Ухвала
від 21.09.2021 по справі 388/1462/21
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Долинський районний суд Кіровоградської області

110 м. м. Долинська Долинський район Кіровоградська область Україна 28500

Справа № 388/1462/21

УХВАЛА

Іменем України

21.09.2021 рокум. Долинська

Слідчий суддя Долинського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув клопотання дізнавача сектору дізнання Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Долинського відділу Знам`янської окружної прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021121150000236 від 2 серпня 2021 року, кримінально-правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1 ст. 125 КК України, про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у виді тимчасового доступу до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Дізнавач сектору дізнання Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із цим клопотанням, погодженим з прокурором Долинського відділу Знам`янської окружної прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_4 про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у виді тимчасового доступу до документів, посилаючись на те, що 31 липня 2021 року поблизу водоймища в с. Олександрівка Устинівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської обласні невстановлена особа нанесла тілесні ушкодження у виді синців та саден ОСОБА_5 .

За цим фактом 2 серпня 2021 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021121150000236, кримінально-правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1 ст. 125 КК України.

В період з 2 по 31 серпня 2021 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебував на стаціонарному лікуванні в Комунальному некомерційному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Устинівської селищної ради.

У матеріалах кримінального провадження достатньо підстав вважати, що медична документація щодо ОСОБА_5 має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також може бути використана як предмет дослідження під час проведення судових експертиз, а тому є необхідність у тимчасовому доступі та вилученні вищезазначених документів.

У судове засідання дізнавач сектору дізнання Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 не з`явилась, однак надіслала до суду листа про здійснення розгляду клопотання за її відсутності, клопотання підтримує.

Представник Комунального некомерційного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Устинівської селищної ради у судове засідання не з`явився, повідомлявся про місце та час розгляду кримінального провадження електронною поштою.

За змістом ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Уважаю за можливе розглянути кримінальне провадження за відсутності дізнавача та представника володільця документів.

Дослідивши матеріали клопотання про тимчасовий доступ до документів, а також матеріали кримінального провадження, що стосуються розгляду клопотання про тимчасовий доступ до документів, дійшов до такого висновку.

Слідчим суддею встановлено, що 2 серпня 2021 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021121150000236 за кримінально-правовою кваліфікацією кримінального правопорушення ч. 1 ст. 125 КК України.

Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до чч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

За змістом ст. 99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. До документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати матеріали фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інші носії інформації (у тому числі електронні).

Як слідує з матеріалів кримінального провадження за клопотанням дізнавача про тимчасовий доступ до документів, потерпілий ОСОБА_5 з 2 по 31 серпня 2021 року перебував на стаціонарному лікуванні у Комунальному некомерційному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Устинівської селищної ради.

Таким чином, установлено, що документи до яких просить тимчасових доступ дізнавач у цьому клопотанні знаходяться у Комунальному некомерційному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Устинівської селищної ради.

Документи до яких просить у цьому кримінальному провадженні тимчасовий доступ дізнавач самі по собі, а також у сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема дають дані для проведення відповідних судових експертиз.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

За змістом ст. 40 Основ законодавства України про охорону здоров`я, медичні працівники та інші особи, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Отже, документи до яких просить тимчасовий доступ дізнавач є документами, що містять охоронювану законом таємницю.

Виключно відомості, що містяться у медичній документації до якої просить тимчасовий доступ дізнавач дають дані для проведення відповідних судових експертиз, а відтак неможливо іншим способом установити такі обставини, окрім як тимчасового доступу до цих документів.

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що у цьому кримінальному провадженні є підстави здійснити вилучення (виїмку) документів до яких просить тимчасовий доступ дізнавач, оскільки таке вилучення є необхідним для досягнення мети отримання доступу до документів.

Таким чином, клопотання дізнавача підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 99, 131, 132, 159, 160, 162-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл дізнавачу, який здійснює досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021121150000236 від 2 серпня 2021 року, кримінально-правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1 ст. 125 КК України на проведення заходу забезпечення кримінального провадження тимчасового доступу до медичної документації з можливістю її вилучення (виїмки), що міститься у Комунальному некомерційному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Устинівської селищної ради ( АДРЕСА_1 ), а саме медичної картки стоматологічного хворого на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 № 131558.

Ухвала діє до 20 жовтня 2021 року включно.

Наслідками невиконання цієї ухвали відповідно до ст. 166 КПК України є надання дозволу дізнавачу на проведення обшуку, згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.09.2021
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу99783851
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —388/1462/21

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні