Ухвала
від 08.09.2021 по справі 638/13900/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/13900/21

Провадження № 1-кс/638/2062/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2021 року слідчий суддя Дзержинського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , розглянувши клопотання дізнавача СД Харківського районного управління поліції №3 Головного управління Національної поліції в Харківській області рядового поліції ОСОБА_2 , погоджене з прокурором Шевченківської окружної прокуратури м.Харкова ОСОБА_3 про дозвіл на проведення огляду,-

ВСТАНОВИВ:

08.09.2021 до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшло клопотання дізнавача СД Харківського районного управління поліції №3 Головного управління Національної поліції в Харківській області рядового поліції ОСОБА_2 , погоджене з прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 про дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 6310136300:14:011:0002, розташованої за адресою: м. Харків, вул. Архітекторів, 7, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме з метою встановлення обставин можливого порушення цільового використання даної земельної ділянки, порушень умов зняття, збереження і використання родючого шару грунту вказаної земельної ділянки, самовільного зайняття інших земельних ділянок вищевказаним будівництвом, а також інших можливих правопорушень вчинених під час вищевказаних будівельних робіт.

В обґрунтування клопотання зазначає, 30.06.2021 року до Харківського РУП №3 надійшла заява від ОСОБА_4 про те, що 13.06.2021 року в нічний час доби за адресою: АДРЕСА_1 , невстановленими особами вчинялися самоправні дії, а саме будівельні роботи із застосуванням важкої техніки, що породжувало значний шум. За вказаним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за № 12021226240000877 від 01.07.2021 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ст. 356 КК України.

Згідно показів, наданих ОСОБА_4 під час допиту, на майданчику, де раніше знаходився будівельний гіпермаркет Епіцентр (м. Харків, вул. Архітекторів, 7), проводяться будівельні роботи з застосуванням важкої будівельної техніки, забиваються бетонні сваї, екскаватори знімають грунтовий покрив, заїжджають та виїжджають вантажні самоскиди.

Опрацюванням відомостей з публічної кадастрової карти України встановлено, що вищевказані будівельні роботи проводяться на земельній ділянці, яка перебуває в комунальній власності, площею: 4.0462 Га, з кадастровим номером: 6310136300:14:011:0002, з цільовим призначенням: 03.07 для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі літ. "А-1-2" (гіцермаркет будівельних матеріалів).

З даних підстав в органу досудового розслідування виникла необхідність перевірити чи не порушене цільове використання земельної ділянки з кадастровим номером: 6310136300:14:011:0002, чи не порушені умови зняття, збереження і використання родючого шару, ґрунту вказаної земельної ділянки під час здійснення будівельних робіт та чи не здійснено самовільне найняття інших земельних ділянок, а також чи не здійснено інших можливих правопорушень вчинених вищевказаним будівництвом.

Оскільки точна площа зайнятих земельних ділянок є одним з основних показників формули розрахунку заподіяної шкоди, спричиненою можливими протиправними діями невстановлених осіб, органу досудового розслідування необхідно провести огляд місця події з залученням спеціалістів Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, геодезиста, Держархбудінспекції України, Держпраці, Держпродспоживслужби на земельній ділянці з кадастровим номером: 6310136300:14:011:0002.

Дізнавач ОСОБА_2 зазначає, що отримані відомості матимуть важливе доказове значення для встановлення істини у вказаному кримінальному провадженні, тому просить задовольнити клопотання в повному обсязі.

В судове засідання дізнавач та прокурор не з`явилися, належним чином повідомлені про час та місце проведення судового засідання. Від дізнавача надійшла заява про розгляд клопотання без його участі.

Ознайомившись з клопотанням та матеріалами, які додані дізнавачем до клопотання, суд дійшов наступних висновків.

Встановлено, що сектором дізнання Харківського районного управління поліції №3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження № 12021226240000877, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.07.2021 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ст. 356 КК України, тобто самоуправство.

У відповідності до ч.1 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Під іншим володінням особи згідно з частини 2 статті 233 КПК України розуміється транспортний засіб, земельна ділянка, гаражі інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення, які знаходяться у володінні особи.

Статтею 237 КПК України передбачено, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правила цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Отже, для розгляду клопотання про дозвіл на огляд земельної ділянки суд застосовує норми, якими регламентовано проведення обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. У разі необхідності проведення обшуку слідчий, прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Відповідно до ч.3 ст.234 КПК країни у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

В порушення вимог п.8 ч.3 ст.234 КПК України органом досудового розслідування не наведено в клопотанні належного обґрунтування того, що ним здійснювалися заходи для отримання необхідних в рамках вказаного кримінального провадження відомостей в порядку ст.93 КПК України, або обґрунтування неможливості отримання цих відомостей у добровільному порядку.

Крім того, дізнавач просить суд надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини можливого порушення цільового використання даної земельної ділянки, порушень умов зняття, збереження і використання родючого шару ґрунту вказаної земельної ділянки, самовільного зайняття інших земельних ділянок зазначеним в клопотанні будівництвом, а також інших можливих правопорушень вчинених під час будівельних робіт.

На вищенаведене суд зазначає, що відповідно до ч.1 ст.237 КПК України така процесуальна дія, як огляд проводиться з метою виявлення та фіксаії відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Відомості про кримінальне правопорушення венесені до ЄРДР за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 356 КК Украни. Склад даного правопорушення не передбачає об`єктивну сторону за ознаками дій, які виразилися у нецільовому використанні земельної ділянки. Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво є складом іншого кримінального правопорушення, рівно як і дії, направлені на порушення умов зняття, збереження і використання родючого шару ґрунту земельної дії.

На думку суду, звертаючись з клопотанням про дозвіл на проведення огляду земельної ділянки в рамках кримінального провадження № 12021226240000877 від 01.07.2021 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ст. 356 КК України, орган досудового розслідування не обґрунтував належним чином мету виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення саме цього кримінального правопорушення. Ним також не доведена необхідність встановлення обставин можливих правопорушень відносно зазначеної земельної ділянки або інших земельних ділянок з визначенням розміру заподіяної шкоди та зв`язок цих обставин із вчиненим кримінальним правопорушенням. Матеріалів щодо внесення відомостей в Єдиний реєстр досудових розслідувань стосовно можливих правопорушень, пов`язаних з веденням будівництва на земельній ділянці з кадастровим номером: 6310136300:14:011:0002 клопотання не містить.

Враховуючи вищенаведене суд дійшов висновку, що у задоволенні клопотання про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 93, 110, 233, 234, 235, 237 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання дізнавача СД Харківського районного управління поліції №3 Головного управління Національної поліції в Харківській області рядового поліції ОСОБА_2 , погодженого з прокурором Шевченківської окружної прокуратури м.Харкова ОСОБА_3 про дозвіл на проведення огляду - відмовити.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99495079
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —638/13900/21

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні