Рішення
від 07.09.2021 по справі 200/2291/21-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2021 р. Справа№200/2291/21-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Чекменьова Г.А.,

секретаря судового засідання Столяренко Я.С.,

представника позивача Слепцової К.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Головного управління ДПС у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю ДОРМЕР АВЕНЮ , третя особа - Департамент по роботі з активами Маріупольської міської ради, про припинення юридичної особи,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Донецькій області звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ДОРМЕР АВЕНЮ , третя особа - юридичний департамент Маріупольської міської ради, про припинення юридичної особи.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що вказане підприємство перебуває на обліку в управлінні. Вироком Печерського районного суду м. Києва від 12.06.2020 року у справі №757/22246/20-к визнано винним ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 205-1 КК України, оскільки він на своє ім`я перереєстрував суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ ДОРМЕР АВЕНЮ , не маючи на меті здійснювати фінансово-господарську діяльність, визначену в статуті підприємства. Зазначає, що державним реєстратором внесено до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, а тому відповідно до положень статті 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 15 травня 2003 року №755-ІV (далі по тексту - Закон №755-ІV), такі відомості є недостовірними. Посилаючись на вимогу пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України, позивач просив суд припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю ДОРМЕР АВЕНЮ .

Ухвалою від 09 березня 2021 року відкрито провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідно до ухвали від 12 травня 2021 року розгляд справи здійснюється в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою від 06 серпня 2021 року закрито підготовче провадження у справі.

Відповідачем до суду не надано відзиву на позовну заяву. Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслано відповідачу за адресою місця реєстрації та згідно з поштовим повідомленням повернуто поштою до суду з відміткою пошти адресат відсутній за вказаною адресою .

Відповідно до положень частини 11 статті 126 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до вимог частини 2 статті 175 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Третя особа пояснення по суті заявлених вимог на надала, зазначив, що повноваження щодо державної реєстрації перейшли від юридичного департаменту Маріупольської міської ради Департаменту по роботі з активами Маріупольської міської ради. Враховуючи викладене, суд вважає що відбулось перейменування третьої особи оскільки не відбулось реорганізації чи ліквідації третьої особи як юридичної особи.

Протягом розгляду справи представник позивача у судовому засіданні підтримала заявлені вимоги з підстав, викладених у позовній заяві, просила їх задовольнити у повному обсязі.

Відповідач та представник третьої особи до судового засідання не з`явились, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Дослідивши наявні у справі докази, суд встановив такі фактичні обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю ДОРМЕР АВЕНЮ пройшло передбачену законом процедуру державної реєстрації та набуло статусу юридичної особи за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, бул. Шевченка, 91, кодом ЄДРПОУ 43163249.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником та керівником товариства є ОСОБА_1 . Товариство перебуває на обліку у Головному управлінні ДПС у Донецькій області, Маріупольське відділення.

Вироком Печерського районного суду міста Києва від 12 червня 2020 року по справі № 757/22246/20, який набрав законної сили, визнано ОСОБА_1 винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 205 -1 КК України.

Вважаючи вказаний вирок доказом ведення підприємством незаконної господарської діяльності та підставою для припинення юридичної особи ТОВ ДОРМЕР АВЕНЮ , позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Надаючи правову оцінку спірним відносинам суд вказує про таке.

Відповідно до підпункту 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб`єктів господарювання.

Аналогічні положення також закріплені пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців регулює Закон України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі - Закон № 755-IV), зокрема, згідно пункту 4 частини 1 статті 1, пункту 2 частини 1 статті 25 державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу-підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом. Державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться, зокрема, на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України Про виконавче провадження щодо припинення юридичної особи, що не пов`язано з банкрутством юридичної особи.

Статтею 42 Господарського кодексу України (далі - ГК України) визначено, що підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до статті 56 ГК суб`єкт господарювання - господарська організація, яка може бути утворена за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і фізичних осіб шляхом заснування нової господарської організації, злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення діючої (діючих) господарської організації (господарських організацій) з додержанням вимог законодавства.

Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв`язку з прийняттям Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2756-VI доповнено Господарський кодекс України (далі - ГК України) статтею 55-1 Фіктивна діяльність суб`єкта господарювання в зв`язку з чим передбачене пункту 67.2 статті 67 ПК України право, може бути реалізоване контролюючим органом шляхом одночасного застосування норм вказаної статті ГК України.

Так, статтею 55-1 ГК України визначено ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними: зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи; незареєстровано у державних органах, якщо обов`язок реєстрації передбачено законодавством; зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження; зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

Частиною 2 статті 205-1 Кримінального кодексу України (далі - КК України) підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців визначено, як внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, що вчинено повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища.

Отже, правові підстави припинення юридичної особи внаслідок підроблення документів, виникають у разі доведеності ознак такої діяльності в діях керівництва суб`єкта господарювання.

Як встановлено судом, вироком Печерського районного суду міста Києва від 12 червня 2020 року по справі № 757/22246/20, який набрав законної сили, визнано ОСОБА_1 винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 205-1 КК України, оскільки за грошову винагороду, не маючи наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність зазначеного підприємства та з метою прикриття незаконної діяльності вказана особа надала завідомо неправдиві відомості та стала засновником та керівником підприємства.

Відповідно до частини 6 статті 78 КАС України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для адміністративного суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що наявність вироку Печерського районного суду міста Києва від 12 червня 2020 року по справі № 757/22246/20-к підтверджує факт ведення підприємством незаконної діяльності та фіктивності юридичної особи, у зв`язку з чим виникли підстави для припинення юридичної особи ТОВ ДОРМЕР АВЕНЮ .

Відповідно до частини 2 статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз, через що судові витрати не підлягають відшкодуванню.

Керуючись статтями 2, 139, 241-246, 255, 295-297 КАС України, суд

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Донецькій області (87515, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 59, код ЄДРПОУ 43142826) до Товариства з обмеженою відповідальністю ДОРМЕР АВЕНЮ (87555, Донецька область, м. Маріуполь, бул. Шевченка, 91, код ЄДРПОУ 43163249), третя особа - Департамент по роботі з активами Маріупольської міської ради (87500, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Миру, 70, код ЄДРПОУ 40041200) про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю ДОРМЕР АВЕНЮ (87555, Донецька область, м. Маріуполь, бул. Шевченка, 91, код ЄДРПОУ 43163249).

Вступна та резолютивна частина рішення виготовлена та проголошена 07 вересня 2021 року. Рішення складено у повному обсязі 17 вересня 2021 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Г.А. Чекменьов

Дата ухвалення рішення07.09.2021
Оприлюднено21.09.2021

Судовий реєстр по справі —200/2291/21-а

Рішення від 07.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Рішення від 07.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 06.08.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 08.07.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 06.07.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 09.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні