Ухвала
від 13.09.2021 по справі 812/1405/16
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

13 вересня 2021 року СєвєродонецькСправа № 812/1405/16

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Ірметова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження у підготовчому засіданні адміністративну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Луганськтепловоз" до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Головне управління Державної казначейської служби України у Харківській області, про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

08 липня 2021 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшла справа № 812/1405/16 з Верховного Суду на новий розгляд (для продовження розгляду).

Ухвалою суду від 09.07.2021 справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Луганськтепловоз" до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Головне управління Державної казначейської служби України у Харківській області, про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії - прийнято до провадження. Справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження. Призначено справу до розгляду в підготовчому судовому засіданні на 22 липня 2021 року.

У підготовче засідання 22 липня 2021 року позивач не прибув. У зв`язку з відсутністю доказів про належне повідомлення позивача про дату, час та місця проведення підготовчого засідання, розгляд справи відкладено на 26 серпня 2021 року.

У підготовче засідання 26 серпня 2021 року позивач не прибув. До суду повернувся конверт без вручення адресату із зазначенням причини повернення конверту "адресат відсутній за вказаною адресою" (том 8 а.с. 4).

Ухвалою суду від 26 серпня 2021 року продовжено строк підготовчого провадження та справу призначено до розгляду у підготовче засідання на 13 вересня 2021 року.

У підготовче засідання 13 вересня 2021 року позивач не прибув. До суду повернувся конверт без вручення адресату із зазначенням причини повернення конверту "адресат відсутній за вказаною адресою" (том 8 а.с. 51).

Судом поставлено питання щодо залишення позову без розгляду.

З урахуванням вимог ч. 9 ст. 205 КАС України питання щодо залишення без розгляду позову в порядку письмового провадження.

Вирішуючи питання про залишення позову без розгляду, суд враховує наступні норми.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо позивач не прибув (повторно не прибув, якщо він не є суб`єктом владних повноважень) у підготовче засідання чи у судове засідання без поважних причин або не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності.

Статтею 124 КАС України визначено порядок виклику та повідомлення сторін про судові засідання.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 124 КАС України у разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи (ч. 8 ст. 124 КАС України).

Відповідно до ст. 131 КАС України учасники судового процесу зобов`язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби. У разі неповідомлення про зміну адреси повістка надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку в порядку, визначеному статтею 129 цього Кодексу, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2 ст. 183 КАС України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду.

Оскільки позивач не повідомив суду про зміну адреси, а надіслання на електронну та поштову адресу позивача судових повісток не призвели до вручення судових повісток, суд вважає, що позивач достоменно був обізнаний про проведення 26.08.2021 та 13.09.2021 підготовчих засідань відповідно до вимог ст. 131 КАС України, а тому є законні підстави для залишення позову без розгляду у зв`язку з повторним не прибуттям у підготовче засідання.

Керуючись статтями 124, 131, 183, 241, 243, 256, 293, 295 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства "Луганськтепловоз" до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Головне управління Державної казначейської служби України у Харківській області, про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії, - залишити без розляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СуддяО.В. Ірметова

Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено15.09.2021
Номер документу99549473
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —812/1405/16

Ухвала від 13.09.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 07.09.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 26.08.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 26.08.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 25.08.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 09.07.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Постанова від 01.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 29.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 02.02.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шипуліна Т.М.

Ухвала від 28.12.2017

Адміністративне

Верховний Суд

Шипуліна Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні