Ухвала
від 17.09.2021 по справі 909/909/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/909/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

17.09.2021 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Стефанів Т. В., розглянувши матеріали позовної заяви № 811вих-21 від 14.09.2021№ (вх. № 15542/21 від 15.09.2021)

за позовом Заступника керівника спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону в інтересах держави, уповноваженим органом якої здійснювати відповідні функції в спірних відносинах є Фонд Державного майна України в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях, Державного підприємства Івано-Франківський котельно-зварювальний завод"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Вартіс"

про розірвання договору оренди нерухомого майна та зобов`язання звільнити майно,

у с т а н о в и в :

Заступник керівника спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону в інтересах держави, уповноваженим органом якої здійснювати відповідні функції в спірних відносинах є Фонд Державного майна України в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях, Державного підприємства Івано-Франківський котельно-зварювальний завод" звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вартіс" про розірвання договору оренди нерухомого майна та зобов`язання звільнити майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) право на звернення до господарського суду в установленому цим кодексом порядку гарантується. Отже, процесуальний закон гарантує кожному право на звернення до суду, проте таке право може бути реалізовано лише в порядку, визначеному цим кодексом.

ГПК України у ст. 162 встановлює низку вимог до позовної заяви. Однак позивач не дотримався деяких з них, що є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Доказів сплати судового збору у встановленому порядку позивачем суду не подано.

"Право на суд" не є абсолютним, воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, включно з фінансовими. Так, інтереси справедливого здійснення правосуддя можуть виправдовуватися накладенням фінансових обмежень на доступ особи до суду. Вимога сплати зборів цивільними судами у зв`язку з поданням позовів, які вони мають розглянути, не може вважатися обмеженням права на доступ до суду, яке є саме по собі таким, що суперечить п. 1 ст. 6 Конвенції (рішення Європейського суду з прав людини від 19.06.2001 у справі "Креуз проти Польщі").

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, визначено Законом України "Про судовий збір".

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За змістом п. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2021 року складає 2270 грн 00 коп.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру.

Отже, за звернення до суду з даним позовом, позивачу слід сплатити судовий збір в сумі 4540 грн 00 коп.

Приписами ч. 2 ст. 164 ГПК України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У позовній заяві позивач зазначає, що прокурор звертаючись до суду з позовом, повинен обгрунтувати та довести бездіяльність компетентного органу. З метою дотримання норм Закону України "Про прокуратуру", Івано-Франківською спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері 01.08.2021 направлено на адресу Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях та Державного підприємства Івано-Франківський котельно-зварювальний завод" лист за № 590 про намір прокуратури звернутися в їх інтересах до суду. Разом з тим, мотивуючи позовні вимоги позивач вказує на те що відповідачем неналежно виконувались умови договору в частині оплати оренди майна, орендоване майно використовувалось не за призначенням.

Однак, в порушення вищевказаних норм прокуратурою не подано суду доказів направлення такого листа особам в чиїх інтересах вона звертається до суду та не надано жодних доказів на підтвердження своїх вимог викладених у позовній заяві.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що частина поданих до матеріалів позовної заяви письмових доказів, зокрема договір оренди нерухомого майна № 14-0/1 від 25.05.2017 та акт прийому-передачі приміщень по договору оренди № 14-0/1 від 25.05.2017 є непридатними до читання через низьку якість виготовлених копій.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач вказує адресу Спеціалізованої прокуратури у воєнній та оборонній сфері Західного регіону - 79007, м. Львів, вул. Клепарівська, 20, код ЄДРПОУ 38326057, проте, як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 503947091187 станом на 16.09.2021, зробленому судом, адреса прокуратури Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері - вул. Генерала Грекова, буд. 3, м. Львів, 79048, код ЄДРПОУ 38326057.

Отже, позивачу слід уточнити прохальну частину позовної заяви щодо адреси позивача.

Відповідно до п. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною 2 ст. 174 ГПК України визначено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Беручи до уваги вищевикладене, суд дійшов до висновку про залишення позовної заяви без руху та встановлення десятиденного строку, з дня одержання позивачем цієї ухвали, на усунення виявлених судом недоліків.

Керуючись ст. 4, 162, 164, 174, 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву Заступника керівника спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону в інтересах держави, уповноваженим органом якої здійснювати відповідні функції в спірних відносинах є Фонд Державного майна України в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях, Державного підприємства Івано-Франківський котельно-зварювальний завод" № 811вих-21 від 14.09.2021№ (вх. № 15542/21 від 15.09.2021) - залишити без руху.

Позивачу у десятиденний строк, з дня отримання даної ухвали, усунути недоліки позовної заяви, а саме надати Господарському суду Івано-Франківської області:

- докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі (в сумі 4540 грн 00 коп.);

- докази направлення на адресу Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях та Державного підприємства Івано-Франківський котельно-зварювальний завод" листа за № 590 від 01.08.2021 про намір прокуратури звернутися в їх інтересах до суду;

- докази на підтвердження позовних вимог щодо неналежно виконання відповідачем умов договору в частині оплати оренди майна та використання відповідачем орендованого майна не за призначенням;

- належним чином засвідчені, читабельні копії договору оренди нерухомого майна № 14-0/1 від 25.05.2017 та акту прийому-передачі приміщень по договору оренди № 14-0/1 від 25.05.2017;

- уточнення позовних вимог (прохальної частини позовної заяви щодо адреси позивача);

У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Учасники справи можуть отримувати інформацію по справі на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/ та на вебсторінці Єдиного державного реєстру судових рішень за вебадресою http://reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана 17.09.2021.

Суддя Т. В. Стефанів

Дата ухвалення рішення17.09.2021
Оприлюднено20.09.2021

Судовий реєстр по справі —909/909/21

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Ухвала від 17.09.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні