Ухвала
від 23.09.2021 по справі 910/1779/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про збирання матеріалів для проведення експертизи

м. Київ

23.09.2021Справа № 910/1779/21

Господарський суд міста Києва у складі судді Лиськова М.О. , розглянувши клопотання судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Гучко О. про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи у справі №910/1779/21

За позовом Заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону

(вул. Петра Болбочана, 8, м. Київ, 01014)

в інтересах держави в особі

1. Фонду державного майна України

(вул. Генерала Алмазова, 18/9, м. Київ, 01133)

2. Державного концерну "Укроборонпром"

(вул. Дягтерівська, 36, м. Київ, 04119)

3. Акціонерного товариства "Завод Маяк"

(пр-т С. Бандери, 8, м. Київ, 04076)

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Агат"

(пр-т С. Бандери, 8, м. Київ, 04076)

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНЕСАНС ПРОПЕРТІС"

(вул. Маршала Тимошенка, 21, корп. 3, м. Київ, 04212)

про зобов`язати вчинити дії

Без виклику (повідомлення) представників учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону (далі-прокурор) звернувся до Господарського суду міста Києва в інтересах держави в особі Фонду державного майна України (далі-позивач-1), Державного концерну "Укроборонпром" (далі-позивач-2), Акціонерного товариства "Завод Маяк" (далі-позивач-3) з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агат" (далі-відповідач-1) та Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНЕСАНС ПРОПЕРТІС" (далі-відповідач-2) про зобов`язати вчинити дії: 1. Визнати недійсним інвестиційний договір № 6 від 24.07.2004 укладений між ПАТ "Завод" Маяк" та ТОВ "Агат", а також додаткові угоди до нього; 2. Витребувати з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "Агат" (код ЄДРПОУ 30697587) до державної власності в особі Фонду державного майна України у повне господарське відання Державного концерну "Укроборонпром", нежитлові приміщення (групу приміщень) № 1 в літері V загальною площею 6544 кв. м., розташованих за адресою: м. Київ, проспект Степана Банд ери (попередня назва Московський, Красних Козаків) 8.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.02.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі № 910/1779/21, розгляд справи призначений на 10.03.2021.

Подальший рух справи відображено у протокольних ухвалах суду.

26.04.2021 від відповідача-2 до суду надійшло клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи.

18.05.2021 Державним концерном "Укроборонпром" та Спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері Центрального регіону подано до суду клопотання із запропонованою власною редакцією запитань, котрі слід поставити на вирішення експерту.

У судове засідання, призначене на 26.05.2021 з`явились представники від прокуратури, позивачів 2,3, відповідачів 1 та 2, представник від позивача 1 в судове засідання не з`явився. Присутні представники учасників справи у судовому засіданні надали пояснення стосовно призначення у справі будівельно-технічної експертизи.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.05.2021 призначено у справі №910/1779/21 судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України та зупиненню провадження у справі на час проведення судової експертизи.

Супровідним листом №910/1779/21/6270/2021 від 02.08.2021 матеріали справи направлені Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

06.09.2021 року до Господарського суду міста Києва надійшло клопотання експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Гучко О. про надання додаткових матеріалів необхідних для проведення експертизи у справі №910/1779/21, в якому експерт просить надати сторін у справі:

- проектно-кошторисну документацію в повному обсязі, що завірена та підписана автором проектних робіт, пройшла комплексну експертизу та була затверджена замовником відповідно до діючого законодавства (на час складання зазначеної документації) на виконання проектно-кошторисної документації та будівельних робіт на об`єкті дослідження - реконструкції будівлі корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві, в паперовому вигляді (за наявності й на електронному носії (обмінний файл .imd(.ims));

- матеріали технічної інвентаризації (інвентаризаційну справу БТІ, технічний паспорт БТІ) на об`єкт дослідження - будівлю корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- Звіт (Звіти) про оцінку групи нежитлових приміщень №1 (літ. V) корпус 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві /за наявності таких/;

- правовстановлюючу документацію та технічну документацію із землеустрою на земельну ділянку на якій розташований об`єкт дослідження - корпус 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- договірну документацію на виконання підрядних будівельних робіт в повному обсязі на реконструкцію об`єкта дослідження (Договір на виконання підрядних будівельних робіт з додатками та додатковими угодами до нього);

- звітну документацію (форми КБ-2в та КБ-3) в повному обсязі на виконання будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві в паперовому вигляді та на електронному носії (обмінний файл .ітз (.imp));

- акти огляду прихованих робіт в повному обсязі при виконанні будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- загальні журнали робіт по об`єкту дослідження реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- журнал авторського нагляду на виконання будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

Також, 06.09.2021 року до Господарського суду міста Києва надійшов лист експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Гучко О. про оплату вартості експертизи із копією рахунку на оплату.

У разі коли для вирішення поставлених перед експертом питань йому необхідні додаткові матеріали (документи, зразки тощо) він вправі просити господарський суд про їх надання.

Таким чином, з метою розгляду клопотання судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, суд дійшов висновку поновити провадження у справі №910/1779/21 та розглянути клопотання судового експерта без виклику сторін. Розглянувши клопотання експерта, суд вважає їх мотивованими та такими, що підлягають задоволенню з урахуванням такого.

Відповідно до ст. 69 Господарського процесуального кодексу України судовий експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Статтею 102 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

У разі ухилення учасника справи від подання суду на його вимогу необхідних для проведення експертизи матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, що перешкоджає її проведенню, суд залежно від того, яка особа ухиляється, а також яке ця експертиза має значення, може визнати встановленою обставину, для з`ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні.

Згідно з пунктом 2.3.2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 р. № 53/5, експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

У господарському судочинстві до таких матеріалів відносяться речові та письмові докази. Отже, судового експерта не наділено повноваженнями для пошуку та витребування речових або письмових доказів. Винятком є випадки, коли у процесі дослідження наданого у встановленому порядку для проведення експертизи об`єкта експерт виявляє інші об`єкти, стосовно яких йому не були поставлені питання або дослідження яких відноситься до компетенції експертів іншої спеціальності (спеціальностей): у такому випадку експерт вправі зафіксувати ці об`єкти, відокремити їх від основного об`єкта (якщо це не пов`язано з пошкодженням або знищенням об`єкта), описати їх у висновку та приєднати їх до матеріалів експертизи.

Згідно п.11 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23 березня 2012 року № 4 "Про деякі питання практики призначення судової експертизи" клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядається господарським судом після поновлення провадження у справі; за необхідності для розгляду такого клопотання суд може витребувати матеріали справи з експертної установи, а також повідомити учасників судового процесу про час і місце проведення відповідного судового засідання. Після розгляду клопотання провадження у справі знову зупиняється, а матеріали справи, якщо вони витребовувались судом, надсилаються до експертної установи.

За таких обставин, суд вважає за необхідне витребувати у позивачів та відповідачів: проектно-кошторисну документацію в повному обсязі, що завірена та підписана автором проектних робіт, пройшла комплексну експертизу та була затверджена замовником відповідно до діючого законодавства (на час складання зазначеної документації) на виконання проектно-кошторисної документації та будівельних робіт на об`єкті дослідження - реконструкції будівлі корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві, в паперовому вигляді (за наявності й на електронному носії (обмінний файл .imd(.ims)); матеріали технічної інвентаризації (інвентаризаційну справу БТІ, технічний паспорт БТІ) на об`єкт дослідження - будівлю корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві; Звіт (Звіти) про оцінку групи нежитлових приміщень №1 (літ. V) корпус 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві /за наявності таких/; правовстановлюючу документацію та технічну документацію із землеустрою на земельну ділянку на якій розташований об`єкт дослідження - корпус 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві; договірну документацію на виконання підрядних будівельних робіт в повному обсязі на реконструкцію об`єкта дослідження (Договір на виконання підрядних будівельних робіт з додатками та додатковими угодами до нього); звітну документацію (форми КБ-2в та КБ-3) в повному обсязі на виконання будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві в паперовому вигляді та на електронному носії (обмінний файл .ітз (.imp)); акти огляду прихованих робіт в повному обсязі при виконанні будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві; загальні журнали робіт по об`єкту дослідження реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві; журнал авторського нагляду на виконання будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві.

Таким чином, з метою проведення судової експертизи, яка призначена ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.05.2021 у справі №910/1779/21, для встановлення правомірності заявлених позовних вимог, всебічного, повного та об`єктивного розгляду спору й вирішення питань, що потребують спеціальних знань, суд вважає за необхідне задовольнити подане судовим експертом Київського науково-дослідного інституту судових експертиз клопотання.

При цьому суд вважає за необхідне відзначити, що процесуальний закон не передбачає можливості часткового витребування документів на вимогу експерта, водночас сторони не позбавлені в праві надати свої пояснення, щодо неможливості подачі тих чи інших доказів.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Водночас, оскільки призначена судова експертиза станом на 23.09.2021 не є завершеною, з метою дотримання процесуальних строків, визначених Господарським процесуальним кодексом України, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження в справі на підставі пункту 2 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України, якою передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Керуючись ст. ст. 69, 102, 228, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі №910/1779/21.

2. Задовольнити клопотання судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

3. Зобов`язати сторін у справі надати у розпорядження експерта у строк до 08.10.2021:

- проектно-кошторисну документацію в повному обсязі, що завірена та підписана автором проектних робіт, пройшла комплексну експертизу та була затверджена замовником відповідно до діючого законодавства (на час складання зазначеної документації) на виконання проектно-кошторисної документації та будівельних робіт на об`єкті дослідження - реконструкції будівлі корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві, в паперовому вигляді (за наявності й на електронному носії (обмінний файл .imd(.ims));

- матеріали технічної інвентаризації (інвентаризаційну справу БТІ, технічний паспорт БТІ) на об`єкт дослідження - будівлю корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- Звіт (Звіти) про оцінку групи нежитлових приміщень №1 (літ. V) корпус 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві /за наявності таких/;

- правовстановлюючу документацію та технічну документацію із землеустрою на земельну ділянку на якій розташований об`єкт дослідження - корпус 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- договірну документацію на виконання підрядних будівельних робіт в повному обсязі на реконструкцію об`єкта дослідження (Договір на виконання підрядних будівельних робіт з додатками та додатковими угодами до нього);

- звітну документацію (форми КБ-2в та КБ-3) в повному обсязі на виконання будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві в паперовому вигляді та на електронному носії (обмінний файл .ітз (.imp));

- акти огляду прихованих робіт в повному обсязі при виконанні будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- загальні журнали робіт по об`єкту дослідження реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві;

- журнал авторського нагляду на виконання будівельних робіт по реконструкції корпусу 16 А по проспекту Степана Бандери (назви в минулому: Московський, Червоних Козаків), 8 в м. Києві.

Витребувані зазначеною ухвалою суду матеріали мають надаватися експерту прошнурованими, пронумерованими, систематизованими та підписані особами, які їх склали; представлені разом з описом.

4. У разі неможливості надання витребуваних матеріалів - письмово повідомити про причини.

5. Звернути увагу сторін, що документи мають бути прошнурованими, пронумерованими, сформованими у хронологічному порядку, оформлені належним чином, якщо інше не встановлено відповідною формою, підписані керівником підприємства та головним бухгалтером або (та) відповідальними особами згідно з службовими обов`язками та скріплені печатками.

6. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕНЕСАНС ПРОПЕРТІС" забезпечити попередньо на вимогу експертів оплату вартості експертизи та сплатити виставлений експертною установою рахунок на оплату проведення комплексної судової експертизи протягом 7 банківських днів після його отримання №910/1779/21.

7. Провадження у справі №910/1779/21 зупинити до закінчення проведення судової експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Дана ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена до апеляційного суду протягом 10 днів з дня її підписання суддею. В іншій частині дана ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано 23.09.2021

Додатково повідомляємо, що у Господарському суді міста Києва наявні проблеми з фінансуванням витрат на здійснення судочинства, зокрема, поштових відправлень. У зв`язку із наведеним, прохання до представників учасників судового процесу повідомляти суду актуальні номери телефонів та електронні адреси для отримання повідомлень щодо дати та часу проведення засідань суду та отримання процесуальних документів засобами електронного зв`язку.

Суддя М.О. Лиськов

Дата ухвалення рішення23.09.2021
Оприлюднено27.09.2021
Номер документу99817527
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язати вчинити дії Без виклику (повідомлення) представників учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/1779/21

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 23.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 20.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 14.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 12.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 09.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні