Ухвала
від 21.09.2021 по справі 140/7551/21
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

21 вересня 2021 року ЛуцькСправа № 140/7551/21 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Ксензюка А. Я.,

розглянувши у порядку письмового провадження заяву представника Берестечківської міської ради про відвід в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Берестечківської міської ради про визнання протиправними та скасування рішень,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Берестечківської міської ради про визнання протиправними та скасування рішень від 05 лютого 2021 року №5-30/2021 "Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо об`єднання земельних ділянок комунальної власності за межами населеного пункту с.Мерва (Берестечківської міської ради)"; від 17 березня 2021 року №7-18/2021 "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо об`єднання земельної ділянки для продажу права оренди на земельних торгах (аукціоні)".

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 28.07.2021 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за вказаним позовом та ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

20 вересня 2021 року до суду надійшла заява представника Берестечківської міської ради про відвід судді Ксензюка А.Я. від участі в розгляді адміністративної справи №140/7551/21.

Вказана заява обґрунтована наступним.

Суддя у справі не може брати участь у розгляді даної справи і підлягає відводу, оскільки у 2021 році він розглядав справи стороною в яких була Берестечківська міська рада і також брала участь представник позивача, зокрема справи, які в свою чергу безпосередньо вплинули на рішення у справі №140/207/21, яким позивач обґрунтовує позовні вимоги у справі, хоча, воно не набрало законної сили і переглядається в апеляційній інстанції та касаційної інстанції.

Під час розгляду даної справи суддею необґрунтовано розглядалися заяви та клопотання Берестечківської міської ради. Так, заяву Берестечківської міської ради про залучення третьою стороною по справі на стороні позивача ТзОВ Патріот Агро було задоволено лише з тією відмінністю, що дану юридичну особу було залучено на стороні відповідача, хоча Берестечківська міська рада просила на стороні позивача, так як засновники даної юридичної особи являються сторонами у справі №140/207/21 на яку посилається представник позивача в позовній заяві, одночасно цей же представник представляє і засновників ТОВ Патріот - Агро у справі №140/207/21.

Також вказує, що в управлінні персоналом Волинського окружного адміністративного суду працює ОСОБА_2 , яка по специфіці своєї роботи має безпосередній вплив на суддю Ксензюка Андрія Ярославовича . Одночасно ОСОБА_2 являється дружиною співзасновника ТОВ Патріот Агро ОСОБА_4 , який також є однією з сторін у справі, і невісткою іншої співзасновниці ТОВ Патріот Агро ОСОБА_5 , також сторони у справі №140/207/21. В свою чергу ТОВ Патріот Агро являється орендарем земельної ділянки, яка являється предметом розгляду в даному позові, а відтак рішення в даній справі може призвести до подальших позовів щодо розірвання договору оренди, іншими словами до відшкодування бюджетних коштів в користь ТОВ Патріот - Агро .

Крім того, вказує, що у відповідача існують сумніви щодо обізнаності позивача з даною справою.

На підставі вказаного вище суддя у справі може виносити рішення, котре, виправдовуватиме його попереднє рішення у справі.

На підставі вказаного, відповідач має сумніви стосовно неупередженості та об`єктивності судді у справі так-як суддя опосередковано заінтересований в результаті розгляду справи що є причиною для відводу згідно норм статті 36 Кодексу адміністративного судочинства України.

Вирішуючи питання обґрунтованості поданої заяви про відвід судді, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 36 Кодексу адміністративного судочинства України суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу): 1) якщо він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав правничу допомогу стороні чи іншим учасникам справи в цій чи іншій справі; 2) якщо він прямо чи опосередковано заінтересований в результаті розгляду справи; 3) якщо він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді; 5) у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу.

Частинами другою та третьою статті 36 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

При цьому згідно з частиною четвертою статті 36 Кодексу адміністративного судочинства України незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

За приписами частин третьої та четвертої статті 40 Кодексу адміністративного судочинства України питання про відвід судді вирішується судом, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 31 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Аналізуючи аргументи, викладені у заяві про відвід судді, перш за все суд зазначає, що відповідачем не надано жодних доказів про фактичні обставини викладені у заяві.

Крім того, суд звертає увагу, що участь головуючого у справі в розгляді інших справ за участю тих самих учасників не є підставою для відводу судді. Так само не є підставою для відводу те, що в суді працює особа, яка пов`язана родинними зв`язками з учасниками спірних правовідносин.

Також суд зазначає, що незгода позивача із процесуальними рішеннями судді Ксензюк А.Я. в інших справах чи справі, що розглядається, в силу вимог частини четвертої статті 36 Кодексу адміністративного судочинства України не є підставою для відводу. Разом з тим, статтею 37 Кодексу адміністративного судочинства України визначені підстави, за наявності яких повторна участь судді в розгляді адміністративної справи недопустима.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необґрунтованість заявленого відповідачем відводу, з огляду на що відповідно до вимог частини четвертої статті 40 Кодексу адміністративного судочинства України заяву про відвід судді слід передати на вирішення іншому судді, визначеному у порядку, встановленому частиною першою статті 31 цього Кодексу.

Керуючись статтями 36, 40, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву про відвід судді в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Берестечківської міської ради про визнання протиправними та скасування рішень, передати на розгляд іншому судді, який не входить до складу суду, що розглядає дану справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 31 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя А.Я. Ксензюк

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.09.2021
Оприлюднено22.09.2021
Номер документу99749066
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —140/7551/21

Ухвала від 27.06.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Постанова від 28.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Ухвала від 22.10.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Затолочний Віталій Семенович

Рішення від 29.09.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 29.09.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 22.09.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 21.09.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні