Ухвала
від 22.09.2021 по справі 405/6641/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6641/21

1-кс/405/3079/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2021 року слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 , присекретарі ОСОБА_2 ,за участюслідчого ОСОБА_3 ,розглянувши узакритому судовомузасіданні вм.Кропивницький клопотання старшого слідчогоВР ЗСГСДСУ Головногоуправління Національноїполіції вКіровоградській області ОСОБА_3 , укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань 03.11.2020року за№ 42020120000000180, заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.199КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,

встановив:

слідчий за погодженням із прокурором звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку гаража № НОМЕР_1 який знаходиться на території гаражного кооперативу Металург-2, код ЄДРПОУ 23232658 що за адресою: м. Кропивницький, смт.Нове, вул.Металургів, 20А, яке належить ОСОБА_4 , а фактичним користувачем являється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання і вилучення незаконно виготовлених підакцизних товарів (алкогольних напоїв), підроблених марок акцизного збору, сировини та обладнання для їх виробництва, документів про їх походження та обіг, грошових коштів.

В обґрунтуванняклопотання слідчийзазначив,що у провадженні СУ ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження відомості про які, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42020120000000180 від 03.11.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 199 КК України, за фактом того, що групою осіб на території м.Кропивницький та Кіровоградської області створено мережу з незаконного виготовлення марок акцизного податку з метою використання їх при продажі алкогольних напоїв.

Вказані відомості внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням про вчинення злочину ВБ ГУ ДФС в Кіровоградській області.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що мешканці м. Кропивницького та Кіровоградської області з метою отримання неконтрольованого прибутку, тобто з корисливим мотивом, створили групу, яка займається незаконним виготовленням марок акцизного податку з подальшим використанням при продажу незаконно виготовлених алкогольних напоїв, зокрема в ході досудового розслідування встановлено, що до вказаної групи входять гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Грузьке, Кіровоградського району, Кіровоградської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , які приймають безпосередню участь у підготовці та вчиненні кримінального правопорушення пов`язаного з незаконним виготовлення марок акцизного податку з метою використання їх при продажі алкогольних напоїв.

Відповідно до показів свідків та інформації отриманої в ході виконання доручення про проведення слідчих дій у порядку ст. 40 КПК України, оперативними працівниками ВБ ГУ ДФС в Кіровоградській області встановлено, що для досягнення своєї злочинної мети, яка полягає в збуті незаконно виготовлених алкогольних напоїв на пляшки яких наклеєні незаконно виготовлені марки акцизного податку, ОСОБА_5 використовує гаражні приміщення № НОМЕР_2 та НОМЕР_1 , які знаходяться на території кооперативу Металург-2 що за адресою: м. Кропивницький, смт. Нове, вул.Металургів, 20А.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» незаконний обіг алкогольних напоїв - це імпорт, експорт, транспортування, зберігання, торгівля алкогольними напоями з порушенням вимог законодавства, що регулює ці питання, при цьому відповідно до ст. 11 даного Закону алкогольні напої, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного податку в порядку, визначеному законодавством. Незаконне виробництво спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв та тютюнових виробів - виробництво спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без наявності ліцензії на цей вид підприємницької діяльності.

Приписами ч. 12 ст. 14 Закону роздрібна торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим та виноградним дистилятом спиртовим забороняється.

Відповідно до п. п. 226.2 ст. 226 Податкового Кодексу України наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.

Статтею 2 Закону передбачено, що виробництво алкогольних напоїв здійснюється суб`єктами господарювання незалежно від форм власності за умови одержання ліцензії, а згідно зі ст. 15 вказаного Закону суб`єкти господарювання здійснюють реалізацію алкогольних напоїв вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на право такої торгівлі.

Відповідно до п. 15 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №854 від 30.06.2006, продаж горілки та лікеро-горілчаних виробів здійснюється виключно у передбаченій діючими стандартами скляній тарі, бляшанках із харчового алюмінію, а також у сувенірних пляшках та художньо оформленому посуді із скла чи глазурованої кераміки місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

Проте, зазначенні вище громадяни порушуючи встановлений законодавством порядок придбання, зберігання, транспортування та збуту алкогольних напоїв, діючи з метою отримання неконтрольованого прибутку, тобто з корисливим мотивом, вчиняють кримінальне правопорушення, пов`язане з незаконним придбанням з метою збуту, зберіганням із цією метою, збутом та транспортуванням з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв (підакцизних товарів).

Таким чином в ході досудового розслідування у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що в гаражному приміщенні № НОМЕР_1 , яке знаходиться на території гаражного кооперативу Металург-2, код ЄДРПОУ 23232658 що за адресою: м. Кропивницький, смт. Нове, вул.Металургів, 20А, можуть зберігатись речі, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та підтверджують факт протиправної діяльності пов`язаної з незаконним виготовленням марок акцизного податку з метою використання їх при продажі алкогольних напоїв, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення, у зв`язку з чим виникла необхідність у проведенні обшуку вказаної квартири.

Вказані документи та відомості, мають істотне значення для досудового розслідування та будуть використовуватись як доказ в даному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Згідно ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Відповідно до листа № 36 від 27.08.2021 гаражне приміщення № НОМЕР_1 , яке знаходиться на території гаражного кооперативу «Металург-2», код ЄДРПОУ 23232658, що за адресою: м.Кропивницький, смт. Нове, вул. Металургів, 20А належить ОСОБА_4 , а фактичним користувачем являється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При розгляді клопотання в суді слідчий підтримав його повністю.

Заслухавши слідчого та вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Одночасно п.4 ч.5 ст.234 КПК України визначено, що слідчий суддя зобов`язаний відмовити у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В зв`язку з цим відзначається, що за даним клопотанням слідчим не доведена наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи знаходяться у гаража № НОМЕР_1 , який знаходиться на території гаражного кооперативу Металург-2, що за адресою м. Кропивницький, смт. Нове, вул. Металургів, 20А, а тому визначені законом підстави для проведення обшуку за даним клопотанням слідчого відсутні.

Керуючись ст.ст.234-235, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

у задоволенні клопотання старшого слідчогоВР ЗСГСДСУ Головногоуправління Національноїполіції вКіровоградській області ОСОБА_3 , укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань 03.11.2020року за№ 42020120000000180, заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.199КК України, про надання дозволу на проведення обшуку гаража № НОМЕР_1 , який знаходиться на території гаражного кооперативу Металург-2, що за адресою м. Кропивницький, смт. Нове, вул. Металургів, 20А відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення22.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99810173
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —405/6641/21

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Лук'янова О. В.

Ухвала від 22.09.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Лук'янова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні