Постанова
від 09.12.2008 по справі 2а-22584/08
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

09 грудня 2008 року Справа № 2а-2258 4/08

Луганський окружний адмін істративний суд у складі:

судді Солоніченко О. В.

при секретарі Писаренко К. В .

в присутності сторін: від пр окурора: не з'явився, від позив ача: Бородіна Г. О. від відп овідача: не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативний позов

прокурора Слов'яносербськ ого району Луганської област і в інтересах державної по даткової

інспекції у Слов'яносербсь кому районі Луганської облас ті

до приватного підприємств а «Анастасія»

про стягнення суми боргу шл яхом звернення стягнення на активи, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2008 року прокурор в інтересах державної податко вої інспекції у Слов'яносерб ському районі Луганської обл асті звернувся до суду з позо вною заявою до приватного пі дприємства «Анастасія» про с тягнення суми податкової заб оргованості шляхом зверненн я стягнення на активи боржни ка, в якому вказав, що відповід ач станом на 24.09.08 має податкову заборгованість в сумі 2901, 61 грн .

Згідно з ст.9 Закону України „Про систему оподаткування" від 09.04.1999р. №588-XIV (далі - ЗУ №588-XlV) плат ники податків і зборів зобов 'язані сплачувати належні су ми податків і зборів у встано влені законами терміни.

У зв'язку з чим позивач прос ив стягнути з відповідача су му боргу, звернувши стягненн я на його активи.

Прокурор в судове засіданн я не з'явився, про час та дату с удового засідання був повідо млений належним чином.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав та прос ив суд задовольнити позов в п овному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , причин неявки суду не повідо мив, про час та дату судового з асідання був повідомлений на лежним чином, у зв'язку з чим с уд розглядає справу за наявн ими матеріалами у справі.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, вивчивши матеріали справи, суд вважає , що позовні вимоги підлягают ь задоволенню з наступних пі дстав.

Судом встановлено, що прива тне підприємство «Анастасія » 02.06.2004р. зареєстроване як суб'є кт підприємницької діяльнос ті Слов'яносербською районно ю державною адміністрацією т а перебуває на податковому о бліку з 25.11.2005 року у ДП1 у Слов'яно сербському районі Лугансько ї області.

Згідно з ст.9 Закону України „Про систему оподаткування" платники податків і зборів з обов'язані сплачувати належн і суми податків і зборів у вст ановлені законами терміни.

Згідно розрахунку суми под аткового боргу приватного пі дприємства «Анастасія», стан ом на 24.09.2008 року, за відповідаче м склався податковий борг у р озмірі 2901, 61 грн., а саме:

1) з податку на додану варт ість - 2894, 31 грн., що підтверджу ється податковою деклараці єю з ПДВ від 20.08.08р. № 10212 на суму 2900 г рн.

2) з податку на землю - 7, 30 г рн., що підтверджується под аткових розрахунком

земельного податку від 30.01.08 р. № 1376 на суму 223 грн. 83 коп. Згідно п. 1.3 ст. 1 Закону України «Про по рядок погашення зобов'язань платників перед бюджетами та державними цільовими фондам и» податковий борг (недоїмка )- податкове зобов'язання (з у рахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно у згоджене платником податків або узгоджене в адміністрат ивному чи судовому порядку, а ле не сплачене у встановлени й строк, а також пеня, нарахова на на суму такого податковог о зобов'язання.

Відповідно до п.п. 5.1 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов'язань платників пере д бюджетами та державними ці льовими фондами» податкове з обов'язання, самостійно визн ачене платником податків у п одатковій декларації, вважає ться узгодженим з дня поданн я такої податкової деклараці ї.

Відповідно до п.п. 5.2.1. п. 5.2 ст. 5 З акону України «Про порядок п огашення зобов'язань платник ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами» пода ткове зобов'язання платника податків, нараховане контрол юючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього За кону, вважається узгодженим у день отримання платником п одатків податкового повідом лення, за винятком випадків, в изначених підпунктом 5.2.2 цьог о пункту, яким передбачено по рядок оскарження рішень пода ткових органів.

Згідно п. п.3 п. 5.3.1 ст.5 разі визн ачення податкового зобов'яза ння контролюючим органом, пл атник податків зобов'язаний погасити нараховану суму под аткового зобов'язання протяг ом десяти календарних днів в ід дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розп очинає процедуру апеляційно го узгодження.

Згідно п. 5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов'язань платників перед бюджетами та державними ціль овими фондами» узгоджена сум а податкового зобов'язання, н е сплачена платником податкі в у строки, визначені ст.5 цьог о закону визначається сумою податкового боргу платника п одатків.

Відповідно до п. п. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 З акону України «Про порядок п огашення зобов'язань платник ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами» у ра зі коли платник податків не с плачує узгоджену суму податк ового зобов'язання в установ лені строки, податковий орга н надсилає такому платнику п одатків податкові вимоги.

18.09.2008 року на адресу відповід ача було направлено першу по даткову вимогу за №1/180 від 09.09.2008 р оку, яку було отримано відпов ідачем 23.09.08.

На адресу відповідача було направлено другу податкову вимогу за № 2/223 від 13.10.2008 року, яку було отримано відповідачем 1 3.10.08.

Згідно п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст.3 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами» активи платн ика податків можуть бути при мусово стягнені в рахунок по гашення його податкового бор гу виключно за рішенням суду .

Оскільки сума податкового боргу до цього часу відповід ачем не сплачена, тому, суд вва жає за необхідне стягнути з п риватного підприємства «Ана стасія», і.к. 32942252, суму податков ого боргу у розмірі 2901, 61 грн. шля хом звернення стягнення на й ого активи.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Керуючись ст. ст. 2, 17, 18, 87, 94, 158-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги прокурора Слов'яносербського району Л уганської області в інтереса х державної податкової інспе кції у Слов'яносербському ра йоні Луганської області задо вольнити повністю.

Стягнути з приватного підп риємства «Анастасія», і.к. 32942252, суму податкового боргу у роз мірі 2901, 61 грн. шляхом звернення стягнення на його активи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10-денний строк з дня пр оголошення постанови заяви п ро апеляційне оскарження і п оданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги. Ап еляційна скарга може бути по дана без попереднього поданн я заяви про апеляційне оскар ження, якщо скарга подається у строк, встановлений для под ання заяви про апеляційне ос карження.

Постанова суду набирає за конної сили після закінчення строку апеляційного оскарже ння.

Дата ухвалення рішення09.12.2008
Оприлюднено15.07.2010
Номер документу9966821
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-22584/08

Постанова від 09.12.2008

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Солоніченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні