Рішення
від 21.09.2021 по справі 475/518/21
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/518/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

21.09.2021смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої - судді: Єгорової Н.І..,

при секретареві: Маковецькій Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні смт.Доманівка за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Доманівської селищної ради Миколаївської області про визнання права власності на на спадкове майно у порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Доманівської селищної ради Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть. Після смерті матері відкрилася спадщина та залишилося спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка розміром 5.2928га, кадастровий номер 4822755000:05:000:0051, розташована в межах території Доманівської селищної ради Миколаївської області. Право власності спадкодавці на дану земельну ділянку підтверджується копією Державного акту на право власності на землю. Оригінал правовстановлюючого документу у позивача відстуній.

ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею першої черги після смерті матері,яка у визначений строк подала заява до нотаріуса, бажаючи оформити спадкові права. Постановою про вчинення нотаріальної дії позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину , у зв`язку з відсутністю оригіналу Державного акту про право власності на землю. Враховуючи, що позивач не може оформити спадкові права нотаріально, вона звернулася до суду за захистом порушених прав.

В судове засідання позивач не з»явилася, від неї та представника надійшла письмова заява про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з»явився, надав заяву про розгляд справи без участі їх представника, не заперечують проти задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається , що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , про що свідчить ксерокопія свідоцтва про її смерть.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина та залишилося спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка розміром 5.2928га, кадастровий номер 4822755000:05:000:0051, розташована в межах території Доманівської селищної ради Миколаївської області.

Право власності спадкодавця на дану земельну ділянку підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку та копією Державного акту на право власності на земельну ділянку МК 054326 , виданий 15.08.2001року Доманівською РДА.

Позивач ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею першої черги після смерті матері, родинні стосунки мід спадкодавцею та спадкоємицею підтверджені копіями свідоцтв про народження та смерть, що наявні в матеріалах спадкової справи №27/2021.

Згідно спадкової справи у копіях,заведеної після смерті ОСОБА_2 , витребуваної за клопотанням позивача, вбачається,що інші спадкоємці будь-якої черги відсутні. ОСОБА_1 у визначений строк подала заяву до нотаріуса, бажаючи оформити спадкові права.

Однак, відповідно до постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 27.05.2021р., №157/02-31, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, у зв"язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на земельну ділянку .

Отримати дублікат Державного акту на право власності на землю, позивач, згідно норм діючого законодавства, не може, а тому узаконити спадкові права можливо лише за рішенням суду.

Відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Враховуючи, що позивач є єдиною спадкоємицею за законом , своєчасно звернулася до нотаріальної контори, інших спадкоємців не встановлено, але через відсутність правовстановлюючих документів не може оформити свої спадкові права нотаріально, суд вважає за можливе позовні вимоги задовольнити.

Керуючись ст. 10, 12, 259,264, 265, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_1 ), право власності на земельну ділянку розміром 5.2928га, кадастровий номер 4822755000:05:000:0051, що розташована в межах території Доманівської селищної ради Миколаївської області, в порядку спадкування за законом , після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : Н. І. Єгорова

СудДоманівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення21.09.2021
Оприлюднено22.09.2021
Номер документу99788975
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —475/518/21

Рішення від 21.09.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 03.06.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні