Постанова
від 08.06.2010 по справі 2а-3684/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

08.06.10 < копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2010 р. Справа № 2а-3684/10/0470

Дніпропетровський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

головуючого судді - Чабаненко С.В.

при секретарі - Дашковій А.М.

за участю представник а позивача - Тагі р'янова П.В.

представни ка відповідача - Пашкова О.В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в м. Дніпропетровську адм іністративну справу за позов ом Державної податкової інсп екції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська д о Будинкового комітету "Експ рес" (код ЄДРПОУ 34775684) про припин ення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В :

Державна податкова інсп екція у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська з вернулася з позовом до суду, в якому просить припинити юри дичну особу Будинкового комі тету "Експрес" (код ЄДРПОУ 34775684).

В обґрунтування позову ДПІ зазначила, що Будинковий ком ітет "Експрес" перебуває на об ліку в ДПІ у Красногвардійсь кому районі м. Дніпропетровс ька як платник податків та ін ших обов'язковий платежів, пр оте документи податкової зві тності з податку на прибуток , з податку на додану вартість та розрахунок комунального податку не подавали з початк у взяття на облік, заборгован ості по платежам до бюджету н е має.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив позов задовольни ти.

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зовних вимог заперечував у п овному обсязі та просив відм овити у задоволенні позову у повному обсязі.

Дослідивши письмові доказ и, наявні у матеріалах справи та доводи сторін суд приходи ть до наступних висновків.

Будинковий комітет "Експре с" зареєстрований рішенням в иконавчого комітету Дніпроп етровської міської ради 13.12.2006 р оку та перебуває на податков ому обліку ДПІ у Красногвард ійському районі м. Дніпропет ровська з 18.12.2006р.

Згідно з Актом ДПІ у Красног вардійському районі м. Дніпр опетровська за № 39 від 02.03.2010 року податкова звітність з подат ку на прибуток, з податку на до дану вартість та розрахунок комунального податку відпов ідачем не подавались з почат ку взяття на облік, заборгова ності по платежам до бюджету не має.

Також позивачем надано роз порядження начальника ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська від 02.03.2010 р оку № 21 про звернення з відпов ідним позовом до суду.

Відповідно до п.2 ст. 9 Закону України «Про систему оподатк ування»платники податків і з борів (обов'язкових платежів ) зобов'язані подавати до держ авних податкових органів та інших державних органів відп овідно до законів декларації , бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, п ов'язані з обчисленням і спла тою податків і зборів (обов'яз кових платежів).

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців» встановл ено, що підставами для постан овлення судового рішення щод о припинення юридичної особи , що не пов'язано з банкрутство м юридичної особи, зокрема є н еподання протягом року орган ам державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів фінансової звітнос ті відповідно до закону.

Інструкцією про порядок об ліку платників податків, зат вердженою наказом Державної податкової адміністрації Ук раїни від 19.02.1998 №80, зареєстрован ого в Міністерстві юстиції У країни 14.12.1998 за №791/3231, передбачено , якщо платник податків не ма є заборгованості перед бюдже том та у разі неподання протя гом одного року в органи держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в бухгалтерської звітності, керівник органу державної по даткової служби приймає ріше ння у вигляді розпорядження відносно суб'єкта господарюв ання - про звернення до суду аб о господарського суду із зая вою (позовною заявою) про прип инення юридичної особи.

Проте, в преамбулі Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" зазн ачено, що цей Закон регулює ві дносини, які виникають у сфер і державної реєстрації юриди чних осіб, а також фізичних ос іб-підприємців.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податк ову службу в Україні", встанов лено право податкового орага ну звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною з аявою) про скасування держав ної реєстрації суб'єкта підп риємницької діяльності.

Як встановлено судом у дано му випадку, ДПІ у Красногвард ійському районі м. Дніпропет ровська заявлено позов до Бу динкового комітету "Експрес" , який створено на підставі За кону України "Про органи само організації населення", та ві дповідно до ст. 3 Статуту затве рджено рішенням виконкому Кр асногвардійської районної р ади № 333 від 20.10.2006 року - орган само організації населення -будин ковий комітет є однією з форм участі членів територіально ї громади міста Дніпропетров ська у вирішені окремих пита нь місцевого значення. Орган и самоорганізації населення є будинкові, вуличні, квартал ьні комітети, комітети мікро районів у Красногвардійсько му районі міста Дніпропетров ська. Основн ими завданнями будинкового к омітету є:

- створення умов для участі жителів будинку у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України;

- задоволення соціальних, ку льтурних, побутових та інших потреб жителів будинку шлях ом сприяння у наданні їм відп овідних послуг;

- участь у реалізації соціал ьно-економічного та культурн ого розвитку території будин ку, інших місцевих програм.

Крім того, відповідно до ст. 25 Закону України "Про органи с амоорганізації населення" по вноваження органу самоорган ізації населення можуть бути достроково припинені у разі :

1) невиконання рішень сільсь кої, селищної, міської, районн ої у місті (у разі її створення ) ради, її виконавчого комітет у - за рішенням відповідної сі льської, селищної, міської, ра йонної у місті (у разі її створ ення) ради, яка дала дозвіл на його створення;

2) невиконання рішень зборів (конференції) жителів за місц ем проживання або невиконанн я своїх повноважень, а також с аморозпуску - за рішенням збо рів (конференції) жителів за м ісцем проживання;

3) порушення Конституції і з аконів України, інших актів з аконодавства - за рішенням су ду.

Орган самоорганізації на селення припиняє свої повнов аження також у разі перебудо ви або реорганізації будинкі в, вулиць, кварталів, мікрорай онів, районів у містах, сіл, се лищ, у межах яких вони діють, я кщо така перебудова, реорган ізація пов'язана з відселенн ям (переселенням) жителів, які брали участь у зборах (конфер енції), що заснували цей орган .

За таких обставин, суд доход ить висновку про встановленн я нормативної необгрунтован ості позовних вимог, оскільк и, визначені позивачем право ві підстави, не надають подат ковому органу права на зверн ення із позовом про припинен ня громадської організації з а порушення вимог Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних так фізичних осі б-підприємців".

Частиною першої ст. 71 КАС Ук раїни передбачено, що кожна с торона повинна довести ті об ставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крі м випадків, встановлених ста ттею 72 цього Кодексу.

За таких обставин, позовні вимоги ДПІ у Красногвардійс ькому районі м. Дніпропетров ська підлягають залишенню бе з задоволення.

На підставі викладеного, ке руючись ст.25 Закону України "П ро органи самоорганізації на селення" ст. ст. 2, 10, 11, 12, 86, 94, 160-162, 167 КАС У країни, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги Нікоп ольської об' єднаної держав ної податкової інспекції до Будинкового комітету "Експре с" (код ЄДРПОУ 34775684) про припинен ня юридичної особи залишити без задоволення.

Постанова суду мож е бути оскаржена до Дніпропе тровського апеляційного адм іністративного суду шляхом п одачі заяви про апеляційне о скарження через Дніпропетро вський окружний адміністрат ивний суд протягом десяти дн ів з дня її проголошення, а в р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 цього Кодексу - з дня ск ладення в повному обсязі. Якщ о постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк пода ння заяви про апеляційне оск арження обчислюється з дня о тримання нею копії постанови , а апеляційна скарга на поста нову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, постанова суду наб ирає законної сили після зак інчення цього строку.

Повний текст постанови ви готовлено 09.06.10.

Суддя С.В.Чабаненко

Дата ухвалення рішення08.06.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9979072
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3684/10/0470

Ухвала від 30.03.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

Постанова від 08.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні