Рішення
від 14.09.2007 по справі 22/300-07-6889
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22/300-07-6889

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" вересня 2007 р.Справа  № 22/300-07-6889

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ";  

до відповідача Кілійського управління водного господарства;  

про визнання права власності

Суддя Торчинська Л.О.

Представники:

Від позивача: Ємельянов Р.В. –за довіреністю від 17.08.2007р. № б/н;

Від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ: позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача Кілійського управління водного господарства про визнання права власності.

Представник позивача в судове засідання з'явився та просив суд визнати право власності на будівлю маслоцеху та обладнання по переробці соняшнику, що знаходиться у с. Шевченково, Кілійського району Одеської області, з підстав викладених у позовній заяві.

Відповідач відзив на позов надав, згідно якого позовні вимоги визнає повністю, в судове засідання не з'явився, просив суд розглянути справу без присутності його представника.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

30 серпня 2005р. між позивачем Товариством з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ" та відповідачем Кілійським управлінням водного господарства було укладено договір № 052, відповідно до умов якого продавець – відповідач зобов'язався передати у власність покупця –позивача  майно –будівлю маслоцеху та обладнання по переробці соняшнику, що знаходиться у с. Шевченково, Кілійського району Одеської області, а позивач зобов'язався прийняти та сплатити за майно 37082,52 грн.

Відповідно до п.п.2.1., 2.2. договору, відповідач зобов'язаний передати позивачу майно, протягом 10-ти календарних днів з моменту підписання договору, а позивач зобов'язаний прийняти майно від відповідача та здійснити оплату у строк передбачений цим договором.

Згідно п. 3.1 договору, майно вважається переданим від однієї сторони до другої з моменту підписання акту прийому-передачі уповноваженими представниками сторін.

30.08.2005р. згідно акту прийому-передачі відповідач Кілійське управління водного господарства передав, а позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ" отримав будівлю маслоцеху та обладнання по переробці соняшнику, що знаходиться у с. Шевченково, Кілійського району Одеської області та оплатив їх вартість згідно платіжного доручення №120 від 30.08.2005р. у розмірі 37082,52 грн.

Отже з часу оплати та придбання будівлі маслоцеху та обладнання по переробці соняшнику, що знаходиться у с. Шевченково, Кілійського району Одеської області позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ", як власник набув права володіння, користування та розпорядження майном.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно ст. 220. ЦК України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Оскільки на придбані споруди відсутня технічна документація, оформити право власності на них через нотаріальну контору позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ" не в змозі оскільки у нього відсутні кошти для оформлення, у зв'язку з чим звернувся з позовом до господарського суду.

Відповідно до ст. 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Статтею  334 ЦК України, право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв'язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов'язання доставки. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Отже, враховуючи викладене, позовні вимоги позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ" підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,316-319 ЦК України суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю "ШЕВЧЕНКОВЕ" (Одеська область, Кілійський район, с. Шевченково, вул. Т. Шевченко № 40, код 32443828, МФО 328351, р/р 260078825 в АППБ „Аваль” на будівлю маслоцеху та обладнання по переробці соняшнику, що знаходиться у с. Шевченково, Кілійського району Одеської області.

Рішення суду набуває законної сили в порядку ст.85 ГПК України.

Суддя                                                                                       Торчинська Л.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.09.2007
Оприлюднено04.10.2007
Номер документу996584
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/300-07-6889

Рішення від 14.09.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні