Ухвала
від 14.09.2021 по справі 5006/38/7б/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

у справі про банкрутство

14.09.2021 Справа № 5006/38/7б/2012

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., при секретарі судового засідання Григор`євій М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за заявою кредитора (заявника) Маріупольського міського благодійного фонду «АЗОВМАШ» , м.Маріуполь, Донецька область

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМ-ЗБУТ» , смт.Очеретине, Ясинуватський район, Донецька область

про банкрутство

Представники сторін - не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

В проваджені Господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури знаходиться справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМ-ЗБУТ» , смт.Очеретине, Ясинуватський район, Донецька область.

Розгляд справи неодноразово відкладався та з метою вирішення питання про призначення ліквідатора у справі, суд зобов`язував комітет кредиторів провести засідання комітету кредиторів з розгляду питання про надання суду пропозицій щодо кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором банкрута, протокольне рішення та відповідне клопотання подати до суду.

У зв`язку із відсутністю пропозицій комітету кредиторів щодо кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором банкрута, розгляд справи неодноразово відкладався та судом здійснені електронні запити на автоматичне визнання кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором у даній справі, про що поставнолені відповідні ухвали суду. Проте, арбітражними керуючими, кандидатури яких було визначено автоматизованою системою, заяви про участь у справі до суду не надані.

Ухвалою від 28.04.2021 у зв`язку із відсутністю пропозицій комітету кредиторів щодо кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором банкрута, розгляд справи відкладено на 23.06.2021 та здійснено повторний електронний запит на автоматичне визнання кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором у даній справі.

28.04.2021 Господарським судом Донецької області на відповідний запит суду отримано довідку щодо кандидатури арбітражного керуючого, згідно з якою автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), визначено Мотальову-Кравець Валерію Юріївну.

Ухвалами від 29.04.2021 та від 23.06.2021 арбітражному керуючому Мотальовій-Кравець В.Ю. запропоновано надати Господарському суду Донецької області заяву про участь у даній справі. Розгляд справи відкладено на 10.08.2021.

20.07.2021 на електронну адресу суду з накладання електронного цифрового підпису надійшла заява арбітражного керуючого Бєлоусова І.В. про участь у справі (з додатками).

Ухвалою від 10.08.2021 розгляд справи відкладено на 14.09.2021.

У засідання суду 14.09.2021 представники сторін не з`явилися, заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило. Арбітражним керуючим Мотальовою-Кравець В.Ю. згода на участь у справі не надана.

Враховуючи, що явка представників сторін у засідання суду не була визнана обов`язковою, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутністю представників сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає, що згідно з пунктом 4 абзацу 1 частини 8 статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор призначається господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Виходячи з аналізу наведених норм, правом на звернення з клопотанням про призначення ліквідатором наділений саме комітет кредиторів.

При цьому, враховуючи зазначені приписи Кодексу України з процедур банкрутства, завданням господарського суду при вирішенні питання про призначення арбітражного керуючого на посаду ліквідатора боржника є надання можливості комітету кредиторів у повному обсязі реалізувати свої функції в процедурах банкрутства, що передбачені статтями 28, 48 Кодексу, зокрема, подати до господарського суду клопотання про призначення погодженої кандидатури арбітражного керуючого для його призначення на посаду ліквідатора боржника.

Як вбачається з матеріалів справи та зазначено вище, суд неодноразово ухвалами про відкладення розгляду справи зобов`язував комітет кредиторів визначити кандидатуру арбітражного керуючого для призначення ліквідатором; протокол засідання комітету кредиторів, заяву обраної кандидатури арбітражного керуючого та відповідне клопотання, надати суду.

Отже, суд забезпечив комітету кредиторів можливість реалізувати своє право та запропонувати кандидатуру на посаду ліквідатора банкрута.

Однак комітет кредиторів пропозицій щодо кандидатури арбітражного керуючого для заміни (призначення) ліквідатора банкрута не надав та не реалізував, таким чином, надані йому Кодексом України з процедур банкрутства повноваження щодо внесення господарському суду пропозицій кандидатур арбітражного керуючого - ліквідатора. Відтак з матеріалів справи вбачається наявність невизначеності комітету кредиторів щодо узгодження кандидатури на призначення ліквідатором банкрута.

Зважаючи на викладене у разі невизначеності комітету кредиторів стосовно кандидатури ліквідатора банкрута остаточне рішення щодо призначення тієї чи іншої особи є правом господарського суду. Вказане узгоджується з правовою позицією, викладеною у постанові Вищого господарського суду України від 18.08.2015 у справі №11/65 та постанові Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 19.06.2019 у справі №12/5009/1743/11.

Так, у зв`язку із відсутністю пропозицій комітету кредиторів щодо кандидатури арбітражного керуючого, судом було здійснено електронний запит на автоматичне визнання кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором у даній справі.

Відповідно до частини 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства до призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Проте, від арбітражного керуючого Мотальовій-Кравець В.Ю., кандидатуру якої визначено за допомогою автоматизованої системи з відбору арбітражних керуючих з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих, заява про участь у справі до суду не надходила.

Разом з тим, судом встановлена наявність в матеріалах справи заява арбітражного керуючого Бєлоусова Ігора Валентиновича про участь у справі про банкрутство, який самостійно звернувся до суду із відповідною заявою.

Арбітражний керуючий Бєлоусов І.В. має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №866 від 24.04.2013. Професійна діяльність арбітражного керуючого застрахована, про що укладено відповідний договір.

У поданій заяві про участь у справі арбітражний керуючий зазначив про відповідність його кандидатури вимогам статей 11, 28 Кодексу України з процедур банкрутства та відомості про досвід, завантаженість, наявність організаційних, технічних можливостей виконувати обов`язки ліквідатора. До заяви додані, в тому числі: копія свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого та посвідчення арбітражного керуючого, копія договору добровільного страхування та квитанція про сплату страхового платежу згідно договору страхування.

Докази того, що арбітражний керуючий Бєлоусов І.В. раніше здійснював управління боржником та є заінтересованою особою у даній справі стосовно боржники та кредиторів, в матеріалах справ відсутні.

Перевіривши кандидатуру арбітражного керуючого Бєлоусова І.В. на відповідність вимогам частини 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства, у тому числі включення арбітражного керуючого до Єдиного реєстру арбітражних керуючих, судом встановлено, що арбітражний керуючий відповідає зазначеним вимогам, має належний досвід, кваліфікацію та можливості виконувати повноваження ліквідатора, підстав які б перешкоджали його призначенню ліквідатором у даній справі не встановлено. Заперечень щодо кандидатури арбітражного керуючого Бєлоусова І.В. не заявлено.

Заяви інших арбітражних керуючих на призначення ліквідатором у справі до суду не надходили.

Враховуючи вищевикладене, зокрема те, що комітетом кредиторів не надано пропозиції щодо кандидатури ліквідатора у даній справі, відсутність згоди арбітражного керуючого Мотальовій-Кравець В.Ю., кандидатуру якої визначено за допомогою автоматизованої системи з відбору арбітражних керуючих з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих, суд дійшов висновку про задоволення заяви арбітражного керуючого Бєлоусова Ігоря Валентиновича про участь у справі про банкрутство та призначення його ліквідатором ТОВ «КЕРАМ-ЗБУТ» .

Відповідно до частин 1-2 статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Враховуючи зазначенні положення Кодексу України з процедур банкрутства, суд визнає за можливе встановити ліквідатору арбітражному керуючому Бєлоусову Ігорю Валентиновичу основну грошову винагороду у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним своїх обов`язків.

Керуючись статтями 2, 9, 12, 28, 30 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 74, 76-79, 86, 234, 235, 256 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву арбітражного керуючого Бєлоусова Ігоря Валентиновича вих.№01-21/08 від 20.07.2021 на участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМ-ЗБУТ» .

Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМ-ЗБУТ» (код ЄДРПОУ 35214969) арбітражного керуючого Бєлоусова Ігоря Валентиновича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №866 від 24.04.2013; адреса: 73003, м.Херсон, бульвар Мирний, 3, офіс 612.

Встановити ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю «КЕРАМ-ЗБУТ» арбітражному керуючому Бєлоусову Ігорю Валентиновичу основну грошову винагороду у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним своїх обов`язків.

Ліквідатору по закінченні ліквідаційної процедури подати до господарського суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс банкрута у відповідності до вимог статті 65 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвала набрала законної сили 14.09.2021 та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Східного апеляційного господарського суду через Господарський суд Донецької області у строки передбачені ГПК України.

Суддя М.О. Лейба

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення14.09.2021
Оприлюднено16.09.2021
Номер документу99600746
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5006/38/7б/2012

Судовий наказ від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Судовий наказ від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 07.08.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 20.02.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 14.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 10.08.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні