Ухвала
від 13.09.2021 по справі 582/729/21
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/582/93/21

Справа № 582/729/21

Копія

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2021 року Недригайлівський районний суд Сумської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Недригайлів кримінальне провадження № 12021205510000063 від 09 червня 2021 року по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженки с. Беседівка, (Роменського) Недригайлівського району Сумської області, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, пенсіонерки, раніше не судимої,

за ч. 1 ст. 190 КК України,

УСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування встановлено, що 07.11.2018 ОСОБА_4 знаходячись у приміщенні Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської районної державної адміністрації (код СДРПОУ 03197983) за адресою: смт. Недригайлів, вул. Сумська, 5, Роменського району Сумської області звернулася з метою отримання житлової субсидії для відшкодування витрат на оплату внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води та теплової енергії, абонентського обслуговування, а також житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

У подальшому 28.08.2019 ОСОБА_4 діючи з корисливих мотивів, маючи на меті незаконне збагачення, керуючись єдиним продовжуваним умислом достовірно знаючи про те, що у законному володінні її чоловіка ОСОБА_5 перебуває трактор колісний марки «МТЗ - 80J1» 2019 року випуску зареєстрований 28.08.2019, завідомо приховала відомості не повідомивши про даний факт протягом 30 календарних днів Управління праці та соціального захисту населення ввівши таким чином в оману працівників Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської районної державної адміністрації шляхом приховування обставин, які відповідно до вимог п.п. 2 п. 14 «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» затвердженого Постановою КМУ №848 від 21 жовтня 1995 року впливають на призначення і виплату субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, при заповненні декларації та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, відомості про зазначений транспортний засіб, внаслідок чого, шляхом обману незаконно продовжувала отримувати субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, та яка була виплачена їй з Державного бюджету України, в період часу з 15.10.2019 по 31.12.2020 в сумі 10054,88 грн.

Протиправно заволодівши коштами, ОСОБА_4 розпорядилася ними на власний розсуд.

Тобто, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство).

У підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 заявила клопотання про її звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям відповідно до ст. 45 КК України, і просить закрити кримінальне провадження, обґрунтовуючи клопотання тим, що вона раніше не судима, вчинила кримінальний проступок вперше, повністю визнала себе винною, щиро покаялась у вчиненому, надавала допомогу органам досудового розслідування у з`ясуванні всіх обставин справи та активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, збитки відшкодувала повністю. Враховуючи викладене, просила звільнити її від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження.

Прокурор ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні не заперечував проти звільнення обвинуваченої ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям та щодо закриття кримінального провадження, зазначивши, що наявні підстави для звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям та для закриття кримінального провадження.

Представник потерпілого Управління соціального захисту населення Роменської державної адміністрації ОСОБА_6 у підготовче судове засідання не прибула, але надала заяву про розгляд справи без її участі.

Відповідно до ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Заслухавши думку прокурора, обвинуваченої, дослідивши надані прокурором матеріали кримінального провадження, суд, встановивши, що ОСОБА_4 вперше вчинила кримінальий проступок, після вчиненого щиро покаялась у вчиненому кримінальному правопорушенні, активно сприяла його розкриттю, збитки, завдані кримінальним правопорушенням, відшкодовані повністю, дійшов висновку, що зазначені обставини свідчать про дійове каяття обвинуваченої, а тому за таких обставин, з урахуванням клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 необхідно звільнити її від кримінальної відповідальності у відповідності до вимог ст. 45 КК України, а кримінальне провадження щодо неї закрити.

Речові докази та процесуальні витрати відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Запобіжний захід не обирався.

Керуючись ст. 45 КК України, п. 1 ч. 2 ст. 284, ч. 4 ст. 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, ст. 370-372 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям, кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 ч. 1 ст. 190 КК України, закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Недригайлівський районний суд Сумської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги на ухвалу, якщо її не скасовано, ухвала набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99590162
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —582/729/21

Ухвала від 13.09.2021

Кримінальне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні