Ухвала
від 15.09.2021 по справі 751/6677/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/6677/21

Провадження №1-кс/751/1961/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2021 року місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у кримінальному провадженні № 12020270010000369 клопотання прокурора- заступниканачальника відділуЧернігівської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку з метою виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання зазначає, що 16.01.2020 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020270010000369, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 15.10.2019, 16.10.2019 по картам клієнтів АТ «Мегабанк» були здійснені несанкціоновані платежі через сервіси «Дінеро» та «Укрпозика».

Було встановлено, що клієнт, який ідентифікується системою як ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оформив онлайн-кредити з ТОВ «ФК «Дінеро» та ТОВ «Укрпозика» на загальну суму 49000 грн. При цьому зазначений кредит було погашено саме за рахунок списання грошових коштів з рахунків зазначених осіб, що є клієнтами АТ «Мегабанк». При цьому, власники рахунків не санкціонували вказаних транзакцій.

05.03.2020 до ВПК в Чернігівській області надійшла заява гр. ОСОБА_5 про те, що 16.10.2019 невстановлена особа без її відома заволоділа належними їй грошовими коштами в сумі 4099 грн., які були списані з її банківської картки АТ «МЕГАБАНК» на користь ТОВ «ФК ДІНЕРО» для погашення боргу ОСОБА_4 . В ході допиту в якості потерпілої, ОСОБА_5 підтвердила даний факт.

Оперативним шляхом було встановлено, що до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення можуть бути причетні ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

З метою заволодіння грошовими коштами вказані громадяни в своїй злочинній діяльності створюють фішингові інтернет-ресурси, за допомогою яких отримують реквізити банківських карток громадян України та в подальшому заволодівають їхніми грошовими коштами.

Також встановлено, що ОСОБА_6 та ОСОБА_7 організували та підтримують діяльність шахрайських колл-центрів на території Чернігівської області. Для роботи у даних колл-центрах в якості операторів, вищевказані особи залучили мешканців м. Городня та Чернігівського (колишній Городнянський) району Чернігівської області, які використовуючиметоди соціальноїінженерії,змушують довірятита виконуватипокрокові інструкції,що направленіна з`ясуванняу потерпілихперсональних данихїх банківськихкарток,а такожпаролів,що надходятьв СМС-повідомленняхздійснюють їм телефонні дзвінки, та шляхом обману намагаються продати акції неіснуючих компаній, та в такий спосіб незаконно заволодівають грошовими коштами останніх, а саме: ОСОБА_9 ; ОСОБА_10 ; ОСОБА_11 ; ОСОБА_12 ; ОСОБА_13 ; ОСОБА_14 ; ОСОБА_15 та ОСОБА_16 .

Допитаний в якості свідка співробітник відділу протидії кіберзлочинам в Чернігівській області ДКП НП України підтвердив дану інформацію.

В ходідосудового розслідуваннясвідки ОСОБА_17 , ОСОБА_18 підтвердили розташуванняколл-центруза адресою: АДРЕСА_1 .

На основі вищевказаних доказів слідство прийшло до висновку, що в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 можуть зберігатися відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав.

Вислухавши прокурора, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 цієї статті.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області перебуває кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020270010000369від 16.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, а саме нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю «Калерія», а земельна ділянка за вказаною адресою з кадастровим номером 7410100000:01:032:0556 перебуває в оренді товариства.

Надані органом досудового слідства матеріали дають обґрунтовані підстави вважати, що проведення обшуку частини приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , а саме частини будівлі - літера А1-3 (зал), загальною площею 240,8 кв.м, за вказаних обставин, обумовлено досягненням легітимної мети - забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і цілком виправдовує певну ступінь втручання у вказану власність.

Враховуючи вищевикладене та зважаючи на наявність в матеріалах кримінального провадження даних, які дають обґрунтовані підстави вважати, що у вищевказаній нежитловій будівлі, власником якої є ТОВ «Калерія», можуть знаходитись документи та предмети, які мають значення для досудового розслідування та їх відшукання може мати суттєве значення для встановлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-236 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку частини приміщення за адресою: проспект Перемоги, 73, м. Чернігів, яке перебуває у власності ТОВ «Калерія», а саме: будівлі літера А1-3 (зал), загальною площею 240,8 кв.м., з метою відшукання системних блоків на ряду з жорсткими дисками, які в них знаходяться та в сукупності складають знаряддя вчинення кримінального правопорушення, ноутбуків, планшетних комп`ютерів, мобільних телефонів, флеш накопичувачів, жорстких дисків, SIM - карток стільникових операторів зв`язку, які використовувались для реєстрації на створених сайтах, модемів та маршрутизаторів, за допомогою яких відбувалось підключення до мережі Інтернет, договорів про підключення до мережі Інтернет, та документів на вище перелічену комп`ютерну техніку.

Обшук за адресою: АДРЕСА_1 ,частина будівлілітера А1-3(зал),загальною площею240,8кв.м., проводити у присутності власника або інших осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені.

Ухвала слідчого судді підлягає виконанню не пізніше одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення15.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99615363
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —751/6677/21

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Карапута О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні