Ухвала
від 13.09.2021 по справі 759/20732/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/7607/21

ун. № 759/20732/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2021 року

слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва ОСОБА_1

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2

розглянувши клопотання слідчого СУ ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 погоджене начальником відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР № 42021110000000201 від 28.07.2021 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В:

13.09.2021 до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СУ ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшукуприміщення за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем юридичної адреси реєстрації ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа» (ЄДРПОУ 30723229), яке належить на праві приватної власності ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ), з метою відшукування та вилученнямагнітних носіїв інформації, (комп`ютери, телефони, флеш носії) на яких зберігаються документи, щодо розробки, виготовлення та встановлення бортових самописців CFDR-42, документів, щодо передачі в оренду частини нерухомого майна, а саме приміщень в корпусі № 6 НАУ, листів направлених від імені в.о. директора НБРЦА ОСОБА_6 на адресу НАУ з метою оформлення перепусток для входу на територію, документів, що регламентують розробку, виготовлення та встановлення бортових самописців CFDR-42, контрактів, договорів купівлі-продажу бортових самописців CFDR-42 та чорнових записів, які мають важливе значення для розслідування кримінального провадження.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що службові особи ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа» (ЄДРПОУ 30723229, фактична адреса знаходження: Аеродром «Київ-Південний», вул. Київська, 172, с. Ксаверівка, Васильківський р-н, Київська обл.) та Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами (ЄДРПОУ 38258553, адреса знаходження:пр. Перемоги, 14, м. Київ,) (даліНБРЦА), за участі інших осіб, шляхом зловживання службовим становищем, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, внесли недостовірні відомості до офіційних документів внаслідок чого заволоділи майном Національного авіаційного університету (ЄДРПОУ01132330, адреса знаходження:пр.Гузара Любомира, 1, м. Київ), спричинивши тяжкі наслідки державним інтересам у вигляді збитків на суму близько 5 млн. грн.

Відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого на ОВО 2 відділу 3 управління ГУ КЗЕ СБ України капітана ОСОБА_7 , щодо виявлених ознак кримінального правопорушення № 8/3/3-5294 від 26 липня 2021 року, встановлено, що відповідно до діючого авіаційного законодавства України офіційне виготовлення бортових самописців на повітряні судна (далі ПС), здійснюється на підставі сертифікату розробника, що видається Державіаслужбою України. Зокрема, необхідними умовами отримання вказаного раніше сертифікату є: наявність відповідної виробничої бази, персоналу, технічної документації, тощо.

Так, на підставі сертифікату розробника № UA21G.0036 від 25.06.2015 р. ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа» є розробником та відповідно до п. 1.3 Технічних умов ТУ 142-30723229-001:2016 виробником бортових самописців CFDR-42, які призначені для підготовки і запису у захищені твердотілі флеш-накопичувачі параметричних даних і аудіо інформації, що формуються штатними системами ПС, з подальшим її копіюванням на наземні засоби, з можливістю їх подальшого аналізу.

Також, відповідно до рапорту, встановлено, щоу зв`язку з фактичною відсутністю потужностей на виробництво самописців ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа», виробництво CFDR-42, здійснюється групою осіб, організатором яких, є в.о. директора НБРЦА ОСОБА_6 . Дана діяльність здійснюється в приміщенні 6 корпусу НАУ «Науково-дослідній лабораторії авіаційних комп`ютерних технологій» (інв. № 10310133ЮА), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Любомира Гузара, 1, за рахунок потужностей та обладнання НАУ.

Дане виробництво здійснюється, з 01.02.2018 по теперішній час, на підставі договору № 573 від 01.02.2018 про співпрацю, укладеного між Національним авіаційним університетом та Національним бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, які, зокрема відповідно до пункту 2.4, в напрямках свого співробітництва, зобов`язалися надавати приміщення та обладнання для проведення розслідування авіаційних подій та інцидентів. Термін дії даного договору було визначено до 31.12.2019 року, який в подальшому не продовжувався та новий не укладався.

В подальшому, з метою перевірки викладеної інформації, було ініційовано виїзну перевірку Фондом державного майна України використання приміщень НАУ, під час якої встановлено, що ОСОБА_6 разом зі співробітниками підконтрольних йому структур з 13.02.2017 використовує 304,9 кв. м. державного майна для розміщення офісних приміщень, зокрема кімнати № 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 та 35 навчального корпусу № 6 НАУ, без оформлення договорів оренди, чим завдав збитків учбовому закладу на суму близько 5 млн. грн.

Крім того, даною перевіркою встановлено, що з метою організації виробництва самописців CFDR-42, ОСОБА_6 від імені НБРЦА було неодноразово направлено листи на адресу НАУ, з метою отримання перепусток для входу на територію лабораторії навчального корпусу особам, які не є працівниками НБРЦА, проте є працівниками підконтрольних йому комерційних структур, а саме: ТОВ «Головне підприємство обробки польотної інформації» (ЄДРПОУ 41356411, засновником та кінцевим бенефіціарним власникомякого є донька ОСОБА_6 ОСОБА_8 ) та ТОВ «НВК «ГП ОПІ «АТ» (ЄДРПОУ 38826920, директором якого є ОСОБА_8 ) та залучаються для виготовлення, програмування бортових самописців.

Також, встановлено, що ТОВ «Головне підприємство обробки польотної інформації» та ТОВ «НВК «ГП ОПІ «АТ» фактично здійснюють свою діяльність у тому ж приміщенні, що й НБРЦА, зокрема кімнати № 33 та № 34,6 корпусу «Науково-дослідній лабораторії авіаційних комп`ютерних технологій» НАУ (інв. № 10310133ЮА), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Любомира Гузара, 1.

В подальшому, за результатом виготовлення даних самописців, вказаною групою осіб внесено завідомо неправдиву інформацію до офіційних документів щодо їх виробника, зокрема вказано ТОВ Авіакомпанія «Росьавіа», які в подальшому надавалися до уповноваженого органу Державну авіаційну службу України, з метою їх обліку, а також кінцевим користувачам такого обладнання.

Таким чином, службові особи ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа» та НБРЦА, за участі уповноваженихосіб ТОВ «Головне підприємство обробки польотної інформації» та ТОВ «НВК «ГП ОПІ «АТ», здійснюють підроблення технічної документації, яка регламентує виготовлення та встановлення вказаних бортових самописців та зловживаючи службовим становищем, безоплатно використовують майно НАУ, що підтверджується звітом про незалежну оцінку нерухомого майна, проведену ПП «Автоексперт».

За таких обставин, дії вищезазначених осіб тягнуть за собою настання тяжких наслідків, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, інтересам держави внаслідок незаконного зайняття приміщень НАУ та використання його потужностей.

На даний момент у органу досудового розслідування наявні підстави вважати причетними до вчинення вказаного злочину вищезазначених осіб, які організували злочинну діяльність,з метою виготовлення бортових самописців CFDR-42, незаконно використовуючи потужності технічне обладнання та приміщення НАУ, у яких можуть зберігатися речі та документи, що мають значення доказу при розслідуванні даного провадження. Для забезпеченняшвидкого, повного та неупередженогорозслідування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, необхідно відшукати та вилучити предмети та документи.

З метою забезпечення досудового розслідування кримінального провадження, встановлення та з`ясування причетності інших осіб до вчинення кримінального правопорушення, на даний час виникла необхідність у проведенні обшуку нежитлового приміщенняза адресою:м. Київ, вул. Смоленська 5/1 літера А, за місцем юридичної адреси реєстрації ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа» (ЄДРПОУ 30723229),з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення та речей, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: магнітних носіїв інформації, (комп`ютери, телефони, флеш носії) на яких зберігаються документи, щодо розробки, виготовлення та встановлення бортових самописців CFDR-42, документів, щодо передачі в оренду частини нерухомого майна, а саме приміщень в корпусі № 6 НАУ, листів направлених від імені в.о. директора НБРЦА ОСОБА_6 на адресу НАУ з метою оформлення перепусток для входу на територію, документів, що регламентують розробку, виготовлення та встановлення бортових самописців CFDR-42, контрактів, договорів купівлі-продажу бортових самописців CFDR-42 та чорнових записів, які мають важливе значення для розслідування кримінального провадження, оскільки наявні достатні підстави вважати, що вказані речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що іншим способом, окрім проведення обшуку, отримати такі речі не представляється можливим.

Відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Беручи до уваги викладене, здобуття доказів вчинення кримінального правопорушення, шляхом здійснення інших процесуальних дій (запит слідчого, тимчасовий доступ до речей і документів з їх вилученням), окрім обшуку, неможливо, оскільки є підстави вважати, що на даний час існує реальна загроза їх зміни (підміни), повного знищення або неповної видачі, особами, у володінні яких вони перебувають, з метою уникнення притягнення до відповідальності за вчинення кримінального правопорушення.

Відшукуванні речі мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які у них містяться, в сукупності з іншими матеріалами слідства, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази під час судового розгляду і потребують подальшого дослідження при призначенні відповідних судових експертиз та проведенні слідчих (розшукових) дій.

Крім цього у органу досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що причетні до вчинення вказаного злочину особи можуть знищити документи та речі, що мають значення доказу, або внести до їх змісту завідомо недостовірну інформацію, тому орган досудового розслідування вважає за необхідне проведення обшуку як слідчої (розшукової) дії, котра надасть можливість відшукати і вилучити зазначені документи у первісному вигляді.

Враховуючи викладене, беручи до уваги те, що вприміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись документи та предмети, що стосуються злочинної діяльності та підтверджують причетність до вказаного кримінального правопорушення групи осіб, які самостійно та в сукупності з іншими зібраними у кримінальному провадженні доказами, мають суттєве значення для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення всіх причетних осіб до його вчинення.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Вивчивши зміст клопотання і надані суду письмові докази, суд встановив наступне.

Слідчим суддею встановлено, що за фактом вчинення кримінального правопорушення з боку службових осіб ТОВ «Авіокомпанія «Росьавіа» та Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільним повітряними суднами, які зловживаючи службовим становищем заволоділи майном НАУ на суму близько 5 млн. грн, чим спричинили останнім збитки , внесено відомості до ЄРДР за № 420211100000000201.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань керівником ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа» є ОСОБА_9 , місцезнаходження юридичної адреси м. Київ, вул.Смоленська, 5/1, літ. А /а.с.138/.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, згідно ч. 2 даної статті, обшук проводиться на підставі слідчого судді.

Обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюються з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії. (частина 7 абзац 2ст. 223 КПК України).

Обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, за своїм внутрішнім переконанням, яке грунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин справи та зважаючи на викладені обставини, наведені вимогиКПК України тадля з`ясуванняобставин вчиненнякримінального правопорушення,клопотання щодопроведення обшуку є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СУ ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 погоджене начальником відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР № 42021110000000201 від 28.07.2021 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК Українизадовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого управління ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42021110000000201 від 28.07.2021 за ознаками складу злочину передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, на проведення обшукуприміщення за адресою: м. Київ, вул. Смоленська 5/1 літера А, за місцем юридичної адреси реєстрації ТОВ «Авіакомпанія «Росьавіа» (ЄДРПОУ 30723229), яке належить на праві приватної власності ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ), з метою відшукування та вилученнямагнітних носіїв інформації, (комп`ютери, телефони, флеш носії) на яких зберігаються документи, щодо розробки, виготовлення та встановлення бортових самописців CFDR-42, документів, щодо передачі в оренду частини нерухомого майна, а саме приміщень в корпусі № 6 НАУ, листів направлених від імені в.о. директора НБРЦА ОСОБА_6 на адресу НАУ з метою оформлення перепусток для входу на територію, документів, що регламентують розробку, виготовлення та встановлення бортових самописців CFDR-42, контрактів, договорів купівлі-продажу бортових самописців CFDR-42 та чорнових записів, які мають важливе значення для розслідування кримінального провадження.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99669169
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР № 42021110000000201 від 28.07.2021 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —759/20732/21

Ухвала від 13.09.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні