Рішення
від 03.08.2021 по справі 904/6117/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.08.2021м. ДніпроСправа № 904/6117/21

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Фіцай Я.П.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МИКОЛАЇВСЬКА ЕЛЕКТРОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ"

до Комунального підприємства "Криворізька міська клінічна лікарня №2" Криворізької міської ради"

про стягнення 490 105 грн. 95 коп.

Представники:

від позивача Сурикова І.А.

від відповідача не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "МИКОЛАЇВСЬКА ЕЛЕКТРОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з Комунального підприємства "Криворізька міська клінічна лікарня №2" Криворізької міської ради" заборгованості за активну електричну енергію у розмірі 348 897 грн. 10 коп., заборгованості за послуги з розподілу електричної енергії у розмірі 141 208 грн. 85 коп. та судових витрат.

Позивач наполягав на задоволенні позову в повному обсязі. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Зазначив, що усі докази, що є підставою позовних вимог надав до господарського суду. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. З заявами та клопотаннями до суду не звертався.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між товариством з обмеженою відповідальністю "МИКОЛАЇВСЬКА ЕЛЕКТРОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ" та комунальним підприємством "Криворізька міська клінічна лікарня №2" Криворізької міської ради" підписано договір №136 про постачання електричної енергії споживачу (далі Договір).

Згідно п. 1.1. Договору цей договір про постачання електричної енергії споживачу (далі Договір) публічним договором приєднання, який встановлює порядок пі умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу (далі Споживачі постачальником електричної енергії (далі - Постачальник) та укладається сторонами, з урахуванням статей 633. 631, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання Споживача до умов цього договору.

Відповідно до п. 1.2. Умови цього Договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.201 8 № 312 (далі - 11РРНВ). та є однаковими для всіх споживачів. Далі по тексту цього Договору Постачальник або Споживач іменуються Сторона, а разом Сторони.

Пунктом 2.1. Договору передбачено, що за цим Договором Постачальник продає Електричну енергію (ДК 021:2015 09310000-5) Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Умовами п. 2.2. Договору визначено, що обов`язковою умовою для постачання електричної енергії Споживачу с наявність у нього укладеного в установленому порядку з оператором системи розподілу договору про надання послуг з розподілу, на підставі якого Споживач набуває право отримувати послугу з розподілу електричної енергії. Побутовий споживач використовує електричну енергію виключно па пласт побутові потреби, у тому числі для освітлення, живлення електроприладів тощо, що не включає професійну або господарську діяльність. Малі непобутові споживачі можуть ви кори сто Бувати електричну енергію для професійні та підприємницької діяльності.

Відповідно до п. 3.1 Договору початком постачання електричної енергії Споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднанні, яка є додатком 1 до цього Договору.

Згідно п. 3.2 Договору Споживач має право вільно змінювати Постачальника відповідно до процедури визначеної ПРРЕЕ, умов цього договору, з урахуванням положень Закону України Про публічні закупівлі.

Пунктом 4.1. Договору передбачено, що для забезпечення безперервного надання послуг з постачання електричної енергії Споживачу Постачальник зобов`язується здійснювати своєчасну закупівлю електричної енергії в обсягах, що за належних умов забезпечать задоволення попиту на споживання електричної енергії Споживачем.

Умовами п. 4.2 Договору визначено, що постачальник зобов`язується забезпечити комерційну якість послуг, які надаються

Споживачу за ним Договором, що передбачає вчасне та повне інформування Споживача про умови постачання електричної енергії, ціни па електричну енергію та вартість послуг, що

надаються, надання роз`яснень положень актів чинного законодавства, якими регулюються відносини Сторін, ведення точних та прозорих розрахунків із Споживачем, а також можливість

вирішення спірних писань шляхом досудового врегулювання.

Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергій згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 2 до цього Договору (п. 5.1 Договору).

Згідно п. 5.2 Договору ціна Договору складає: 3 943 008,00 грн., з урахуванням ПДВ 657 168,00 грн. Відшкодування орендарів - 80 000,00 гри. в т.ч. ПДВ - 13 333,33 грн.

Відповідно до п. 5.3 Договору спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційні пропозиції Постачальника. Для одного об`єкта споживання (площадки вимірювання) застосовується один спосіб визначення ціни електричної енергії.

Умовами п. 5.5 Договору передбачено, що ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником у рахунках про

оплату електричної енергії за цим Договором, у тому числі у разі її зміни. У випадках застосування до Споживача диференційованих цін електричної енергії суми, вказані в рахунках, відображають середню ціну, обчислену на базі різних диференційованих цін.

Пунктом 5.6 Договору передбачено, що розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць. Звітна дата останній

день кожного звітного місяця.

Розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються па поточний рахунок із спеціальним режимом використання (далі -спецрахунок). При цьому. Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайм переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу Постачальника та в інший не заборонений законодавством спосіб. Оплата вартості електричної енергії за цим Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок Постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок Постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього Договору. Спецрахунок Постачальника зазначається у платіжних документах Постачальника у тому числі у разі його зміни (п. 5.7 Договору).

Відповідно до п. 5.8 Договору оплата рахунка, акта постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений у платіжних документах, який не може меншим 10 робочих днів з моменту отримання його Споживачем або протягом 10 (десяти) робочих днів від дати, зазначеної у комерційній пропозиції, щодо оплати рахунку, оформленого Споживачем. Але у будь-якому випадку строк оплати рахунку залежить від строку реального фінансування замовника. Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Пунктом 5.10. Договору передбачено, що у разі виникнення у Споживача заборгованості за електричну енергію за цим договором Споживач повинен звернутися до Постачальника із заявою про складення графіка погашення заборгованості на строк не більше 12 місяців та за вимогою Постачальника подати довідки, що підтверджують неплатоспроможність (обмежену платоспроможність) Споживача Графік погашення заборгованості оформляється додатком до цього договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості. Укладення сторонами та дотримання Споживачем графіка погашення заборгованості не звільняє Споживача від здійснення поточних платежів за цим Договором. У разі недотримання графіка погашення заборгованості або прострочення оплати поточних платежів Постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії Споживачу у порядку, визначеному цим Договором.

Умовами п.5.11 Договору передбачено, споживач здійснює оплату за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії або через постачальника, або безпосередньо оператору системи. Спосіб оплати за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції, яка є додатком до цього Договору. Споживач може змінити спосіб оплати через діючого Постачальника на оплату напряму оператору системи за послугу з розподілу електричної енергії шляхом вибору відповідної комерційно позиції Постачальника. При укладенні цього Договору Постачальник інформує Споживача про можливість оплати послуги з розподілу напряму оператору системи та надає відповідні роз`яснення. Постачальник зобов`язаний при виставленні рахунку за електричну енергію Споживачу окремо вказувати плату за послугу з розподілу електричної енергії.

Цей Договір укладається на строк до 31.12.2020р., зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав споживач, та набирає чинності з моменту погодження Споживачем заяви-приєднання, яка є додатком 1 до цього Договору, та сплаченого рахунку (квитанції) Постачальника (п. 13.1 Договору).

Позивачем та відповідачем підписано додаток 2 до договору, яким погоджено комерційну пропозицію постачальника електричної енергії. Сторони погодили, що споживач здійснює оплату за послуги з розподілу (передачі) електричної енергії через постачальника (позивача).

Позивачем та відповідачем підписано додаток 1 до договору - заяку-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу.

02.03.20р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №1 до договору.

15.07.20р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №2 до договору.

07.08.2020р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №3 до договору.

26.08.20р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №4 до договору.

07.10.2020р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №5 до договору.

11.12.2020р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №6 до договору.

14.12.2020р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №7 до договору.

23.12.2020р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №8 до договору.

20.01.2021р. позивачем та відповідачем підписано додаткову угоду №9 до договору.

Позивачем виставлено рахунок №136/2/1 від 10.03.21р. відповідачу на суму 34 8897 грн. 10 коп.

Позивачем виставлено рахунок №136/2/6 від 10.03.21р. відповідачу на суму 120833 грн. 40 коп.

Позивачем виставлено рахунок №136/7/6 від 07.08.20р. відповідачу на суму 81156 грн. 25 коп.

Згідно наявних у справі доказів встановлено, що на час розгляду справи заборгованість відповідачем не сплачено, що є порушенням умов укладеного сторонами Договору.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства Криворізька міська клінічна лікарня №2 Криворізької міської ради (50056, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, Майдан 30-річчя Перемоги,2, ідентифікаційний код 01986397) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Миколаївська електропостачальна компанія (54017, м. Миколаїв, вул. Погранична, 39/1, ідентифікаційний код 42129888) заборгованість за активну електричну енергію у розмірі 348 897 грн. 10 коп., заборгованість за послуги з розподілу електричної енергії у розмірі 141 208 грн. 85 коп., судовий збір 7351 грн. 59 коп.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 09.08.2021

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено23.09.2021

Судовий реєстр по справі —904/6117/21

Рішення від 03.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Судовий наказ від 01.09.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 20.07.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні