Вирок
від 15.09.2021 по справі 154/391/19
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

154/391/19

1-кп/154/18/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2021 року м. Володимир-Волинський

Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Володимир-Волинського міського суду кримінальне провадження № 12019030000000021 про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м.Володимира-Волинського,Волинської області,жителя АДРЕСА_1 ,з вищоюосвітою,одруженого, не працюючого, громадянина України, українця, не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 368 КК України,

в с т а н о в и в:

В період часу з 03.07.2018 по 08.10.2018 в м. Володимир-Волинський, ОСОБА_4 будучи призначеним відповідно до наказу начальника Управління Держпродспоживслужби у Волинській області №373-ос від 17.10.2017, на посаду начальника Володимир-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, тобто являючись службовою особою, діючи умисно, переслідуючи корисну зацікавленість, неодноразово, отримував неправомірну вигоду від ОСОБА_6 , за не перешкоджання зайняття господарською діяльністю.

Зокрема, відповідно до положення про Володимир-Волинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області в обов`язки начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 , яким являється ОСОБА_4 покладалося здійснення керівництва Володимир-Волинським районним управлінням та відповідальність за організацію та результати його діяльності, організацію та забезпечення виконання Володимир-Волинським районним управлінням Конституції та законів України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та Законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, доручень Прем`єр-міністра України, наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України, доручень Міністра аграрної політики та продовольства України, його першого заступника та заступників, наказів Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, доручень начальника Головного управління, здійснення інших повноважень відповідно до законодавства, таким чином останній в зв"язку з виконанням своїх функціональних обов"язків, являвся службовою особою.

Відповідно до Розпорядження Володимир-Волинської міської ради Волинської області №190р від 29.05.2018 "Про створення комісій для спільних рейдових обстежень" було створено комісію для проведення спільних рейдових обстежень автозаправних пунктів та дизельних контейнерів блоків(пунктів), які функціонують в місті, до складу якої було включено по одному представнику з різних державних установ, що здійснюють контроль на вказаній території зокрема і представника Володимир-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області та складено відповідний план-графік спільних рейдових обстежень.

У вищевказану комісію про проведення спільних рейдових перевірок від ІНФОРМАЦІЯ_3 був включений начальник даної установи ОСОБА_4 , який в складі вище зазначеної комісії безпосередньо здійснював обстеження контейнерного блока, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

Так, 01.06.2018 в ході рейдового обстеження автозаправних пунктів та дизельних контейнерів блоків (пунктів), було проведено огляд контейнерного блока, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , що орендує ОСОБА_6 , під час якого начальник Володимир-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області ОСОБА_4 , повідомив ОСОБА_6 , що йому необхідно з`явитися в Володимир-Волинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області для обговорення питання стосовно його функціонування, при цьому будь-яких документів по перевірці вказаного блоку, останній не складав.

В подальшому, 03.07.2018 під час особистого спілкування ОСОБА_6 з начальником Володимир-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області ОСОБА_4 , в службовому приміщенні, за адресою: АДРЕСА_3 , останній повідомив, що для належного функціонування його контейнера де знаходяться нафтопродукти та не перешкоджання ОСОБА_4 в зайнятті діяльністю по відпуску пального, ОСОБА_6 повинен надавати йому щомісячно неправомірну вигоду, у вигляді пального для транспортного засобу об`ємом 100 л. або грошові кошти на відповідну суму.

Таким чином, ОСОБА_4 , використовуючи своє службове становище, що проявилося у використанні своїх повноважень, заявив прохання за умов, за яких ОСОБА_6 , будучи переконаним в наявності реальної небезпеки для своєї господарської діяльності, змушений був на нього погодитися з метою запобігання шкідливим наслідкам.

31.07.2018, близько 11 год. 59 хв. ОСОБА_4 , діючи умисно, переслідуючи корисливий мотив та мету незаконного особистого збагачення, усвідомлюючи злочинність своїх дій та їх правові наслідки, будучи службовою особою та перебуваючи на посаді начальника Володимир-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, знаходячись біля дверей свого робочого кабінету, за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Кобзарська, 3, отримав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду у вигляді 10 талонів на дизельне пальне мережі АЗС «Окко» номіналом по 10 літрів кожен, загальним об`ємом 100л., за не перешкоджання у здійсненні останнім господарської діяльності.

27.08.2018, близько 14 год. 52 хв. ОСОБА_4 перебуваючи на посаді начальника Володимир-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, тобто являючись службовою особою, знаходячись біля місця розташування вищевказаної установи, за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Кобзарська, 3, діючи умисно, переслідуючи корисливий мотив та мету незаконного особистого збагачення, усвідомлюючи злочинність своїх дій та їх правові наслідки, зустрівся з ОСОБА_6 під час чого, отримав неправомірну вигоду у вигляді 10 талонів на дизельне пальне мережі АЗС «Окко», номіналом по 10 літрів кожен, загальним об`ємом 100л., за не перешкоджання у здійсненні останнім господарської діяльності.

Крім цього, 08.10.2018, близько 14 год. 30 хв. ОСОБА_4 перебуваючи на посаді начальника Володимир-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, тобто являючись службовою особою, знаходячись біля розташування вищевказаної установи, за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Кобзарська, 3, діючи умисно, переслідуючи корисливий мотив та мету незаконного особистого збагачення, усвідомлюючи злочинність своїх дій та їх правові наслідки, отримав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 6000 гривень, за не перешкоджання у здійсненні останнім господарської діяльності.

Допитаний всудовому засіданніобвинувачений ОСОБА_4 вину уінкримінованому йомукримінальному правопорушенніта обставинивикладені уобвинувальному актівизнав повністю.Щиро розкаявся,просив сувороне карати.

Оскільки фактичні обставини справи не оспорюються учасниками судового провадження, учасники судового провадження не заперечують щодо визнання недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, показання обвинуваченого відповідають фактичним обставинам справи, з`ясувавши правильність розуміння обвинуваченим та іншими учасниками судового провадження фактичних обставин справи, немаючи сумнівів у добровільності та істинності їх позицій, тому відповідно до ч. 3,4 ст. 349 КПК України, суд приходить до висновку, що дослідження фактичних обставин справи слід обмежити допитом обвинуваченого, дослідити дані у справі, що характеризують його особу.

Учасникам судового провадження розяснено, що вони позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи у апеляційному порядку.

Суд приходить до висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 в одержанні службовою особою неправомірної вигоди за невчинення в інтересах того, хто дає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища є доведеною та кваліфікує його дії за ч.1 ст. 368 КК України.

Обставиною, що помякшує покарання обвинуваченого ОСОБА_4 суд визнає щире каяття.

Обставин, котрі обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 судом не встановлено.

Обираючи покарання обвинуваченому ОСОБА_4 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, котрий позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні неповнолітню дитину, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, а також пом`якшуючу та відсутність обтяжуючих покарання обставин.

Враховуючи те, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженних, а також запобігання вчинення нових злочинів як засудженим, так і іншими особами, суд з урахуванням вищенаведених обставин прийшов до висновку про призначення ОСОБА_4 покарання за ч.1 ст. 368 КК України (в редакції, яка діяла на час вчинення інкримінованого правопорушення) у видіштрафу з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, що буде необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого та запобіганню вчиненню ним та іншими особами нових злочинів.

Таке покарання відповідатиме принципам законності, справедливості, індивідуалізації покарання та вимогам ст.ст. 50, 65 КК України.

Долю речових доказів вирішити в порядку, передбаченому ст.ст. 96-1, 96-2, 100 КПК України.

Судові витрати стягнути із обвинуваченого.

Арешт майна скасувати.

Керуючись ст.ст. 370, 374 КПК України, суд,

ухвалив:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 368 КК України та призначити покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади на строк 2 (два) роки.

Речові докази: гроші в сумі 6000 грн конфіскувати в дохід держави. Мобільний телефон імей 1: НОМЕР_1 , імей 2: НОМЕР_2 , штани - повернути ОСОБА_4 . Положення про Володимир-Волинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області залишити у матеріалах кримінального провадження.

Стягнути ізобвинуваченого ОСОБА_4 в дохід держави 5005 грн витрат пов`язаних із залученням експерта для проведення експертизи речовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин.

Скасувати арешт майна, котрий накладений ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської оласті від 16.10.2018 року.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду через Володимир-Волинський міський суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Головуючий:/підпис/

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.09.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —154/391/19

Вирок від 15.09.2021

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 22.12.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 08.09.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні