Рішення
від 13.09.2021 по справі 189/783/21
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/783/21

2/189/426/21

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

13.09.2021 року смт. Покровське Дніпропетровської області

Покровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Єдаменко І. В.,

за участю секретаря судового засідання Котляревської А. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Покровське цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Відродження про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 , звернувся до суду із цивільним позовом (уточненим) до Товариства з обмеженою відповідальністю Відродження про розірвання договору оренди земельної ділянки, а саме, просив розірвати договір оренди земельної ділянки площею 5,0167 га, кадастровий номер 1224280500:01:001:5020, укладений 01.04.2015 року та зареєстрований 26.11.2016 року державним реєстратором Васильківської районної державної адміністрації та просив припинити інше речове право (право оренди земельної ділянки) 17655561.

Позов мотивований тим, що позивач є власником земельної ділянки площею 5,020 га, кадастровий номер 1224280500:01:001:5020.

01.04.2015 року між позивачем та відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки, терміном на 10 років, який зареєстрований 26.11.2016 року державним реєстратором Васильківської районної державної адміністрації.

Відповідно до умов даного договору орендар нараховує орендну плату у грошовій формі у розмірі 8500,00 грн. Орендна плата сплачується до 30 листопада кожного року дії договору оренди.

Починаючи з моменту укладення договору та його державної реєстрації орендар (ТОВ Відродження ) не виконує покладені на нього обов`язки щодо виплати орендної плати. Так, відповідачем не сплачено позивачеві орендну плату за 2019 та 2020 роки.

Позивач зазначає, що він неодноразово з`являвся до відповідача за орендною платою, проте представники відповідача кожного разу відмовляли йому у видачі орендної плати мотивуючи тим, що немає коштів в Орендаря, посилаючись на скрутне матеріальне становище та неякісний врожай через неефективне господарювання.

03.08.2021 року представник відповідача Халинбаджах А.В. надав відзив на позовну заяву, в якому просив у задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Відродження про розірвання договору оренди земельної ділянки відмовити в повному обсязі.

Свою позицію мотивував тим, що між позивачем та відповідачем дійсно був укладений договір оренди земельної ділянки загальною площею 5,0167 га, кадастровий номер 1224280500:01:001:5020. Термін дії договору до 31.12.2025 року.

Пунктом 4.1 договору передбачено, що за кожен рік використання землі орендар сплачує орендну плату у грошовій формі, що становить 8500,00 грн. Орендна плата сплачується до 30 листопада кожного року дії договору.

У своєму відзиві представник відповідача погоджується, що відповідач не виплатив орендну плату до 20 листопада 2019 року, але зазначає, що позивачу було запропоновано отримати орендну плату у повному обсязі в січні 2020 року, але позивач відмовився отримати гроші. Протягом 2020-2021 років на неодноразові запрошення отримати гроші, які здійснювалися у телефонному режимі, позивач відповідав відмовою. Останнє запрошення, на отримання орендної плати за 2019-2020 роки, позивачеві направлене поштою 22.07.2021 року. На підставі наведеного представник відповідача вважає, що позивачем не доведений факт ухилення відповідача від виконання обов`язків за договором оренди.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Кубрак В.В. надав суду письмове клопотання, в якому просив проводити розгляд справи без його участі, уточнені позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

Представник відповідача Халинбаджах А.В. про причину неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося у зв`язку з неявкою всіх учасників справи.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП №016072, виданого на підставі рішення сесії Олександрівської сільської ради №74-11/23 від 07.09.2000 року, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки загальною площею 5,020 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер - 1224280500:01:001:5020, яка розташована на території Покровської селищної ради Покровського району Дніпропетровської області (а. с. 9).

01.04.2015 року між ОСОБА_1 та ТОВ Відродження був укладений договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований 26.11.2016 року державним реєстратором Васильківської районної державної адміністрації.

Відповідно до п. 3.1 договору договір укладено на термін 10 років. Договір є чинним до 31 грудня останнього місяця оренди.

Відповідно до п. 4.1 договору за кожен рік використання землі орендар виплачує орендну плату у грошовій формі, у розмірі, що становить 8500,00 гривень. Орендна плата сплачується до 30 листопада кожного року дії договору оренди.

Відповідно до ч. 4 ст. 124 Земельного Кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до статей 509, 510, 526 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Загальними умовами зобов`язання є те, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання (статей 525, 625 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Закон України Про оренду землі від 06.10.1998 р. №161-Х1У є спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов`язані з орендою землі.

За змістом ст. 1 Закону України Про оренду землі , оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі статтею 13 цього Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до статті 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно з п. д ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Частинами першою і другою статті 651 ЦК України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору (ч. 3 ст. 651 ЦК України).

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Стаття 611 ЦК передбачає різні правові наслідки порушення зобов`язання, до яких належать, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору, зміна умов зобов`язання, сплата неустойки, відшкодування збитків і моральної шкоди.

Застосування такого правового наслідку, як розірвання договору судом, саме з підстави істотності допущеного порушення договору, що значною мірою позбавляє того, на що особа розраховувала при укладенні договору, відповідає загальним засадам цивільного законодавства, до яких, за п. 6 ч. 1 ст. 3 ЦК, належать, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність.

Пункт 4.1 договору оренди земельної ділянки від 01.04.2015 року викладений у наступній редакції За кожен рік використання землі орендар сплачує орендну плату у грошовій формі, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень. Сплачується орендна плата до 30 листопада кожного року дії договору .

Сторони не заперечили те, що договір оренди укладений і діє на зазначених умовах.

У позові ОСОБА_1 зазначає, що йому не виплачена орендна плата за користування земельною ділянкою за період 2019-2020 роки, що складає 8500,00 грн. за рік оренди х 2 = 17000,00 грн.

Ознайомившись з договором оренди, суд дійшов висновку, що орендна плата орендодавцю згідно умов договору повинна бути виплачена: за 2019 рік - до 30 листопада 2019 року, за 2020 рік - до 30 листопада 2020 року включно.

Судом встановлено, що позивачу не сплачена орендна плата за договором оренди землі за 2019-2020 роки.

Таким чином, несплата відповідачем орендної плати позивачу два роки поспіль свідчить про наявність систематичного порушення відповідачем, взятих на себе за договором оренди зобов`язань щодо виплати орендної плати.

Сам факт систематичного порушення договору оренди земельної ділянки щодо внесення орендної плати є вичерпною підставою для розірвання такого договору, про що свідчить усталена судова практика Верховного Суду, яку слід урахувати при застосуванні норми права відповідно до вимог ч. 4 ст. 263 ЦПК.

Зокрема, такий правовий висновок викладений у постановах Верховного Суду України від 28.09.2016 у справі №6-977цс16 та від 12.12.2012 у справі №6-146цс12.

У постанові ВС у складі об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06.03.2019 у справі №183/262/17 (провадження №61-41932сво18) зроблено висновок, що підставою для розірвання договору оренди землі є систематичне невнесення орендної плати (два та більше випадки). При цьому систематичне внесення орендної плати не у повному обсязі, визначеному договором, тобто як невиконання, так і неналежне виконання умов договору, є підставою для розірвання такого договору, оскільки згідно зі ст.526 ЦК зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічний висновок викладений у постанові ВС від 02.05.2018 у справі №925/549/17. При цьому систематичне порушення договору оренди земельної ділянки щодо внесення орендної плати є підставою для розірвання договору, незважаючи на те, чи виплачена в подальшому заборгованість.

Таким чином, суд встановив, що відповідачем умови договору оренди землі належним чином не виконуються, орендна плата, як зазначалось вище, своєчасно не сплачується, що свідчить про ухилення відповідача від виконання зобов`язань зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою у визначений договором термін.

Суд не приймає до уваги доводів відповідача про ухилення позивача від отримання орендної плати, оскільки відповідних доказів звернення до позивача відповідачем не надано. В свою чергу наданий представником відповідача лист про необхідність з`явлення ОСОБА_1 до ТОВ Відродження для отримання орендної плати датований 22.07.2021 року, тобто вже після звернення позивача до суду.

З огляду на викладене, суд прийшов до висновку про обґрунтованість вимог позивача щодо розірвання договору оренди землі та припинення права оренди за вказаним договором.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 15.07.2021 у реєстрі міститься запис про інше речове право на земельну ділянку площею 5,0167 га, кадастровий номер 1224280500:01:001:5020, розташованої на території Покровської селищної ради Покровського району Дніпропетровської області, вид іншого речового права - право оренди земельної ділянки.

Оскільки суд дійшов висновку про розірвання договору оренди земельної ділянки, укладеного 01.04.2015 року то з урахуванням вищенаведеної норми права слід припинити інше речове право - право оренди цієї земельної ділянки.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене, судові витрати у розмірі 908,00 грн. слід покласти на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 526, 626, 629, 770, 792, 1216, 1220, 1268 ЦК України, ст. ст. 13, 15, 21, 32 Закону України Про оренди землі , ст. ст. 3, 12, 13, 76-78, 89, 141, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Цивільний позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Відродження про розірвання договору оренди земельної ділянки - задовольнити у повному обсязі.

Розірвати договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 1224280500:01:001:5020, укладений 01.04.2015 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Відродження .

Припинити право оренди Товариства з обмеженою відповідальністю Відродження (код ЄДРПОУ 30699186, місцезнаходження: 53600, Дніпропетровська область, смт. Покровське, вул. Центральна, 17-А) за договором оренди земельної ділянки площею 5,0167 га, кадастровий номер 1224280500:01:001:5020, укладеного 01.04.2015 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Відродження , номер запису про інше речове право 17655561.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Відродження на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 908,00 грн. (дев`ятсот вісім гривень 00 копійок).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Покровський районний суд Дніпропетровської області в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

З дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті Голос України та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Відродження , код ЄДРПОУ 30699186, місцезнаходження: вул. Центральна, 17-А, смт. Покровське Покровський район Дніпропетровська область.

Суддя І. В. Єдаменко

13.09.2021

СудПокровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено14.09.2021
Номер документу99545458
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —189/783/21

Постанова від 16.12.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Свистунова О. В.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Свистунова О. В.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Свистунова О. В.

Рішення від 13.09.2021

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єдаменко І. В.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єдаменко І. В.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єдаменко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні