Постанова
від 15.09.2021 по справі 487/5472/20
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/5472/20

Провадження № 1-кс/487/5338/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.2021 року Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєва клопотання старшого слідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією у місті Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42020161010000028 від 13.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425, ч. 1 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

13.09.2021 року старший слідчий Другого слідчого відділу (з дислокацією у місті Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором Одеської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів групі слідчих другого слідчого відділу (з дислокацією у місті Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_3 іншим слідчим з групи слідчих, у тому числі за дорученням вищевказаних службових осіб оперативному співробітнику другого оперативного відділу (з дислокацією у м. Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві старшому оперуповноваженому ОСОБА_16 , з можливістю вилучити наступні документи, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: інформацію за період часу з 27.09.2017 по 01.01.2020, про рух коштів по номеру рахунку: № НОМЕР_2 , яке, згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання слідчий обґрунтував тим,щоінформація, що міститься в документах, має істотне значення для кримінального провадження і її подальше опрацювання може призвести до отримання нових доказів, які у своїй сукупності забезпечать ефективність досудового розслідування.

В судове засідання слідчий не з`явився, у поданому до суду клопотанні просив розглянути його без участі слідчого.

Відповідно до ч. 6 ст. 9 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу.

Однією із засад кримінального провадження, визначених ст. 7 КПК України, є диспозитивність, яка полягає зокрема у тому, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом (ч.ч. 1, 3 статті 26 КПК України.).

Враховуючи той факт, що слідчий просив про розгляд справи без його участі, але дане питання не врегульоване нормами КПК України, на підставі частини 6 статті 9 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду справи без участі слідчого на підставі його заяви.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Другим слідчим відділом (з дислокацією у м. Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021161010000028 від 13.02.2020, розпочатого за фактом недбалого ставлення до військової служби військових службових осіб санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » СБУ в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, якими прийнято роботи по будівництву басейну на території вказаного санаторію із значними недоліками, що заподіяло істотної шкоди державі, а також привласнення посадовими особами генерального підрядника ПП « ОСОБА_17 » грошових коштів під час реалізації проекту виконання робіт по будівництву зазначеного об`єкту за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 191, ч. 3 ст. 425 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021161010000028 від 13.02.2020, розпочато на підставі матеріалів ВБ ГУВБ СБУ в Одеській області з яких вбачається, що внаслідок недбалого ставлення до військової служби військових службових осіб санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » СБУ в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, допущено прийняття робіт по будівництву басейну на території зазначеного санаторію із значними недоліками, що заподіяло істотну шкоду державі.

Крім того, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що посадовими особами генерального підрядника ПП « ОСОБА_17 » під час реалізації проекту та виконання ряду робіт по будівництву басейну на території санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » СБУ, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , вчинено привласнення чужого майна, а саме грошових коштів, перерахованих в межах укладеного договору.

Зокрема, встановлено, що станом на 2020 рік, у зв`язку з невиконанням (порушенням проекту) генеральним підрядником під час реалізації вказаного проекту ПП « ОСОБА_17 » ряду робіт, мають наступні недоліки: виникло пошкодження бетонного покриття на території газової котельні басейну та вентиляційної системи; відсутній навіс (укриття) на систему опалення та вентиляції басейна, що призвело до негідності теплоізоляції коробів вентиляції на вулиці; не вірно змонтовано систему забору та повернення відпрацьованого повітря; не здійснюється калібровка (повірка точності) дозуючої станції, через неправильне проведення монтажу ящика з приборами; не працює ультрафіолетовий опромінював BIO-UV модель МР100 EL TS 2013 року виробництва; на випадок переливання чаші басейну встановлений насос не відповідної до проекту модифікації; відсутня вентиляція в стелі басейну, що призводить до розривів на натяжній стелі; відсутня ливнева система на будівлі з тильної сторони, яка в подальшому встановлена силами працівників санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » СБ України; відсутня відмостка задньої частини будівлі басейну ;відсутнє освітлення з тильної сторони будівлі басейну; на момент здачі будівництва в експлуатацію відсутній блискавковідвід, який в подальшому встановлений силами працівників санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ; не виконано роботи з тильної сторони будівлі по озелененню території біля басейну; не введено в експлуатацію котельню басейну.

У межах кримінального провадження, на виконання доручення слідчого, другим оперативним відділом (з дислокацією у м. Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві надано інформацію з приводу джерел та порядку фінансування будівництва, проведення проектних і ремонтних робіт басейну, розташованого на території санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Служби безпеки України.

В ході проведення оперативних заходів отримано інформацію, що проведення фінансування зазначених робіт, в тому числі, проводилось з БО фонду підтримки правоохоронної діяльності « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 ,зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 .

Крім того, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що посадовими особами генерального підрядника ПП « ОСОБА_17 » під час реалізації проекту та виконання ряду робіт по будівництву басейну на території санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » СБУ, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , вчинено привласнення чужого майна, а саме грошових коштів, перерахованих в межах укладеного договору.

Вказані грошові кошти були перераховані на наступний рахунок: гривня, мфо НОМЕР_4 , ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », номер рахунку НОМЕР_2 .

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » перейменовано Акціонерне Товариство " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ").

Таким чином, невстановленими на теперішній час досудовим розслідуванням військовими службовими особами санаторію « ІНФОРМАЦІЯ_2 » СБУ у зв`язку з недбалим ставленням до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, прийнято роботи по будівництву басейну на території вказаного санаторію із значними недоліками, що заподіяло істотної шкоди державі та посадовими особами генерального підрядника ПП « ОСОБА_17 » привласнено грошові кошти під час реалізації проекту виконання робіт по будівництву зазначеного об`єкту за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 191, ч. 3 ст. 425 КК України.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні та встановлення істини у справі наявна необхідність у дослідженні інформації та документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: інформації за період часу з 27.09.2017 по 01.01.2020, про рух коштів по номеру рахунку № НОМЕР_2 .

Вищевказані речі і документи відповідно до матеріалів кримінального провадження, перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань розташоване за адресою:, АДРЕСА_1 .

Використання вилучених документів в рамках кримінального провадження в сукупності з іншими речами, документами та показаннями може стати вагомим доказом у даному кримінальному провадженні, доводячи причетність або непричетність осіб до скоєння кримінального правопорушення, а в подальшому ході розслідування події кримінального правопорушення, осіб, які його вчинили та інших обставин, що підлягають доказуванню під час досудового розслідування.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, порядок доступу до якої регулюється положеннями ч.5, 6 ст.163 КПК України.

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які вона посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

Разом з тим не підлягає до задоволення клопотання в частині покладення виконання ухвали на інших слідчих з групи слідчих за дорученням службових осіб оперативному співробітнику другого оперативного відділу (з дислокацією у м.Одесі) ТУ ДБР розташованого у м.Миколаєві старшому оперуповноваженому ОСОБА_16 , оскільки останній не є стороною кримінального провадження у розумінні п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України, а відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів надається стороні кримінального провадження. Слідчий є самостійним у своїй процесуальній діяльності та відповідно до ч. 6 ст. 218 КПК України має право своєю постановою доручити проведення слідчої дії такому органу досудового розслідування, який зобов`язаний її виконати.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого, належить задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого Другого слідчого відділу (з дислокацією у місті Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42020161010000028 від 13.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425, ч. 1 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів групі слідчих другого слідчого відділу (з дислокацією у місті Одесі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_3 , з можливістю вилучити наступні документи, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: інформацію за період часу з 27.09.2017 по 01.01.2020, про рух коштів по номеру рахунку: № НОМЕР_2 , яке, згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала дійсна до 15.10.2021 року (включно).

Роз`яснити посадовим особам Банку положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99613816
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/5472/20

Постанова від 22.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 15.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 15.09.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Постанова від 12.08.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Павлова Ж. П.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні