Постанова
від 26.05.2010 по справі 2а-10279/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 травня 2010 р. сп рава № 2а-10279/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 16- 43

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Чучко В.М .

при секретарі Васнєві Д.Г.

за участю представників: п озивача - Чугуненка О.Ю. (довіреність від 21.01.2010 р. № 15), від повідача - Назаренко Ю.П. (довіреність від 14.01.2010р № 7), розг лянувши у відкритому судовом у засіданні адміністративну справу за позовом Красноарм ійської об' єднаної державн ої податкової інспекції до Д ержавного підприємства «Кра сноармійськвугілля» про стя гнення заборгованості у розм ірі 63 352,01 грн.,

В С Т А Н О В И В:

Красноармійська об' єднан ня державна податкова інспек ція (надалі Податкова інспек ція, позивач) звернулася до су ду з позовом про стягнення з Д ержавного підприємства «Кра сноармійськвугілля» (надалі - Державне підприємство, ві дповідач) заборгованості у р озмірі 63 352,01 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що у відповідача існує по датковий борг з земельного п одатку у розмірі 63 352,01 грн., який виник у зв'язку з несплатою уз годжених податкових зобов' язань. При цьому вказана сума боргу самостійно визначена відповідачем у поданих ним п одаткових деклараціях. Прийм аючи до уваги факт несплати Д П «Красноармійськвугілля» с уми заборгованості у порушен ня вимог Законів України: «Пр о плату з землю», «Про систему оподаткування», «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами», заявник просить стя гнути наведену суму у судово му порядку.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги.

Представник відповідача у судовому засіданні не запер ечував проти задоволення поз ову.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши д оводи представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши ф актичні обставини, на яких ґр унтується позов, об'єктивно о цінивши докази, які мають юри дичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд встановив.

Держане підприємство «Кра сноармійськвугілля» є юриди чною особою, зареєстроване в иконавчим комітетом Димитрі вської міської ради 25 березня 2003 року, що підтверджується св ідоцтвом про державну реєстр ацію. Підприємство діє на під ставі статуту, включено до ЄД РПОУ та має ідентифікаційний код 22087941. Відповідно до довідки про взяття на облік платника податків від 31.05.2005 року за № 404/10/28-1 -314-1, ДП «Красноармійськвугілл я» знаходиться на обліку у Кр асноармійській об' єднаній державній податковій інспек ції 31.03.2003 за № 144.

Станом на 09.04.2010 року за відпов ідачем враховується заборго ваність на загальну суму 63 352,01 г рн., що складається з:

1) податку на землю:

у розмірі: 1 005,07 грн., що підтвер джується податковим повідом ленням - рішенням від 04.08.2009рок у № 0001231840, від 14.10.2009р. № 0001531840, В ІД 10.11.2009Р. № 0001621840, у розмірі 1 961,38 грн. - пеня; у розмірі 3 844,05 грн., що підтверджується податков им повідомленням - рішенням від 14.10.2009року № 0001541840.

2) збору за забруднення навколишнього природного се редовища у розмірі 56 541,51 грн., що підтверджується податковим повідомленням - рішенням в ід 05.08.2009року № 22041.

У зв' язку з несплатою узго дженої суми податкового зобо в' язання, Податковою інспек цією на адресу Державного пі дприємства рекомендованим л истом направлені перша та др уга податкові вимоги (від 06.07.2005 року № 1/148 та від 11.08.2005 року № 2/194, від повідно) , які були надіслані в ідповідачу рекомендованим л истом.

У якості засобів, направлен их на стягнення податкового боргу, рішенням від 15.09.2005 року № 71/24 Податковою інспекцією вир ішено здійснити стягнення ко штів та продаж інших активів відповідача.

У відповідності до ст. 2 Зако ну України «Про плату за земл ю» використання землі в Укра їні є платним; плата за землю с правляється у вигляді земель ного податку або орендної пл ати; власники земельних діля нок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орен дарів та інвесторів - учасник ів угоди про розподіл продук ції, сплачують земельний под аток.

Об'єктом плати за землю є зе мельна ділянка, яка перебува є у власності або користуван ні, у тому числі на умовах орен ди, а суб'єктом плати за землю (платником) є власник земельн ої ділянки, землекористувач, у тому числі орендар (ст. 5 цьог о ж Закону).

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про плату за землю» податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по о рендній платі за землі держа вної та комунальної власност і, визначене у податковій дек ларації на поточний рік, спла чується рівними частками вла сниками та землекористувача ми земельних ділянок за місц езнаходженням земельної діл янки за базовий податковий (з вітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щоміся чно протягом 30 календарних дн ів, наступних за останнім кал ендарним днем звітного (пода ткового) місяця.

За статтею 4 Закону України «Про систему оподаткування» платниками податків і зборі в (обов'язкових платежів) є юри дичні і фізичні особи, на яких згідно з законами України по кладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові п латежі). Частиною 3 статті 9 цьо го Закону встановлено, що обо в'язок юридичної особи щодо с плати податків і зборів (обов 'язкових платежів) припиняєт ься зі сплатою податку, збору (обов'язкового платежу) або йо го скасуванням або списанням податкової заборгованості в ідповідно до Закону України «Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом».

Згідно з частиною 1 статті 20 Закону України «Про систему оподаткування» контроль за п равильністю та своєчасністю справляння податків і зборі в (обов'язкових платежів) здій снюється державними податко вими органами в межах повнов ажень, визначених законами. У відповідності до підпункту 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами» орган ами, уповноваженими здійснюв ати заходи з погашення подат кового боргу (далі - органи стя гнення), є виключно податкові органи, а також державні вико навці у межах їх компетенції . Право податкових органів на звернення до суду з позовом п ро стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами передбаче не пунктом 11 статті 10 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу».

На підставі п. 5.1 ст. 5 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами» под аткове зобов'язання, самості йно визначене платником пода тків у податковій декларації , вважається узгодженим з дня подання такої податкової де кларації. Зазначене податков е зобов'язання не може бути ос каржене платником податків в адміністративному або судов ому порядку. Якщо у майбутніх податкових періодах (з ураху ванням строків давності, виз начених статтею 15 цього Закон у) платник податків самостій но виявляє помилки у показни ках раніше поданої податково ї декларації, такий платник п одатків має право надати уто чнюючий розрахунок.

Підпунктом 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами» в становлено, що узгоджена сум а податкового зобов'язання, н е сплачена платником податкі в в установлені строки, визна чається сумою податкового бо ргу платника податків.

Податковий борг - це податко ве зобов'язання (з урахування м штрафних санкцій за їх наяв ності), самостійно узгоджене платником податків або узго джене в адміністративному чи судовому порядку, але не спла чене у встановлений строк, а т акож пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'яз ання (пункт 1.3 статті 1 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами»).

З огляду на наведене, оскіл ьки податкове зобов'язання в ідповідача не було сплачене в установлені строки, таке зо бов'язання є податковим борг ом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач має подат ковий борг з податку на землю та з податку за забруднення н авколишнього природного сер едовища в сумі 63 352,01 грн., який ви ник у зв'язку з несплатою узго дженого податкового зобов'яз ання. Наведені розрахунки ві дповідають положенням закон одавства, фактичним обставин ам справи та відповідачем не спростовані.

На підставі підпункту «а» п п. 6.2.3 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Пр о порядок погашення зобов'яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами» перша податк ова вимога надсилається не р аніше першого робочого дня п ісля закінчення граничного с троку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Пе рша податкова вимога містить повідомлення про факт узгод ження податкового зобов'язан ня та виникнення права подат кової застави на активи плат ника податків, обов'язок пога сити суму податкового боргу та можливі наслідки непогаше ння його у строк.

У відповідності до підпунк ту «б» пп. 6.2.3 п. 6.2 ст. 6 Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами» друга податкова вимога направляєт ься не раніше тридцятого кал ендарного дня від дня направ лення (вручення) першої подат кової вимоги, у разі непогаше ння платником податків суми податкового боргу у встановл ені строки. Друга податкова в имога додатково до відомосте й, викладених у першій податк овій вимозі, може містити пов ідомлення про дату та час про ведення опису активів платни ка податків, що перебувають у податковій заставі, а також п ро дату та час проведення пуб лічних торгів з їх продажу.

Як вбачається з матеріалів справи, податкові вимоги нап равлені відповідачу відпові дно до наведених положень за конодавства.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

У відповідності до приписі в ст. 1 Протоколу 1 до Конвенції про захист прав людини і осно воположних свобод від 20.03.1952 р. № ETS N 009 кожна фізична або юридичн а особа має право мирно волод іти своїм майном. Ніхто не мож е бути позбавлений своєї вла сності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, пере дбачених законом і загальним и принципами міжнародного пр ава. Проте попередні положен ня жодним чином не обмежують право держави вводити в дію т акі закони, які вона вважає за необхідне, щоб здійснювати к онтроль за користуванням май ном відповідно до загальних інтересів.

Беручи до уваги те, що сума п одаткових зобов' язань у вст ановлені законодавством стр оки не сплатив, наявність у нь ого вказаної заборгованості підтверджується декларація ми самостійно складеними поз ивачем, розрахунками, надани ми Податковою інспекцією та підтверджені поясненнями по зивача, доказів погашення ві дповідачем зазначеної забор гованості станом на день роз гляду цього спору не надано, с уд дійшов висновку що позовн і вимоги є обґрунтованими та підтягаються задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158 - 163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов Красноармійської об ' єднаної державної податко вої інспекції до Державного підприємства «Красноармійс ьквугілля» про стягнення заб оргованості у розмірі 63 352,01 грн . - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підп риємства «Красноармійськву гілля» (85322, Донецька область, м . Димитров, вул. Ватутіна, 1, п/р 260 00301623336, 26001333623336, 26046309623336 у філії відділен ня «Промінвестбанку», МФО 334497, код ЄДРПОУ 32087941):

- заборгованість з податку н а землю в розмірі 1 005,07 грн. на ра хунок 33214811700260, код платежу - 50130 50114, отримувач: управління де ржавного казначейства у м.Кр асноармійську, банк одержува ч ГУ ДКУ в Донецькій області, к од - 34686579, МФО 834016;

- заборгованість з податку н а землю в розмірі 1 961,38 грн. на ра хунок 33213811700261, код платежу - 50130 50115, отримувач: управління де ржавного казначейства у м.Кр асноармійську, банк одержува ч ГУ ДКУ в Донецькій області, к од - 34686579, МФО 834016;

- заборгованість з податку н а землю в розмірі 3 844,05 грн. на ра хунок 33219811700276, код платежу - 50130 50118, отримувач: управління де ржавного казначейства у м.Кр асноармійську, банк одержува ч ГУ ДКУ в Донецькій області, к од - 34686579, МФО 834016;

- збір за забруднення навкол ишнього природного середови ща в розмірі 56 541,51 грн. на рахуно к 33114329700261, код платежу - 8550080215, о тримувач: управління державн ого казначейства у м.Красноа рмійську, банк одержувач ГУ Д КУ в Донецькій області, код - 34686579, МФО 834016;

Вступну та резолютивну час тини постанови проголошено 2 6 травня 2010 року.

Повний текст постанови виг отовлений 31 травня 2010 року.

Заява про ап еляційне оскарження постано ви суду подається протягом д есяти днів з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі - з дня ск ладення в повному обсязі - до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через Дон ецький окружний адміністрат ивний суд.

Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк подання заяви про ап еляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею коп ії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання зяви про апел яційне оскарження.

Суддя Чучко В.М.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.05.2010
Оприлюднено16.07.2010
Номер документу9979805
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10279/10/0570

Постанова від 26.05.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Ухвала від 23.04.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні