Ухвала
від 13.09.2021 по справі 360/4746/21
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

13 вересня 2021 року СєвєродонецькСправа № 360/4746/21 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Смішлива Т.В, перевіривши матеріали позову Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (місцезнаходження: 85302, Донецька область, м. Покровськ, вул. Прокоф`єва, буд. 82) до Акціонерного товариства Лисичанськвугілля (місцезнаходження: вул.Малиновського, 1, м. Лисичанськ, Луганська область, 93100) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

ВСТАНОВИВ:

06 вересня 2021 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов позов Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі - позивач) до Акціонерного товариства Лисичанськвугілля (далі - відповідач), в якій просить суд:

- застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до Відокремленого підрозділу Шахта ім. Г.Г. Капустіна акціонерного товариства Лисичанськвугілля , а саме зобов`язати відповідача зупинити виконання робіт з перевезення людей шахтними пасажирськими вагонетками ВПН1-10Г (зав.№9) ВПН1-10П (зав.№10) по людському уклону пл. k8. гор. 379-529м у Відокремленому підрозділі Шахта ім. Г.Г. Капустіна Акціонерного товариства Лисичанськвугілля у зв`язку з загрозою життю та здоров`ю людей до усунення зазначених в позовній заяві порушень.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що на підставі заяви АТ Лисичанськвугілля від 03 серпня 2021 року № 01/12-572 щодо направлення представників інспекторського складу Управління гірничого нагляду Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці для проведення позапланової перевірки, згідно із ст. ст. 4, 6 і 7 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності від 05 квітня 2007 року № 877-V, і у відповідності з наказом Міжрегіонального управління від 11 серпня 2021 року № 1499 та направленням на перевірку від 11 серпня 2021 року № 437/6.6, 19 серпня 2021 року посадовою особою Міжрегіонального управління проведено позапланову перевірку суб`єкта господарювання: Відокремленого підрозділу Шахта ім. Г.Г. Капустіна Акціонерне товариство Лисичанськвугілля , код ЄДРПОУ 32359108, розташованого за адресою: 93191, Луганська обл., місто Лисичанськ, місто Привілля, на предмет перевірки дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

19 серпня 2021 року складений акт за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду та виданий припис від 19 серпня 2021 року № 6.6/0123/8, у акті зафіксовано 13 порушень Правил безпеки у вугільних шахтах, затверджених Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 22 березня 2010 року № 62.

Факти порушення вимог чинних нормативно-правових актів України з охорони праці у ВП Шахта ім. Г.Г. Капустіна АТ Лисичанськвугілля створюють загрозу здоров`ю і життю працівників суб`єкта господарювання.

Тому є всі підстави для повного зупинення виконання робіт з перевезення людей шахтними пасажирськими вагонетками ВПН1-10Г (зав.№9) ВПН1- 10П (зав. № 10) людського уклону пл. k8. гор. 379-529м у Відокремленому підрозділі Шахта ім. Г.Г. Капустіна Акціонерного товариства Лисичанськвугілля .

Відповідно до частини другої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 КАС України, підстав для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження в адміністративній справі суд не встановив, у зв`язку з чим вважає за необхідне відкрити провадження у справі.

В позовній заяві позивачем заявлено клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Щодо заявленого клопотання, суд зазначає.

Частинами першою, другою статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до частини першої статті 259 КАС України, клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

Згідно з частиною першою статті 260 КАС України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною п`ятою статті 262 КАС України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З огляду на вищевикладене, враховуючи характер спірних правовідносин, обсяг доказів, а розгляд справи не становить значний суспільний інтерес, суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання та розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

За приписами частини третьої статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може запропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Керуючись статтями 5, 12, 19, 20, 32, 160, 161, 168, 171, 174, 175, 256, 257, 260, 261, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження задовольнити.

Справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Запропонувати відповідачу надати до суду:

- відзив на позовну заяву разом зі всіма доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та доказами, що підтверджують надіслання (надання) позивачу копії відзиву та доданих до нього документів установчі документи (положення, витяги, накази).

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до частини четвертої статті 159 КАС України неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

У разі заперечень відповідача проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - встановити строк для подання відповідної заяви протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження.

Встановити строк для подання до суду відповіді на відзив та заперечення - протягом 5 днів з дня одержання відзиву (відповіді на відзив), але не пізніше ніж до першого судового засідання.

Відповідачу надати суду до 13 жовтня 2021 року докази усунення недоліків вказаних в акті від 19 серпня 2021 року № 6.6/0123/08.

Роз`яснити сторонам, що згідно з частинами другою, четвертою, п`ятою статті 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Попередити сторони, що відповідно до частини дев`ятої статті 79 КАС України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Справа розглядатиметься суддею Смішливою Т.В. одноособово.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://court.gov.ua/fair/sud1270/.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в системі «Електронний суд» для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно: зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua; подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі надіслати учасникам справи разом з витягом про їхні процесуальні права та обов`язки, встановлені статтями 44, 47 КАС України.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяТ.В. Смішлива

Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено15.09.2021

Судовий реєстр по справі —360/4746/21

Ухвала від 26.10.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 13.09.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні