Рішення
від 09.09.2021 по справі 130/517/21
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/523/2021

130/517/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" вересня 2021 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Шепеля К.А.,

за участю секретаря судового засідання Буга Р.М.,

розглянувши по суті справу за позовом Виконавчого комітету Жмеринської міської ради в особі органу опіки і піклування Виконавчого комітету Жмеринської міської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунального некомерційного підприємства Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав, -

приходить до такого.

Позиція позивача

Виконавчий комітет Жмеринської міської ради в особі органу опіки і піклування 24 лютого 2021 року звертається до суду з цим позовом, в якому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відносно їх сина ОСОБА_1 , який перебуває за заявою матері з 18 червня 2020 року у Комунальному некомерційному підприємстві Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради (далі КНП). Протягом шести місяців мати повинна була забрати дитину, однак цього не зробила, жодного разу ні вона, ні батько дитини до лікувального закладу не навідувались, здоров`ям дитини не цікавились. Батьки зловживають спиртним, умови проживання незадовільні.

На підтвердження свого позову подає документи про взяття на облік дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, незадовільні характерисики відповідачів, які зловживають спиртними напоями; обстеження умов проживання відповідачів; перебування дитини у КНП; висновок про доцільність позбавлення відповідачів батьківських прав.

Позиція відповідачів

Відповідачі свою позицію щодо позову не виклали, відзиву на позов не подали, у судове засідання не з`явились.

Процесуальні рішення по справі, заяви та клопотання

Позовна заява поступила до суду 24 лютого 2021 року (а.с.1), в цей же день передана судді (а.с.24).

15 березня 2021 року винесена ухвала про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі (а.с.32).

Судове засідання 29 березня 2021 року відкладене через відсутність фінансування витрат на поштову відправку кореспонденції (а.с.37).

Проведено підготовче судове засідання 20 травня 2021 року у відсутність учасників справи (а.с.48).

Заява КНП про підтримання позову та розглояд справи у їх відсутність надійшла до суду 22 червня 2021 року (а.с.49).

Судове засідання 22 червня 2021 року відкладене через неявку відповідачів (а.с.52).

9 вересня 2021 року винесена ухвала про заочний розгляд справи (а.с.58).

Встановлені судом обставини та зміст спірних правовідносин

Досліджуючи питання права, що лежать в основі спору, судом установлено, що відповідно до фотокопії свідоцтва про народження відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.8).

Особи відповідачів установлені на підставі фотокопій їх паспортів (а.с.6-7).

Наказом № 88 від 13 грудня 2019 року начальника Служби у справах дітей Жмеринської районної державної адміністрації взято на облік дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків (а.с.9).

Наказом № 9 від 23 січня 2020 року начальника Служби у справах дітей Жмеринської міської ради взято на облік дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків (а.с.10).

Згідно з характеристикою № 191 від 8 лютого 2021 року, ОСОБА_3 по місцю проживання характеризується незадовільно, не працює, зловживає спиртними напоями, ухиляється від виховання дітей (а.с.12).

Згідно з характеристикою № 190 від 8 лютого 2021 року, ОСОБА_3 по місцю проживання характеризується незадовільно, з`являється у громадських місцях у нетверезому стані, у господарстві худоби не утримує, присадибну земельну ділянку не обробляє, помешкання занедбане, брудне, санітарний стан незадовільний, критику сприймає неадекватно, на зауваження реагує агресивно (а.с.13).

Відповідно до актів обстеження умов проживання відповідачів від 18 лютого 2020 року, 9 червня 2020 року, 8 лютого 2021 року будинок знаходиться у аварійному стані після пожежі, не придатний для проживання, умови проживання незадовільні, антисанітарія, батьки ведуть аморальний спосіб життя, не приймають участі у вихованні дітей, позбавлені батьківських прав відносно трьох малолітніх дітей, четверта дитина вилучена (а.с.14-16).

Згідно з попереджженням № 119 від 19 серпня 2020 року Служби у справах дітей, ОСОБА_3 була поперереджена під розписку про недопустимість вчинення насильства чи жорстокого поводження відносно її дітей та про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків (а.с.17).

Із заяви ОСОБА_3 від 26 березня 2020 року видно, що вона звернулася до директора КНП "Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням ЦНС та порушенням психіки" про тимчасове влаштування її дитини в будинок дитини у зв`язку зі складними життєвими обставинами (а.с.18).

Із її ж заяви від 9 червня 2020 року видно, що вона звернулася до КНП "Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради" про прийняття її дитини в будинок на шість місяців у зв`язку зі складними обставинами - "відсутності умов проживання" (а.с.19).

З листа останньої установи від 2 лютого 20201 року видно, що дитина ОСОБА_1 з 18 червня 2020 року знаходиться на вихованні у вказаному КНП. За час перебування дитини в закладі мати ОСОБА_3 хлопчика не відвідувала, станом його здоров`я та розвитком не цікавилась (а.с.20).

Згідно з висновком від 11 лютого 2021 року виконавчого комітету Жмеринської міської ради, позбавлення відповідачів батьківських прав відносно їх сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є доцільним (а.с.22).

Цей висновок затверджений рішенням № 42 від 18 лютого 2021 року Жмеринської міської ради (а.с.23).

Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Надані позивачем всі докази прийняті судом до уваги, підстав для їх відхилення не вбачається.

Суд вважає, що кожний аргумент, наведений позивачем, відноситься до предмета спору, обґрунтований з огляду на законодавство і містить підстави для задоволення позову.

Юридична кваліфікація встановлених обставин

Підставою позову є ухилення відповідача від виконання батьківських обов`язків щодо свого сина, а також правові норми СК України, на які посилається позивач в підтвердження своїх вимог. Предметом позову є позбавлення відповідача батьківських прав щодо його неповнолітньої дитини та стягнення з нього аліментів на його утримання.

Цей спір регулюється статтями 155, 164, 165, 170 Сімейного кодексу України.

Відповідно до частини першої та четвертої статті 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до частини першої статті 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Позбавлення батьківських прав, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до частини другої та третьої статті 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до статті 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Статтею 182 СК України визначено, що при призначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Частина перша статті 184 СК України передбачає, що якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявністю інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити аліменти в твердій грошовій сумі. Виходячи з прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку, який визначений статтею 7 Закону України Про державний бюджет на 2021 рік , обов`язку батьків по утриманню дітей, тенденцію збільшення прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, присудженню підлягають аліменти у розмірі 1/4 частини від заробітку (доходу) відповідачів (по 1/8 з кожного), щомісячно. Частиною третьою статті 182 СК України передбачено, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Відповідно до частини першої статті 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Висновки суду

Отже суд, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні; відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права ухвалює рішення про задоволення позову в підготовчому судовому засіданні, що відповідає завданню цивільного судочинства, визначеному ЦПК України щодо справедливого, неупередженого і своєчасного вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд вважає, що в даному випадку факт ухилення відповідачів від виконання своїх батьківських обов`язків відносно свого малолітнього сина знайшов підтвердження в досліджених судом доказах. Їх неявку у судове засідання, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи, суд розцінює як байдуже ставлення до вирішення питання щодо позбавлення їх батьківських прав. Тому позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Розподіл судових витрат

Позивач при подачі позову до суду на підставі пункту 14 частини другої статті 3 Закону України Про судовий збір був звільнений від його сплати.

Згідно з частиною першою статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до частини шостої статті 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При пред`явленні позову до кількох відповідачів одним або кількома позивачами, звільненими від сплати судового збору, він стягується в дохід держави за рішенням суду окремо з кожного відповідача пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Тому з відповідачів підлягає стягненню на користь держави сума судового збору у розмірі 4540 грн за дві вимоги : майнового та немайнового характеру - з кожного по 2270 грн.

Керуючись статтями 259, 263 ЦПК України, на підставі статей 155, 164, 165, 166 СК України, статей 77, 78, 79, 80, 89, 141 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

позов Виконавчого комітету Жмеринської міської ради в особі органу опіки і піклування Виконавчого комітету Жмеринської міської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунального некомерційного підприємства Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав відносно їх сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, уродженця та мешканця АДРЕСА_1 на користь Комунального некомерційного підприємства Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради (23600, м. Тульчин Вінницької області, вул.Шевченка, 33, код ЄДРПОУ 25497160) аліменти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/8 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 24 лютого 2021 року і до досягнення дитиною повноліття, але не довше, ніж на час перебування у вказаному закладі.

Стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянки України, уродженки с.Лісниче Бершадського району Вінницької області, мешканки АДРЕСА_2 на користь Комунального некомерційного підприємства Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради (23600, м. Тульчин Вінницької області, вул.Шевченка, 33, код ЄДРПОУ 25497160) аліменти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/8 частини всіх видів її заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 24 лютого 2021 року і до досягнення дитиною повноліття, але не довше, ніж на час перебування у вказаному закладі.

Позов в частині стягнення аліментів допустити до негайного виконання в межах сум платежів за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користь держави судовий збір по 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн з кожного.

Копію рішення після набрання ним законної сили направити у виконавчий комітет Жмеринської міської ради Вінницької області та державному органу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини - Жмеринський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Жмеринському районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Хмельницький).

На рішення може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня отримання його копії через Жмеринський міськрайонний суд.

Ім`я (найменування) сторін

Позивач : виконавчий комітет Жмеринської міської ради Вінницької області, місцезнаходження вул. Центральна, 4, м. Жмеринка, 23100, код ЄДРПОУ 34227893.

Третя особа на стороні позивача Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради , 23600, м. Тульчин Вінницької області, вул.Шевченка, 33, код ЄДРПОУ 25497160.

Відповідачі ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 , АДРЕСА_2.

Головуючий суддя Костянтин Шепель

Дата ухвалення рішення09.09.2021
Оприлюднено12.09.2021
Номер документу99525127
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття її дитини в будинок на шість місяців у зв`язку зі складними обставинами - "відсутності умов проживання" (а.с.19). З листа останньої установи від 2 лютого 20201 року видно, що дитина ОСОБА_1 з 18 червня 2020 року знаходиться на вихованні у вказаному КНП. За час перебування дитини в закладі мати ОСОБА_3 хлопчика не відвідувала, станом його здоров`я та розвитком не цікавилась (а.с.20). Згідно з висновком від 11 лютого 2021 року виконавчого комітету Жмеринської міської ради, позбавлення відповідачів батьківських прав відносно їх сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є доцільним (а.с.22). Цей висновок затверджений рішенням № 42 від 18 лютого 2021 року Жмеринської міської ради (а.с.23). Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні

Судовий реєстр по справі —130/517/21

Рішення від 09.09.2021

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 09.09.2021

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 15.03.2021

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні