Ухвала
від 13.09.2021 по справі 133/2850/21
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

13.09.21 справа № 133/2850/21

провадження № 2-з/133/14/21

Суддя Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Пєтухова Н.О., розглянувши заяву представника заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - адвоката Голуб Наталії Євгенівни про забезпечення позову, шляхом накладення арешту, подану до подання позовної заяви, -

В С Т А Н О В И В :

Представник заявників ОСОБА_2 та ОСОБА_1 - адвокат Голуб Н.Є. в інтересах та від імені заявників, звернулась в суд до подачі позовної заяви, із заявою, в якій просить вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку, площею 2,0848 га (кадастровий номер 0521483400:06:001:0105), яка знаходиться на території нині Козятинської міської ради Вінницької області (раніше - Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області), право власності на яку зареєстровано за Козятинського міською радою, заборонивши відповідачу - Козятинській міській раді Вінницької області та іншим будь-яким особам до набрання чинності рішенням у справі вчиняти будь-які дії щодо відчуження/передачі у власність/користування вказаної земельної ділянки.

В обгрунтування заявлених вимог зазначили, що вони мають намір звернутися до суду із позовом до Козятинської міської ради Вінницької області про вилучення майна із чужого незаконного володіння та визнання за ними права власності на спадщину - земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (кадастровий номер 0521483400:06:001:0105, площею 2, 0848 га), яка розташована на території Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області (так зазначено в державному акті на право приватної власності на землю) нині - на території Козятинської міської ради Вінницької області, яка належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на праві приватної власності на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 035341 виданого Кордишівською сільською Радою народних депутатів 11 березня 2002 року на підставі рішення 11 сесії 23 скликання Кордишівської сільської Ради народних депутатів від 23 листопада 2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №66.

Посилались на те, що після смерті батька відкрилася спадщина яку вони, як єдинині спадкоємці за законом, прийняли шляхом подання відповідних заяв до Козятинської державної нотаріальної контори, де заведено спадкову справу № 516/2010 у нотаріуса та за № 49728619 у Спадковому реєстрі, що підтверджується витягом з Спадкового реєстру № 24397524 від 04.08.2010 .

До складу спадкового майна після смерті ОСОБА_3 увійшла земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,08 га, яка розташована на території Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області (так зазначено в державному акті на право приватної власності на землю), нині - на території Козятинської міської ради Вінницької області, яка належала ОСОБА_3 на праві приватної власності на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 035341, виданого Кордишівською сільскою Радою народних депутатів 11 березня 2002 року на підставі рішення 11 сесії 23 скликання Кордишівської сільської Ради народних депутатів від 23 листопада 2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №66, на якому розміщений план зовнішніх меж земельної ділянки № НОМЕР_1 . З метою одержання свідоцтва про право на спадщину, зокрема вищезазначену земельну ділянку вони звернулися до державного нотаріуса, однак з витягу з Державного земельного кадастру №НВ-0006647812021 від 12.04.2021 дізналися, що земельна ділянка, яка належала їхньому батькові за життя на підставі вищевказаного державного акту вже належить на праві власності Козятинській міській раді. Реєстрація права власності на зазначену земельну ділянку за Козятинською міською радою відбулася на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 11.12.2020 440ОТГ; акту приймання - передачі нерухомого майна Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та Козятинської міської ради від 14.12.2020 44-0ТГ та рішення 3 сесії 8 скликання Козятинської міської ради Вінницької області від 24.12.2020 №78-VIII. Крім того, невідомою особою було замовлено та виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі ( на місцевості), в ході якої присвоєно кадастровий номер цій земельній ділянці - 0521483400:06:001:0105 та відділом у Козятинському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області 06.10.2017 було здійснено державну реєстрацію даної земельної ділянки.

Тотожність земельної ділянки, яка за життя належала батьку на праві приватної власності на підставі вищевказаного державного акту та земельної ділянки, якій присвоєно кадастровий номер 0521483400:06:001:0105 підтверджується планом земельної ділянки, який міститься на самому державному акті та кадастровим планом земельної ділянки, який є додатком до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 12.04.2021 року № НВ-0006647812021. На зазначених планах площа земельної ділянки є однакова, за формою земельна ділянка однакова, та опис меж земельної ділянки в державному акті повністю співпадає з описом меж земельної ділянки, що у витягу з ДЗК 12.04.2021 року № НВ-000664781.

За змістом заяви про забезпечення позову, внаслідок недобросовісної поведінки органу, який надав дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою та відповідача, який нині є власником земельної ділянки, їх фактично незаконно позбавили права на спадщину, оскільки вони були обізнані про інтереси інших осіб ( них, як спадкоємців) щодо цієї земельної ділянки.

Враховуючи, що вищевказана земельна ділянка незаконно була передана у власність відповідачу, а також те, що земельна ділянка площею 2,0848 кадастровий номер 0521483400:06:001:0105 на даний час знаходиться в повному розпорядженні відповідача Козятинської міської ради Вінницької області, за даними ДЗК - не обмежена у використанні та не обтяжена, відповідно з урахуванням підвищеного на даний час попиту на землю, як вказують заявники, існує реальна загроза передачі відповідачем як власником будь-яким особам у будь який спосіб у власність або користування зазначеної земельної ділянки, яка являється їхньою спадщиною після смерті батька.

З огляду на вищевказане, заявники вважають, що існує достатньо доказів того, що Козятинська міська рада Вінницької області може в будь-який момент здійснити відчуження земельної ділянки, площею 2,0848, за кадастровим номером 0521483400:06:001:0105, яка знаходиться на території нині Козятинської міської ради Вінницької області (раніше - Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області) на користь інших осіб з подальшою державною реєстрацією речового права, що надалі, в разі задоволення позову судом, унеможливить виконання рішення суду взагалі, оскільки на сьогоднішній день вже було передано відповідачу цю земельну ділянку в незаконний спосіб.

Розглянувши вказану заяви, всебічно та дослідивши доводи представника позивача, заслухавши думку позивача, який підтримав вказані клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 2 ст.149 ЦПК України, забезпечення позову допускається, зокрема до пред`явлення позову, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладними чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він має намір звернутись до суду.

Частиною 1 ст. 153 ЦПК України передбачено, що заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Відповідно до ч. 1 ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Отже, забезпечення позову - це вжиття судом, в провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом про присудження реальне виконання позитивно прийнятого рішення. Такий інститут цивільно-процесуального законодавства передбачений з метою попередження несумлінних дій відповідача, який може, наприклад, сховати або продати майно, тобто з метою усунення утруднення або неможливості виконання рішення.

Згідно з п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 150 ЦПК України, позов забезпечується накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб, та забороною вчиняти певні дії.

У п.4 постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову роз`яснено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з`ясувати обсяг позовних вимог, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Умовою до застосування заходів забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі квартира, земельна ділянка, автомобілі тощо), яке є у відповідачів на момент пред`явлення позову до них, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі, з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

При розгляді заяви про забезпечення позову, суд враховує практику Європейського суду з прав людини. Так, згідно п. 43 Рішення по справі Шмалько проти України право на суд одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати позов з приводу цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін. Таким чином, невжиття заходів забезпечення позову, може призвести до утруднення виконання рішення суду, а відтак й до порушення права особи на до доступ до правосуддя, в аспекті ст.6Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Згідно з роз`яснень даних в п.10 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

З матеріалів справи вбачається, що предметом спору, щодо якого заявники мають намір подати позовну заяву, є повернення земельної ділянки, площею 2,0848 (кадастровий номер 0521483400:06:001:0105), яка розташована на території Козятинської міської ради Вінницької області, та належала, згідно змісту заяви, померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на праві приватної власності на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 035341, виданого Кордишівською сільською Радою народних депутатів 11 березня 2002 року на підставі рішення 11 сесії 23 скликання Кордишівської сільської Ради народних депутатів від 23 листопада 2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №66, яка наразі зареєстрована на праві власності за Козятинською міською радою на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 11.12.2020 440ОТГ; акту приймання - передачі нерухомого майна Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та Козятинської міської ради від 14.12.2020 44-0ТГ, та рішення 3 сесії 8 скликання Козятинської міської ради Вінницької області від 24.12.2020 №78-VIII.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Козятинського міськрайонного управління юстиції Вінницької області 16 лютого 2010 року.

Померлому ОСОБА_3 на праві приватної власності на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН №035341, виданого Кордишівсько сільською радою народних депутатів 11 березня 2020 року на підставі рішення 11 сесії 23 скликання Кордишівської сільської ради народних депутатів від 23 листопада 2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №66, належала земельна ділянка для ведення товарного сільського сподарського виробництва, площею 2,08 гектарів, в межах згідно з планом, на території Кордишівської сільської ради.

Із витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №24397524 від 04.08.2010, наданого Козятинською державною нотаріальною конторою, вбачається, що після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Козятинською державною нотаріальною конторою 04.08.2010 зареєстровано спадкову справу за номером 49728619 у спадковому реєстрі , номер у нотаріуса 516/2010.

Відповідно до довідки від 21.05.2021, наданої завідувачем Козятинської державної нотаріальної контори Тетяною Сизонюк, після смерті ОСОБА_3 заведено спадкову справу за 516/2010, відповідно до якої спадкоємцями за законом є дочка померлого - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та син померлого - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Заявниками у справі, відповідно до копії паспорта серії НОМЕР_3 є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та відповідно до копії паспорта серії НОМЕР_4 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , тобто, відповідно до даних із спадкової справи 516/2010, вони є спадкоємці першої після смерті ОСОБА_3 .

Із витягу з Державного земельного кадастру №НВ-000664781221 від 12.04.2021 вбачається, що земельна ділянка за кадастровим номером 0521483400:06:001:0105 розташована на території Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області, площею 2,0848 га, на праві власності на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області 11.12.2020 44-ОТГ, акта приймання-передачі нерухомого майна Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та Козятинської міської ради Вінницької області від 24.12.2020 №78-VІІІ, передана у власність Козятинській міській раді.

Отже, суд дійшов висновку, що тотожність земельної ділянки, яка за життя належала ОСОБА_3 на праві приватної власності на підставі вищевказаного державного акту та земельної ділянки, якій присвоєно кадастровий номер 0521483400:06:001:0105 підтверджується планом земельної ділянки, який міститься на самому державному акті та кадастровим планом земельної ділянки, який є додатком до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 12.04.2021 року № НВ-0006647812021. На зазначених планах площа земельної ділянки є однаковою, за формою та параметрами сторін земельна ділянка та опис її меж в державному акті повністю співпадає з описом меж земельної ділянки, що у витязі з ДЗК 12.04.2021 № НВ-000664781.

Встановлено, що на даний час вказана вище земельна ділянка знаходиться в повному розпорядженні відповідача - Козятинської міської ради Вінницької області, за даними ДЗК - не обмежена у використанні та необтяжена, за навності волі заявників подати позов до суду, предметом якого є вилучення такої ділянки з чужого незаконного володіння. Таким чином, заходи забезпечення позову, про які просять заявники, пов`язанні з предметом спору. На думку суду, правові наслідки їх застосування не призведуть до невиправданих і надмірних обмежень прав відповідача. Однак їх незастосування може спричинити відчуження земельної ділянки, оскільки на час розгляду заяви про забезпечення позову відповідач має повне право розпоряджатися земельною ділянкою. Таке імовірне відчуження значною мірою ускладнить або навіть унеможливить повернення спірної земельної ділянки законному власнику, якщо за рішенням суду заявники будуть такими визнані і їх позов буде задоволено. Заходи забезпечення позову є тимчасовими, їх дія пов`язана з перебуванням справи у провадженні суду та обмежена встановленими статтею 158 ЦПК України часовими межами.

За таких обставин, на думку суду, існує наявність обґрунтованого припущення, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду в разі задоволення позову. При цьому заявлені заходи забезпечення позову є співмірними з позовними вимогами.

З огляду на наведене, проаналізувавши заяву про забезпечення позову, беручи до уваги намір заявників звернутись до суду із позовом з приводу зазначеної земельної ділянки, виходячи із засад розумності та обґрунтованості вимог представника заявників щодо забезпечення позову, зважаючи на наявність загрози утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду, суд вважає, що заяву про вжиття заходів забезпечення позову слід задоволити.

Суд вважає за доцільне роз`яснити заявникам, що оскільки ними подана заява про забезпечення позову до подання позовної заяви, вони повинні пред`явити позов протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.

Керуючись статтями ст.ст. 103, 104, 105, 108, 149-159, 260, 353, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - адвоката Голуб Наталії Євгенівни про забезпечення позову, шляхом накладення арешту, подану до подання позовної заяви, задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку площею 2,0848 га кадастровий номер 0521483400:06:001:0105, яка знаходиться на території нині Козятинської міської ради Вінницької області (раніше - Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області), право власності на яку зареєстровано за Козятинського міською радою.

До набрання чинності рішенням у справі заборонити відповідачу - Козятинській міській раді Вінницької області (код ЄДРПОУ 03084799) та іншим будь-яким третім особам у будь-який спосіб вчиняти будь-які дії щодо відчуження/передачі у власність/користування земельної ділянки, площею 2,0848 га, кадастровий номер 0521483400:06:001:0105 , яка знаходиться на території нині Козятинської міської ради Вінницької області (раніше Кордишівської сільської ради Козятинського району Вінницької області).

Ухвалу про забезпечення позову допустити до негайного виконання.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала може бути оскаржена протягом п?ятнадцяти днів до Вінницького апеляційного суду з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Пєтухова Н.О.

Дата документу 13.09.21

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено15.09.2021
Номер документу99589092
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/2850/21

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Пєтухова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні