі статті 38 Кодексу законів про працю України.

Стягнути з Дебальцевської міської ради на користь ОСОБА_1 витрати пов`язані зі сплатою судового збору в розмірі 908 (дев`ятсот вісім) гривень 00 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення по справі виготовлений 09 вересня 2021 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення09.09.2021
Оприлюднено10.09.2021
Номер документу99484222
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання трудових відносин припиненими

Судовий реєстр по справі —233/3153/21

Рішення від 09.09.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні