Рішення
від 22.09.2021 по справі 127/16007/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/16007/21

Провадження № 2-о/127/267/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.09.2021 м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Луценко Л.В.,

при секретарі судового засідання Мутовкіній В.І.,

за участю заявника ОСОБА_1 та його представника - адвоката Височанської А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Северинівської сільської ради Жмеринського району, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, мотивуючи свої заявлені вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його теща ОСОБА_2 .

Після її смерті відкрилась спадщина, до якої входить земельна ділянка з кадастровим номером 0521086000:05:002:0062 площею 1,3043 га на території Стодулецької сільської ради Жмеринського району та права на пайовий фонд майна ТОВ Платани с. Стодульці, Жмеринського району у розмірі 2086 грн.

Інших спадкоємців І-ІІІ черги за законом, за правом представлення та за заповітом після смерті ОСОБА_2 немає.

На час відкриття спадщини заявник постійно проживав із спадкодавцем та вів спільне господарство із нею, хоча і зареєстрований за іншою адресою.

Із заявою про відмову від прийняття спадщини до нотаріуса не звертався.

Вищевказані обставини стали підставою для звернення заявника до суду з даною заявою, в якій він просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

У судовому засідання заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Височанська А.В. вимоги заяви підтримали, просили їх задовольнити з підстав, викладених в ній.

Представник заінтересованої особи Северинської сільської ради Жмеринського району сільський голова Малярчук В.Г. до судового засідання не з`явився, однак від нього надійшла письмова заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч.3 ст.211 ЦПК України. У заяві сільський голова просив задовольнити вимоги заяви.

А тому, заслухавши пояснення заявника та його представника та дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази по справі в їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Рожепи Жмеринського району Вінницької області народилась ОСОБА_3 (рос. ОСОБА_3 ), що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 10 липня 1947 року. У графі мати записано ОСОБА_2 (рос. ОСОБА_2 ), а у графі батько - ОСОБА_7 (а.с.5а).

У подальшому ОСОБА_3 зареєструвала шлюб із заявником ОСОБА_1 05 лютого 1978 року, про що складено відповідний актовий запис №4 згідно зі свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 від 05 лютого 1978 року (а.с.5б). Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_1 .

У свою чергу ОСОБА_2 , мати ОСОБА_9 , 02 червня 1983 року вдруге вийшла заміж, зареєструвавши шлюб із ОСОБА_10 , про що складено відповідний актовий запис №9 відповідно до свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 (а.с.5в). Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_2 .

Таким чином, ОСОБА_2 доводиться тещею заявнику ОСОБА_1 .

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 20 листопада 2007 року, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Рожепи, Жмеринського району, Вінницької області (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне їй майно, до якої входить земельна ділянка з кадастровим номером 0521086000:05:002:0062 площею 1,3043 га на території Стодулецької сільської ради Жмеринського району та права на пайовий фонд майна ТОВ Платани с. Стодульці, Жмеринського району у розмірі 2086 грн. або 0,09% (а.с.8-9).

При цьому її донька - ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 (а.с.5Г), а чоловік - ОСОБА_10 помер, що підтвердили свідки ОСОБА_12 , ОСОБА_13

ОСОБА_2 проживала на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області від 27 травня 2021 року №218 (а.с.12).

Зі змісту довідок Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінницької області від 27 травня 2021 року №218, Стодулецької сільської ради Жмеринського району Вінницької області від 20 листопада 2007 року №3033 вбачається, що ОСОБА_1 проживав та вів спільне господарство із ОСОБА_2 з січня 2002 року до часу смерті (а.с.10, 12).

У судовому засіданні також було допитано свідків ОСОБА_13 та ОСОБА_12 , які суду пояснили, що ОСОБА_2 тривалий час хворіла, заявник ОСОБА_1 утримував її, доглядав за нею, поніс витрати на її поховання. На час відкриття спадщини останній проживав разом із ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

У суду не має підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених свідками. Дані про їх заінтересованість у результаті розгляду справи відсутні, їх покази, дані в судовому засіданні, об`єктивно підтверджуються вищезазначеними доказами по справі.

Постановою державного нотаріуса Жмеринської районної державної нотаріальної контори Суською С.В. від 01 червня 2021 року заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно померлої ОСОБА_2 , оскільки ОСОБА_1 не подав заяву про прийняття спадщини протягом встановленого строку та не надав належних доказів проживання зі спадкодавицею однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (а.с.15).

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорення.

Згідно зі статтею 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Зі змісту частини 1 статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Виникнення особистих і майнових прав громадян, їх зміну і припинення закон завжди пов`язує з настанням чи зміною певних обставин, тобто з юридичними фактами. У більшості випадків вони підтверджуються різними свідоцтвами, довідками та іншими документами, що видаються громадянам в адміністративному порядку. Проте не завжди заінтересована особа має можливість довести документально, що той чи інший факт мав місце (неможливість поновлення втраченого документа або виправлення наявних у ньому помилок тощо). Тому в певних випадках допускається судовий порядок встановлення фактів, що мають юридичне значення.

На відміну від позовного провадження, окремому провадженню притаманні такі ознаки, які характеризують його структурну самостійність та прикладну значущість і які визначаються такою суттєвою ознакою, як безспірність розгляду справ, що віднесені до окремого провадження. Важливою також є не тільки конкретна мета встановлення факту, а його зв`язок із певним суб`єктивним матеріальним правом.

Так, Пленум Верховного Суду України у своїй постанові від 31.03.1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення роз`яснив підстави, за наявності яких у порядку окремого провадження розглядаються такі справи: 1) згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; 2) чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; 3) заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; 4) встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку, зазначений у статті 315 ЦПК України, не є вичерпним, адже відповідно до частини другої ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як вказувалось вище, факт, який просить встановити заявник, має юридичне значення - від нього залежать права ОСОБА_1 на спадщину, яка відкрилась після померлої ОСОБА_2 .

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч.3 ст. 1268 ЦК України).

У суду є всі достатні підстави вважати, що заявник проживав із ОСОБА_2 однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини та своєчасно прийняв спадщину після смерті матері, оскільки постійно проживав разом з тещею з січня 2002 року до дня її смерті за адресою: АДРЕСА_1 , без реєстрації місця свого проживання. Єдина донька ОСОБА_2 - ОСОБА_14 - була його дружиною, однак померла.

Вказаний факт не може бути належним чином встановлений без звернення до суду, хоча і є очевидним.

А тому, з огляду на встановлені судом обставини, суд дійшов обґрунтованого висновку про встановлення факту постійного проживання ОСОБА_1 із ОСОБА_2 з січня 2002 року по 18 листопада 2007 року за адресою АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява заявника підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.7, 10, 76-82, 89, 133, 141, 263-265, 273, 315, 319, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Пултовці, Вінницький район, Вінницька область, разом з спадкодавцем ОСОБА_2 , 1924 року народження, уродженкою с. Рожепи, Жмеринський район, Вінницька область, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Рожепи, Жмеринський район, Вінницька область, з 19 січня 2002 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Заінтересована особа: Северинівська сільська рада Жмеринського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04330421, місцезнаходження: вул. Грушевського, 29, с. Северинівка, Жмеринський район, Вінницька область.

Повний текст рішення суду складено 22 вересня 2021 року.

Суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.09.2021
Оприлюднено22.09.2021
Номер документу99788850
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/16007/21

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Луценко Л. В.

Рішення від 22.09.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Луценко Л. В.

Рішення від 22.09.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Луценко Л. В.

Ухвала від 24.06.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Луценко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні