Ухвала
від 20.09.2021 по справі 620/4259/20
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 620/4259/20 Суддя (судді) першої інстанції: Скалозуб Ю.О.

УХВАЛА

20 вересня 2021 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

судді-доповідача Аліменка В.О.,

суддів Бєлова Л.В., Кучми А.Ю.

розглянувши у порядку письмового провадження заяву Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та Державного підприємства "Холминське лісове господарство" про примирення сторін у справі № 620/4259/20 за адміністративним позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області до Державного підприємства "Холминське лісове господарство" про застосування заходів реагування,-

В С Т А Н О В И Л А:

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області звернулося до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовом до Державного підприємства Холминське лісове господарство , в якому просило застосувати заходи реагування у вигляді зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей, експлуатації будівлі цеху по розпилюванню деревини ДП Холминське лісове господарство за адресою: вул. Гагаріна, 3, смт Холми, Корюківський район, Чернігівська область.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що в ході перевірки ДП "Холминське лісове господарство" були встановлені порушення вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, які створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей на об`єкті за адресою: вул. Гагаріна, 3, смт Холми, Корюківський район, Чернігівська область. Тому, позивач керуючись частиною другою статті 68 Кодексу цивільного захисту України звернувся до суду щодо застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації будівлі цеху по розпилюванню деревини до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 16.12.2020 року адміністративний позов було задоволено.

Застосовано заходи реагування у вигляді зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей, експлуатації будівлі цеху по розпилюванню деревини Державного підприємства Холминське лісове господарство за адресою: вул. Гагаріна, 3, смт Холми, Корюківський район, Чернігівська область.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій, зазначаючи про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права та неповне з`ясування обставин справи, просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 15 лютого 2021 року відкрито апеляційне провадження та призначено справу до апеляційного розгляду в порядку письмового провадження.

02 березня 2021 року до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшло клопотання відповідача (за підписами Р.М. Гордовий від позивача - Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та О.Г. Демченко, від відповідача - Державного підприємства "Холминське лісове господарство") про зупинення провадження на час, необхідний сторонам для примирення, строком на 6 місяців.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 10 березня 2021 року клопотання Державного підприємства "Холминське лісове господарство" та Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області про зупинення провадження у справі - задоволено. Зупинено провадження у справі за адміністративним позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області до Державного підприємства "Холминське лісове господарство " про застосування заходів реагування для примирення, строком на 6 місяців до 10 вересня 2021 року.

У серпні 2021 року до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшла заява Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та Державного підприємства "Холминське лісове господарство" (за підписами Р.М. Гордовий від позивача - Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та О.Г. Демченко, від відповідача - Державного підприємства "Холминське лісове господарство") про примирення сторін у справі № 620/4259/20.

Вказана заява обґрунтована тим, що позивач визнає, що відповідач усунув всі порушення законодавства, що були виявлені під час перевірки 11 серпня 2020 року та стали підставою для звернення до адміністративного суду.

Крім того до заяви про примирення додано акт від 04.08.2021 року № 179 складений за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки ДП "Холминське лісове господарство", згідно якого - відсутні порушення вимог законодавства.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 20.09.2021 поновлено провадження у справі.

Як вбачається із заяви про примирення сторін, позивач та відповідач виклали наступні умови примирення, а саме:

1. Позивач визнає, що відповідач усунув всі порушення законодавства, що були виявлені під час перевірки 11 серпня 2020 року та стали підставою для звернення до адміністративного суду.

2. Сторони засвідчують, що після затвердження умов примирення не будуть мати між собою неврегульованих питань та претензій стосовно перевірки, що мала місце 11 серпня 2020 року.

3. Сторони просять суд затвердити умови примирення та закрити провадження у справі. Наслідки підписання угоди про примирення та закриття провадження у справі сторонам роз`яснені та зрозумілі

4. Заява про примирення складена українською мовою підписана сторонами в трьох примірниках: по одному кожній із сторін, один для подання для суду і набирає чинності з моменту підписання сторонами.

5. Судові витрати у справі, що складаються із суми судового збору у повному обсязі несе позивач, який є належним отримувачем цих коштів у разі їх повного або часткового поверненням за рішенням суду у зв`язку з примиренням сторін.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи поданої заяви, судова колегія вважає за можливе її задовольнити з огляду на наступне.

Згідно статті 190 Кодексу адміністративного судочинства України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

За клопотанням сторін суд зупиняє провадження у справі на час, необхідний їм для примирення.

Умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з примиренням сторін суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін у праві вчинити відповідні дії.

Умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні умов примирення і продовжує судовий розгляд, якщо:

1) умови примирення суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб або є невиконуваними; або

2) одну зі сторін примирення представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Статтею 314 КАС встановлено, що позивач може відмовитися від позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного провадження.

У разі відмови від позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог статей 189, 190 цього Кодексу, якою одночасно визнає нечинним судове рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Таким чином, законодавством регламентовано процесуальне право сторін врегулювати спір на будь-якій стадії судового розгляду шляхом примирення та повноваження суду затвердити умови їх примирення, якщо це не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Надаючи оцінку умовам примирення, які погодили сторони, колегія суддів не вбачає перешкод для затвердження умов про примирення сторін.

Крім того, у суду апеляційної інстанції відсутні підстави вважати, що заява про примирення порушує права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, чи суперечать інтересам сторін.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку про відсутність будь-яких перешкод для реалізації сторонами передбаченого процесуальним законом права на примирення, та вважає, що заява про примирення підлягає задоволенню, а рішення у даній справі необхідно визнати нечинним та закрити провадження.

Частиною четвертою статті 7 Закону України Про судовий збір передбачено, що у разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Згідно частини другої статті 142 КАС у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Відповідно до платіжного доручення № 86 від 11.01.2021 року, яке міститься у матеріалах справи, ДП "Холминське лісове господарство" було сплачено 3153,00 грн. судового збору за подання апеляційної скарги у справі, що розглядається.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для повернення ДП "Холминське лісове господарство" з Державного бюджету України 1576,50 грн. сплаченого судового збору за подання апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 190, 314, 327-329 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Заяву Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та Державного підприємства "Холминське лісове господарство" про примирення сторін у справі № 620/4259/20 - задовольнити.

Затвердити умови примирення сторін згідно укладеної заяви про примирення сторін від 06 серпня 2021 року.

Визнати нечинним рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 16 грудня 2020 року.

Провадження у справі № 620/4259/20 за адміністративним позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області до Державного підприємства "Холминське лісове господарство" про застосування заходів реагування - закрити.

Повернути Державному підприємству "Холминське лісове господарство" з Державного бюджету України 1576 (одну тисячу п`ятсот сімдесят шість) грн. 50 коп, сплаченого судового збору.

Ухвала набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені ст.ст. 328, 329 КАС України.

Суддя-доповідач В.О. Аліменко

Судді Л.В. Бєлова

А.Ю. Кучма

Повний текст ухвали складено 20 вересня 2021 року.

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.09.2021
Оприлюднено23.09.2021
Номер документу99762917
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/4259/20

Ухвала від 20.09.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 20.09.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 10.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 15.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Ухвала від 15.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Аліменко Володимир Олександрович

Рішення від 16.12.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

Ухвала від 02.10.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні