Ухвала
від 20.07.2021 по справі 757/38450/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/38450/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

20.07.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021020000000069 від 23.02.2021 за фактами зловживання службовим становищем службовими особами комунального некомерційного підприємства «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради» (код ЄДРПОУ 05484161) за попередньою змовою групою осіб, з метою власного збагачення, всупереч інтересам лікувально-профілактичного закладу, в ході проведення доклінічного вивчення та клінічних випробувань в галузі онкології, на базі вищевказаного комунального закладу охорони здоров`я, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Так, Порядок проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань передбачений наказом МОЗ України № 690 від 23.09.2009. Клінічні випробування проводяться відповідно до міжнародних етичних принципів із забезпеченням захисту прав, безпеки та благополуччя досліджуваних. Клінічне випробування може проводитись тільки в тому випадку, якщо очікувана користь виправдовує ризик.

Клінічні випробування лікарських засобів проводяться з метою встановлення або підтримання ефективності та нешкідливості лікарського засобу. Вони можуть проводитися саме в закладах охорони здоров`я (лікувально-профілактичний заклад ЛПЗ), які визначаються центральним органом виконавчою влади (ЦОВВ), що формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони здоров`я, за наявності рішення про проведення клінічних випробувань, що приймається на підставі позитивного висновку експертизи матеріалів щодо проведення клінічного випробування, який надається Державним підприємством «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров`я України».

Встановлено, що на базі КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради» на замовлення іноземних фармацевтичних компаній, проводяться клінічні дослідження експериментальних лікарських засобів у сфері онкології на суб`єктах дослідження громадян України, з метою встановлення або підтвердження їх ефективності та нешкідливості з порушенням порядку проведення таких досліджень, а також дають експериментальні заключення (висновки) про їх лікарську дію, умисно не зазначаючи побічні ефекти та негативні наслідки, які були виявленні у пацієнтів, що їх приймали.

У ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що керівник КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради» (код ЄДРПОУ 05484161) ОСОБА_4 , за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , спільно з іншими працівниками комунального закладу вчиняють протиправні дії, направлені на особисте фінансове збагачення, шляхом зловживання службовим становищем в ході проведення клінічних випробувань лікарських засобів під час міжнародного співробітництва (в рамках укладання трьохсторонніх договорів) з іноземними фармацевтичними компаніями в галузі онкології на базі державного закладу охорони здоров`я КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради».

Більшість клінічних випробувань лікарських засобів службовими особами КНП «ПРЦО ВОР» здійснюється на підставі підписаних трьохсторонніх договорів між спонсором (іноземною контрактною дослідницькою організацією), Вінницьким національним медичним університетом імені М.І. Пирогова та лікувально-профілактичним закладом КНП «ПРЦО ВОР», при цьому їх оплата має проводитись згідно з вимогами наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань і Типового положення про комісії з питань етики».

При цьому установлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які є подружжям, будучи службовими особами державного закладу охорони здоров`я КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради», з метою особистого збагачення за рахунок іноземних фармацевтичних компаній (замовників клінічних досліджень), під виглядом проведення клінічних досліджень ними особисто на базі КНП «ПРЦО», зареєструвалися у податкових органах України як фізичні особи-підприємці з видом господарської діяльності: 86.21 Загальна медична практика основний; 86.22 Спецiалiзована медична практика; 72.19 Дослiдження й експериментальнi розробки у сферi iнших природничих i технiчних наук; 72.11 Дослiдження й експериментальнi розробки у сферi бiотехнологiй; та в подальшому, діючи всупереч інтересам служби, маючи на меті виключно власні корисливі мотиви, уклали ряд договорів з іноземними дослідницькими організаціями, виступаючи в них як фізичні особи-підприємці.

Однак, фактично клінічні дослідження лікарських засобів на базі КНП «ПРЦО ВОР» проводяться підлеглими ОСОБА_4 та ОСОБА_5 лікарями-дослідниками та працівниками комунального закладу охорони здоров`я.

Водночас, у порушення Наказу МОЗ України № 690 від 23.09.2009 «Про затвердження Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань і Типового положення про комісії з питань етики», лікарями-дослідниками клінічні дослідження лікарським засобів проводяться з використанням матеріально-технічної бази ЛПЗ та у робочий час, протягом якого лікарі-дослідники повинні виконувати посадові обов`язки медичних працівників, пов`язані з трудовими відносинами з комунальним медичним закладом, що створює додаткове навантаження на матеріально-технічну базу КНП «ПРЦО ВОР».

У ході проведення слідчих (розшукових) дій, встановлено, що до злочинної схеми входять ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші працівники КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради».

Крім цього, під час виконання доручення у порядку ст. 40 КПК України, співробітниками Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, установлено, що з 2016 року і по теперішній час, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , за результатами проведених клінічних досліджень, відповідно до укладених із замовниками контрактів, в особі фізичних осіб-підприємців, отримано від представництв іноземних фармацевтичних компаній ТОВ «Астразенека Україна» (ЄРДПОУ 37037434) та ТОВ «Парексел Україна» (ЄРДПОУ 32155876) грошові кошти в сумі понад 30 млн. грн., які надійшли на особисті банківські розрахункові рахунки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 як фізичних осіб-підприємців, та в подальшому були розподілені між учасниками протиправної схеми.

До ланцюгу обготівкування та приховування своїх злочинних дій, використовуються підконтрольні суб`єкти господарювання, такі як: ТОВ «ВІТАМЕДЛАЙФ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 43420881, Вінниця, Хмельницьке Шосе, 88, засновник та директор ОСОБА_5 ); ПП «ВИТАМЕДЛАЙФ» (код ЄДРПОУ 35527355, Вінниця, Хмельницьке Шосе, 96-Г, засновник, директор та головний бухгалтер ОСОБА_5 ); ТОВ «МЕДІХЕЛП» (код ЄДРПОУ 41816488, Вінниця, Хмельницьке Шосе, 96-Г, засновники: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 (директор), ОСОБА_8 , ОСОБА_7 ).

Таким чином, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , зловживаючи службовим становищем, діючи умисно та спільно з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та підпорядкованим їм працівникам КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради», завдали шкоду вказаному закладу охорони здоров`я у вигляді недоотримання коштів в особливо великому розмірі.

Водночас, за аналогічний період, КНП «ПРЦО ВОР» як заклад охорони здоров`я, на базі якого фактично проводяться дослідження, отримало за проведення клінічних досліджень від ТОВ «Астразенека Україна» (ЄРДПОУ 37037434) грошові кошти у сумі 766 565 грн., та ТОВ «Парексел Україна» (ЄРДПОУ 32155876) грошові кошти в сумі 405 638 грн., що свідчить про приховування ОСОБА_4 та вищевказаними пов`язаними особами реальних фінансових надходжень за проведення клінічних досліджень.

Крім того, встановлено, що з 2014 по 25.05.2020 рік на базі КНП «ПРЦО ВОР» проведено 91 клінічне випробувань (частина з яких триває на даний час).

В діях учасників злочинної схеми, вбачаються ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, що є тяжким злочином.

Проте, наявних у справі доказів, на даний час, не достатньо для складання вказаним особам письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Зокрема, для підтвердження обставин, які досліджуються у ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, серед інших, необхідно відшукати та вилучити ряд документів та провести судові експертизи, які в сукупності з іншими вже наявними доказами, матимуть доказове значення в судовому розгляді.

Установлено, що за місцем реєстрації ТОВ «МЕДІХЕЛП» (код ЄДРПОУ 41816488) та ПП «ВИТАМЕДЛАЙФ» (код ЄДРПОУ 35527355), за адресою: м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 96-Г, знаходяться речі та документи, які можуть містити сліди злочину та бути використані як докази у кримінальному провадженні, а саме: первинні бухгалтерські та фінансово господарські документи ФОП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_1 ) та « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), щодо ведення господарської діяльності під виглядом «86.21 Загальна медична практика основний»; «86.22 Спецiалiзована медична практика»; «72.19 Дослiдження й експериментальнi розробки у сферi iнших природничих i технiчних наук»; «72.11 Дослiдження й експериментальнi розробки у сферi бiотехнологiй»; чорнова бухгалтерія КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради» (код ЄДРПОУ 05484161), документальні матеріали, що стосуються проведення клінічних досліджень, списки досліджуваних осіб, документи на основі яких проводились розрахунки за проведені клінічні випробування, а також інші, що можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також інших предметів та документів, які відповідають критеріям, визначеним ст. 98 КПК України.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Відтак, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, яким доручено здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42021020000000069, прокурорам групи прокурорів Офісу Генерального прокурора у кримінальному провадженні № 42021020000000069, на проведення обшуку в офісних, господарських, житлових та нежитлових будівлях, спорудах, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить: 23/100 частки належить ТОВ «Фірма АВІЦЕНА» (код ЄДРПОУ 13327671) та 77/100 частки належить ПП «ВИТАМЕДЛАЙФ» (код ЄДРПОУ 35527355), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання, виявлення та вилучення речей предметів та документів, а саме:

- первинні бухгалтерські та фінансово господарські документи ФОП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_1 ) та « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), щодо ведення господарської діяльності під виглядом «86.21 Загальна медична практика основний»; «86.22 Спецiалiзована медична практика»; «72.19 Дослiдження й експериментальнi розробки у сферi iнших природничих i технiчних наук»; «72.11 Дослiдження й експериментальнi розробки у сферi бiотехнологiй»; чорнова бухгалтерія КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради» (код ЄДРПОУ 05484161), документальні матеріали, що стосуються проведення клінічних досліджень, списки досліджуваних осіб, документи на основі яких проводились розрахунки за проведені клінічні випробування; договори укладені між КНП «Подільський регіональний центр онкології Вінницької обласної ради» (код ЄДРПОУ 05484161), лікарями вказаного ЛПЗ, ФОП « ОСОБА_4 », (код НОМЕР_1 ), ФОП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ) та спонсорами/контрактно-дослідними організаціями, замовниками; протоколів засідань науково-експертної ради/науково-технічної ради;

- фінансово-господарських, банківських та інших документів фінансово-господарської діяльності КНП «ПРЦО ВОР» (код ЄДРПОУ 05484161), ФОП « ОСОБА_4 », (код НОМЕР_1 ), ФОП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ «Вітамедлайф Плюс» (код ЄДРПОУ 43420881), ТОВ «Медіхелс» (42588783) ПП «Витамедлайф» (код ЄДРПОУ 35527355), ТОВ «Медіхелп» (код ЄДРПОУ 41816488), а саме: документів бухгалтерської звітності, договорів, угод, контрактів з усіма додатками, доповненнями та змінами до них, видаткових накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, специфікацій, інших документів, що стосуються проведених фінансово-господарських операцій, платіжних доручень, інших банківських платіжних документів, грошових чеків та грошових (чекових) книжок, рахунків на оплату (рахунків-фактур), заяв та довіреностей на отримання грошових коштів, інших предметів та документів, які свідчать про обготівкування коштів, реєстрів бухгалтерського обліку (оборотно-сальдових відомостей) по рахунках: 10, 11, 20, 22, 23, 26, 28, 30, 31, 32, 33, 36, 37, 40, 63, 64, 67, 68, 70, 74, 79, сертифікатів якості та технічної документації на виготовлені, придбані та реалізовані ТМЦ, висновків про якісний та кількісний склад лікарських засобів (медичних виробів), актів списання, меморіальних ордерів відносно оприбуткування, використання, руху та списання ТМЦ;

- статуту (статутів) в редакції 2017-2021 років; наказів про призначення, звільнення, переміщення, а також посадових інструкцій; структуру та штатний розпис підприємства, у тому числі структурних підрозділів; ліцензії з додатками на провадження господарської діяльності; табелі робочого часу; договори ЦПХ;

- документів щодо державної реєстрації суб`єктів господарювання, які не зареєстровані за адресою, де проводиться обшук, документів щодо відкриття та використання указаними суб`єктами господарювання банківських рахунків, печаток указаних суб`єктів господарювання, а також документів юридичних осіб нерезидентів: реєстраційних документів, банківських документів, ключів доступу до банківських рахунків, печаток, тощо;

- чорнових записів, блокнотів, робочих зошитів, печаток та штампів інших суб`єктів господарської діяльності, системних блоків комп`ютерів, моноблоків, ноутбуків, іншої комп`ютерної техніки, на яких готувалась указана вище документація, магнітних носіїв інформації, флеш-накопичувачів, серверів, електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів, інших засобів зв`язку, на яких може зберігатись зазначена вище документація, речей, предметів та документів, що використовувались та використовуються особами причетними до вищевказаного кримінального правопорушення у своїй злочинній діяльності та можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99627683
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/38450/21-к

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні