Ухвала
від 10.09.2021 по справі 405/6381/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6381/21

провадження № 1-кс/405/2927/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.09.2021 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР 13.03.2020 № 42020120000000043, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, про продовження строків досудового розслідування,

в с т а н о в и в:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020120000000043 на 12 місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що 26.04.2019 за результатами проведення процедури закупівлі між УКБ Кіровоградської ОДА та ТОВ «ВКФ Софіт», код 39295910, укладено договір підряду №21/19 по виконанню робіт «Будівництво дошкільного навчального закладу на 120 місць по вул. Пушкіна в смт. Голованівськ Кіровоградської області. Коригування» терміном виконання 2019-2020 роках. Ціна договору складає 37308525, 00 гривень.

У подальшому між сторонами ряд додаткових угод, якими передбачено виконання робіт у 2019 та 2020 роках.

Згідно зібраних у ході проведення досудового розслідування відомостей встановлено, що ТОВ «ВКФ Софіт», код 39295910, у ході виконання підрядних робіт по об`єкту будівництва «Будівництво дошкільного навчального закладу на 120 місць по вул. Пушкіна в смт. Голованівськ Кіровоградської області. Коригування» завищено обсяги виконаних робіт на суму 2073436, 56 гривень, а саме не виконано улаштування тепло та звуко ізоляції, пароізоляційного шару плоских поверхонь підлог з плівки поліетиленової, не виконані роботи по розробленню грунту при влаштуванні зовнішніх теплових мереж, включено вартість фасадних панелей з оцинкованої сталі без урахування робіт по опорядженню зовнішніх стін, які фактично відсутні.

Слідчим стверджується, що службові особи Управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «ВКФ Софіт», код 39295910 у період 2019-2020 років здійснили розтрату та привласнення коштів виділених на виконання робіт «Будівництво дошкільного навчального закладу на 120 місць по вул. Пушкіна в смт. Голованівськ Кіровоградської області. Коригування», на суму 2073436, 56 гривень.

17.08.2021 проведено виїмку проектно-кошторисної документації УКБ Кіровоградської ОДА. У ході проведення виїмки встановлено, що проектну документаціїна будівництво «Будівництво дошкільного навчального закладу на 120 місць по вул. Пушкіна в смт. Голованівськ Кіровоградської області. Коригування» та здійснення авторського нагляду за будівництвом здійснював ТОВ «Кіровоградбудпроект», код 36793642.

Завершити досудове розслідування до 13.09.2021 не можливо, оскільки у кримінальному провадженні необхідно виконати наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

-скласти відповідні клопотання про тимчасові доступу до речей та документів, з якими звернутись до суду про надання дозволу на проведення тимчасового доступу за результатами розгляду яких провести виїмку документів ГУ ДПС у Кіровоградській області, ГУ Статистики у Кіровоградській області, ТОВ «ВКФ Софіт», код 39295910, ТОВ «Кіровоградбудпроект», ДП «Укрдержбудекспертиза»;

- за результатами отриманих у ході проведення тимчасових доступів до речей та документів з метою встановлення суми збитків спричинених кримінальним правопорушенням призначити судову будівельно-технічну експертизу;

- за участі експерта будівельника, представників замовника робіт та підрядної організації провести огляд об?єкту будівництва

-за результатами проведеної будівельно-технічної експертизи повідомити про підозру особам причетним до вчинення злочину;

-ознайомити підозрюваних з матеріалами кримінального провадження;

-виконати вимоги ст. 290 КПК України;

-скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування;

-виконати інші слідчі (розшукові) дії у проведенні яких виникне необхідність.

Вказані слідчі (розшукові) та процесуальні дії можуть мати доказове значення у кримінальному провадженні та відповідно є обов`язковими для забезпечення всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення усіх обставин скоєного кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки, забезпечення прийняття законних процесуальних рішень та закінчення досудового розслідування.

Для проведення зазначених слідчих (розшукових) та процесуальних дій необхідно продовжити строк досудового розслідування на дванадцять місяців, тобто до 13.09.2021.

Провести вказані слідчі (розшукові) та процесуальні дії у передбачений законом строк не виявилося можливим внаслідок особливої складності кримінального провадження, яка полягає у великому обсязі здійснення слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

За вказаних вище обставин слідчий вважає, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020120000000043 від 13.03.2020 необхідно продовжити на термін не менше ніж на дванадцять місяців, тобто на строк, що являється найкоротшим строком та достатнім для потреб досудового розслідування.

Слідчий в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою, в якій просить розглянути клопотання у його відсутність та задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР 13.03.2020 № 42020120000000043, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Слідчий суддя погоджується з твердженнями слідчого та прокурора про неможливість закінчення досудового розслідування у зв`язку із необхідністю вчинення слідчих (розшукових) дій про які йде мова у клопотанні, оскільки без вчинення названих слідчих дій неможливо провести повне та всебічне досудове слідство у кримінальному провадженні.

Згідно зст.28КПК Українипід часкримінального провадженнякожна процесуальнадія абопроцесуальне рішенняповинні бутивиконані абоприйняті врозумні строки.Розумними вважаютьсястроки,що єоб`єктивно необхіднимидля виконанняпроцесуальних дійта прийняттяпроцесуальних рішень.Розумні строкине можутьперевищувати передбаченіцим Кодексомстроки виконанняокремих процесуальнихдій абоприйняття окремихпроцесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є:

1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо;

2) поведінка учасників кримінального провадження;

3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

У п.116 рішення ЄСПЛ від 12.03.2009 у справі «Вергельський проти України» зазначено: «розумність тривалості провадження має оцінюватися у світлі конкретних обставин справи та з урахуванням таких критеріїв, як складність справи, поведінка заявника та відповідних органів (див., серед багатьох інших, п.67 рішення у справі «Пелісьє і Сассі проти Франції»).

Обвинувачений у кримінальній справі розраховує на здійснення провадження в його справі з особливою ретельністю і що положення ст.6 покликані не допускати в кримінальних справах надто тривалого перебування обвинувачуваної особи в стані невизначеності щодо своєї долі (див. п.89 рішення від 2.03.2006 у справі «Нахманович проти Росії» та п.71 рішення від 7.12.2006 у справі «Іванов проти України»).

Дотримання розумних строків кримінального провадження є основоположним завданням оперативного розслідування будь-якого злочину, закріпленим у ст. 2 КПК, що відображає вимоги ст. 6 ЕКПЛ щодо права кожного на справедливии? та публічнии? розгляд и?ого справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Відповідно до позиції ЄСПЛ, у кримінальних справах «розумний строк», про який йдеться у ч. 1 ст. 6, може починати відлік не тільки з моменту висунення офіційного обвинувачення. Це може відбутися раніше, ніж справа потрапить до суду (справа «Девеєр проти Бельгії» від 27.02.1980 р.); з дня, коли виписано ордер на арешт; з дати, коли зацікавлену особу було офіційно повідомлено, що проти неї порушено кримінальну справу; з дати, коли було почато досудове слідство (справи «Вемхов проти ФРН» від 25.06.1968 р., «Ноймастер проти Австрії» від 27.06.1968 р., «Рингейзен проти Австрії» від 16.07.1971 р.). «Обвинувачення» для цілей ч. 1 ст. 6 КЗПЛ можна визначити як офіційне повідомлення компетентною владою особи, що є підстави стверджувати про вчинення нею кримінального злочину.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому, загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Кримінальне правопорушення передбачене ч. 3 ст. 191 КК України, згідно із ст. 12 КК України віднесено до категорії тяжких злочинів.

Згідно з ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Так, з клопотання та доданих до нього матеріалів видно, що досудове розслідування розпочато 12.03.2020, в продовж 2020 року органом досудового слідства направлено лише 2 запити в порядку ст. 93 КПК України та допитано 1 свідка. Вказані слідчі дії тривали першу половину 2020 року. В матеріалах справи відсутні докази проведення будь-яких слідчих дій після 30.04.2021 по день звернення з клопотанням про продовження строку досудового розслідування.

За вказаних обставин, слідчий суддя вважає, що достатнім часом для проведення досудового розслідування та вчинення всіх необхідних слідчих дій є 3 місяці, тобто за вказаний проміжок часу можливо вчинити той обсяг слідчих дій, які зазначаються слідчим у клопотанні.

У зв`язку з чим, слідчий суддя вважає про наявність достатніх, обґрунтованих підстав для продовження строку для продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні на 3 місяці, та часткового задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст. 219, 294, 295-1, 369-372 КПК України,

п о с т а н о в и в:

частково задовольнити клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР 13.03.2020 № 42020120000000043, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України на 3 місяці.

Відмовити в іншій частині клопотання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення10.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99721331
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строків досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —405/6381/21

Ухвала від 10.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Майданніков О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні