Рішення
від 26.09.2007 по справі 11/537-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/537-07

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.09.07           Справа № 11/537-07.

За позовом           Приватного підприємства «Телерадіокомпанія                    «Сумські кабельні мережі»  

до відповідача    Комунального підприємства побуту «Онікс»  

про визнання договору дійсним  та визнання права власності ,

                                                                                                      СУДДЯ Ю.ЗРАЖЕВСЬКИЙ

за участю представників сторін:

позивача :       Бондарь  В.О.

відповідача :   Савочка А.А.

Суть спору: позивач просить визнати дійсним договір купівлі-продажу від „16” серппня 2007 року, укладений між Колективним підприємством побуту «Онікс» в особі ліквідатора Савочки Андрія Анатолійовича та Приватним підприємством «Телерадіокомпанія «Сумські кабельні телемережі». Крім цього, позивач просить визнати право власності Приватного підприємства «Телерадіокомпанія «Сумські кабельні телемережі» на нежитлове приміщення – основна будівля з підвалом (літ. БТІ – А), площею  658,0 кв. м та огорожу (№1-2), розташоване за адресою Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Леніна, 6.

    В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник  відповідача  в судовому засіданні та у відзиві на позовну заяву зазначив, що вимоги позивача визнає в повному  обсязі  та не заперечує проти їх задоволення..

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін,  суд встановив наступне:

„16” серпня 2007 року між позивачем (Покупець) та відповідачем (Продавець) було укладено договір купівлі-продажу. Сторони договору досягли домовленості з усіх істотних умовах договору (предмет, ціна, порядок оплати, порядок передачі майна).

Згідно даного договору відповідач передав позивачу у власність нежитлове приміщення, що являє собою двоповерхову цегляну будівлю (колишній будинок побуту) загальною площею 825 кв. м. та розташоване по вул. Леніна, 6 в смт. Свеса Ямпільського району Сумської області.

     На замовлення позивача Комунальним підприємством „Глухівське міжрайонне бюро технічної інвентаризації” було виготовлено технічний паспорт на нежитлове приміщення, розташоване за адресою: Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса вул. Леніна, 6. Вказаним технічним паспортом точно зафіксовано площу приміщення, яке було предметом договору від „16” серпня 2007 року. Відповідно до технічного паспорту це – основна будівля з підвалом (літ. БТІ – А), площею  658,0 кв. м та огорожа (№1-2).

Факт передачі майна підтверджується актом приймання-передачі від „16” серпня 2007 року. Таким чином, позивач правомірно набув права власності на вказане вище майно „16” серпня 2007 року.

Пунктом 3.3.3. договору передбачений обов'язок відповідача надати позивачу документи для нотаріального посвідчення укладеного договору.

В обґрунтування своїх позовних вимог, позивач посилається на те, що відповідно до ст. 657 Цивільного кодексу України договори купівлі-продажу нерухомого майна підлягають нотаріальному посвідченню та державній реєстрації і відповідно до ч. 3 ст. 334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або набрання законної сили рішення суду про визнання договору не посвідченого нотаріально, дійсним. В зв'язку з викладеним, 6 вересня 2007 року позивач звернувся до відповідача з вимогою нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу б/н від „16” серпня 2007 року (лист №01/06-09 від 06 вересня 2007 року). Але як свідчить з листа  КПП «Онікс»  від 13.09.2007р., відповідач відмовився від вчинення дій по нотаріальному посвідченню договору купівлі-продажу б/н від „16” серпня 2007 року, чим ухилився від нотаріального посвідчення вищезазначеного договору купівлі-продажу.

Позивач вважає, що  ухилення відповідача від нотаріального посвідчення договору порушує його право власності, так як унеможливлює державну реєстрацію цього права на придбане майно, а відповідно подальше користування та розпорядження ним.

Враховуючи викладене, позивач просить задовольнити позовні вимоги щодо визнання Договору купівлі-продажу від 16.08.2007р. дійсним та визнати за ним право власності на отримані внаслідок укладання договору об'єкти нерухомого майна.

Заслухавши пояснення позивача , дослідивши наявні докази  по даній справі, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного:  

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.  

       Пунктом 2 ст. 220 ЦК України передбачено, що якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

          Матеріалами справи підтверджується , що сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, відбулося повне виконання умов договору – майно було передане у власність позивача, таким чином, є підстави для визнання дійсним Договору  купівлі-продажу від „16» серпня 2007 р

         Крім цього, згідно із частиною 1 статті 328 право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.  Відповідно до частини 2 вказаної статті право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

 Пунктом 3 ст. 334 ЦК України передбачено, що право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Факт передачі майна підтверджується відповідним Актом приймання-передачі від 16.08.2007р., таким чином, у відповідності до  пункту 3 ст. 334 ЦК України, суд вважає, що  позивач набув право власності на об'єкт нерухомого майна, а саме: основна будівля з підвалом (літ. БТІ – А), площею  658,0 кв. м та огорожу (№1-2), розташоване за адресою Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Леніна, 6.

        

          Враховуючи вищевикладене, а також зважаючи на те, що   дії  відповідача порушують права та охоронювані законом інтереси позивача, керуючись ст. ст. 44, 49,82-84 Господарського процесуального кодексу  України,  суд  -                                                

ВИРІШИВ:

1.       Позовні вимоги   задовольнити в повному обсязі.

2.     Визнати дійсним договір купівлі-продажу від „16” серппня 2007 року, укладений між Колективним підприємством побуту «Онікс» (Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Леніна, 6; ід . код 14006070) в особі ліквідатора Савочки Андрія Анатолійовича та Приватним підприємством «Телерадіокомпанія «Сумські кабельні телемережі» (40031, м.Суми, вул. Ковпака, 85, кв. 30; ід. код 31930859) в наступній редакції:

ДОГОВІР

купівлі-продажу

смт. Свеса                                                                                        „16” серпня 2007 року

Колективне підприємство побуту «Онікс» в особі ліквідатора Савочки Андрія Анатолійовича, який діє на підставі Постанови господарського суду Сумської області у справі № 8/574-06 від 19.12.2006 р. (надалі - Продавець), з одного боку, та Приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Сумські кабельні телемережі» в особі Шульженка Анатолія Олексійовича, який діє на підставі статуту (надалі - Покупець), з другого боку, разом іменовані - Сторони, уклали цей Договір про наступне:

1.          Предмет договору

1.1.Продавець зобов'язується передати у власність Покупцеві нежитлове приміщення, що являє собою двоповерхову цегляну будівлю (колишній будинок побуту) загальною площею 825 кв. м. та розташоване по вул. Леніна, 6 в смт. Свеса Ямпільського району Сумської області, а Покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього вартість відповідно до умов, що визначені цим Договором.

1.2.Право власності на майно переходить до Покупця з моменту підписання даного договору сторонами.

1.3.Вартість майна Сторонами цього Договору визначена в сумі 7000 (сім тисяч) гривень і підлягає сплаті Покупцем не пізніше, ніж через тридцять банківських днів після підписання цього Договору.

2.          Передача Об'єкта

2.1.          Передача майна здійснюється Продавцем Покупцю в триденний термін після

підписання сторонами даного договору..

2.2.          Передача майна Продавцем і прийняття майна Покупцем підтверджується актом

приймання-передачі,    який    складається    у    письмовій    формі    та    підписується Сторонами.

3.  Права та обов'язки Сторін

3.1.          Кожна  Сторона  зобов'язується  виконувати  обов'язки,   покладені   на  неї  цим

Договором та сприяти другій Стороні у виконанні її обов'язків.

3.2.          Покупець зобов'язаний:

3.2.1.          У встановлений цим Договором термін сплатити вартість майна, указану в п 1.3 даного договору.

3.2.2.          У встановлений цим Договором термін прийняти майно.

3.2.3.          Провести   необхідні   дії   щодо   оформлення   права   користування

земельною ділянкою, на якій знаходиться майно.

3.3.          Продавець зобов'язаний:

3.3.1.          Передати Покупцю майно у встановлений цим Договором термін.

3.3.2.  У разі необхідності сприяти Покупцю в оформленні документів на

право користування земельною ділянкою на якій розташовано майно.

3.3.3. Сприяти нотаріальному посвідченню даного договору шляхом надання необхідної документації для його нотаріального посвідчення.

4.  Відповідальність Сторін

4.1.За невиконання, неналежне виконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони

несуть відповідальність, встановлену чинним законодавством України.

4.2.У разі порушення терміну оплати за майно, Покупець сплачує Продавцю пеню у

розмірі 0,1 відсотка від несплаченої суми за кожен день прострочення.

4.3. Сплата Сторонами штрафних санкцій не звільняє їх від виконання своїх обов'язків

за цим Договором.

5.  Зміни умов договору та його розірвання

5.1.          Зміна умов цього Договору або внесення доповнень до нього можливі тільки за

згодою Сторін.

5.2.          Всі зміни та доповнення до цього Договору здійснюються тільки у письмовій формі

та підписуються повноважними представниками Сторін.

5.3.          У разі невиконання однією із Сторін умов цього Договору він може бути змінений

або розірваний на вимогу другої Сторони за рішенням господарського суду.

6. Інші умови

6.1.          Продавець гарантує,  що майно не є проданим,  переданим, заставленим, не

знаходиться під арештом, судових справ щодо нього немає.

6.2.          Перелік проданого майна повинен відповідати акту приймання-передачі, що є невід'ємними частинами цього Договору.

6.3.          Ризик випадкової загибелі або випадкового псування майна несе Покупець з

моменту переходу до нього права власності.

6.4.          Сторони домовились, що Покупець з моменту підписання договору купівлІ-продажу

стає правонаступником Продавця по користуванню земельною   ділянкою,   на   якій   розташовано  майно.   

6.5.          Цей Договір складений у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу.

Юридичні адреси, реквізити Сторін

Ліквідатор          Директор  


     А.А. Савочка                      
А.О. Шульженко          

          2. Визнати право власності Приватного підприємства «Телерадіокомпанія «Сумські кабельні телемережі» (40031, м. Суми, вул. Ковпака, 85, кв. 30; ід. код 31930859) на нежитлове приміщення – основна будівля з підвалом (літ. БТІ – А), площею         658,0 кв. м та огорожа (№1-2), розташоване за адресою Сумська область, Ямпільський район, смт. Свеса, вул. Леніна, 6.

                

 Суддя                                                                                Ю.О.   Зражевський

Дата ухвалення рішення26.09.2007
Оприлюднено04.10.2007
Номер документу996971
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору дійсним  та визнання права власності ,                                                                                                      &nbsp

Судовий реєстр по справі —11/537-07

Судовий наказ від 15.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Рішення від 24.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 25.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 30.11.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Рішення від 26.09.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні