Ухвала
від 23.09.2021 по справі 569/16624/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/16624/20

1-кс/569/6489/21

УХВАЛА

23 вересня 2021 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання начальника відділу розслідування у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Рівненській області підполковника поліції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий, звернувся до Рівненського міського суду Рівненської області із вказаним клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020180000000302 від 05.10.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 176 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначає, що що 05.10.2020 до ГУНП в Рівненській області надійшов рапорт старшого інспектора відділу протидії кіберзлочинам в Рівненській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України (далі ВПК в Рівненській області ДКП НПУ), про те, що в ході розгляду звернення директора ТОВ «ЮФ «ВІНДЕКС» ОСОБА_5 , який діє в інтересах угорської компанії, що є розробником програмного продукту, який використовується в професійній діяльності, встановлено, що невстановлені особи, діючи умисно, шляхом незаконного використання даного програмного продукту, порушили авторське право вказаної компанії, у наслідок чого завдано матеріальної шкоди у значному розмірі.

Зокрема з матеріалів досудового розслідування вбачається, що Угорська компанія Graphisoft SE - заснована у 1982 році і є розробником цілого ряду високоякісних програмних продуктів професійних рішень для архітекторів,

будівельників та експлуатаційних служб. Комп`ютерні програми Graphisoft SE розповсюджується на 22 мовах у більшу ніж 80 країнах світу. Загалом комп`ютерні програми Graphisoft SE використовують мільйони фахівців в усьому світі.

Найвідоміший програмний продукт компанії АrchiCAD є спеціалізованим програмним забезпеченням для проектування екстер`єрів, інтер`єрів, будинків, яке активно застосовується архітекторами, будівельниками, інженерами, дизайнерами інтер`єру та ландшафтними дизайнерами в своїй професійній діяльності.

Комп`ютерні програми охороняються в Україні як літературні твори на підставі ч. 4 ст. 433 ЦКУ, ст. 18 Закону України «Про авторське право та суміжні права», ст. 4 Договору Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право.

Graphisoft SE веде системну роботу у рамках програми по контролю за дотриманням ліцензійних угод та захисту авторських прав компанії.

Для підтримки даної програми у ряд продуктів компанії Graphisoft SE вбудована спеціальна технологія, яка дозволяє виявляти факти нелегального використання комп`ютерних програм та компанії що здійснюють таке використання у своїй комерційній діяльності.

Дана технологія використовується у повній відповідності із Ліцензійною угодою на програмне забезпечення Graphisoft (GRAPHISOFT SOFTWARE LICENSE AGREEMENT) та є дозволеним механізмом захисту авторського права який передбачений міжнародним правом та законодавством України.

Зазначена технологія залишається неактивованою, доки не буде виявлений факт нелегального використання комп`ютерної програми. Під час виявлення змін у механізмі ліцензування, технологія збирає та направляє до Graphisoft SE базову інформацію про комп`ютер, користувач якого здійснює порушення.

За наявною у Graphisoft SE інформацією, в діяльності компанії Smart Ваu (ТОВ «Смарт Бау» код ЄДРПОУ 38895465, зареєстрована за адресою: м. Рівне, вул. Відінська, буд. 41/1), протягом тривалого часу використовуються неліцензійні копії комп`ютерних програм АrсhidCad, авторські права на які належать Graphisoft SE, а саме станом на січень 2020 року використовуються 11 МАС-адрес на території Рівненської області.

У грудні 2019 року Graphisoft SE було здійснено звернення із попередженням щодо виявлення факту неліцензійного використання комп`ютерної програми АrсhidCad, на підприємстві, лист адресовано на електронні адреси, вказані на сайті компанії: grupasmart@gmail.соm, sd.аrchitect1@grupasmart.соm.uа, але відповіді не отримали.

Відповідно до п. 31 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 04.06.2010 року - «Неправомірне зберігання копії комп`ютерної програми в пам`яті електронного засобу (комп`ютера тощо) є порушенням майнового авторського права».

Відтворення та розповсюдження неліцензійних копії комп`ютерних програм, авторські права на які належать Graphisoft SE, завдає матеріальну шкоду правовласнику у значному розмірі, враховуючи, що вартість однієї ліцензійної копії комп`ютерної програми АrсhidCad, складає 3 850 EUR.

Розрахунок суми завданої матеріальної шкоди здійснено з урахуванням п. 26 Національного стандарту № 4 «Оцінка майнових прав інтелектуальної власності», затвердженого Постановою КМУ від 03.10.2007 № 1185 - «26. Розмір збитків за неправомірне використання об`єкта права інтелектуальної власності визначається станом на дату оцінки із застосуванням оціночної процедури накопичення прибутку (доходу), який не отримав суб`єкт права інтелектуальної власності та/або ліцензіат внаслідок неправомірного використання об`єкта права інтелектуальної власності, виходячи з обсягів виробництва та/або реалізації контрафактної продукції.

Отже станом на 10.08.2020, за курсом НБУ 32,68 грн., розмір матеріальної шкоди, завданої неправомірним відтворенням та використання лише однієї комп`ютерної програми АrсhidCad складає 125 818 грн.

Так,в ходідосудового розслідуваннявказаного кримінальногопровадження,з метоювстановлення обставин,які згідностатті 91КПК Українипідлягають доказуванню,проведено наступніслідчі (розшукові)та іншіпроцесуальні дії,а саме: направлено доручення до відділу протидії кіберзлочинам в Рівненській області ДКП Національної поліції України (далі ВПК в Рівненській області ДКП НПУ) про проведення слідчих (розшукових) дій; отримано матеріали виконання доручення від ВПК в Рівненській області ДКП НПУ, а саме рапорта про встановлення відомостей, що мають значення для кримінального провадження; допитано представника потерпілого ОСОБА_5 ; на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду проведено тимчасовий доступ та вилучення документів у СП «Інфоком»; на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду проведено тимчасовий доступ та вилучення документів у ПАТ «Датагруп»; направлено запит до ГУ ДПС у Рівненській області про отримання відомостей відносно ТОВ «Група Смарт»; отримано відповідь від ГУ ДПС у Рівненській області, зокрема відмовлено в наданні відомостей відносно ТОВ «Група Смарт»; проведено огляд сайту у всесвітній мережі загального доступу Інтернет; на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду проведено тимчасовий доступ та вилучення документів у ГУ ДПС у Рівненській області, що стосується ТОВ «Група Смарт».

Строк досудового розслідування цього кримінального провадження відповідно до ст. 219 КПК України закінчується 05 жовтня 2021 року. Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, внаслідок складності кримінального провадження.

Для цього у кримінальному провадженні необхідно виконати наступне:

-отримати від ГУ ДПС у Рівненській області відомості про працівників ТОВ «Група Смарт», відомості про банківські рахунки, копії планових (позапланових) перевірок, тощо;

-отримати від ГУ ДПС у м. Києві відомості про ТОВ «Юридична фірма «ВІНДЕКС»;

-вилучити документи, електронні засоби (комп`ютера, тощо) в ТОВ «Група Смарт» щодо використання вказаних підприємством програмного продукту, який належить ТОВ «ЮФ «ВІНДЕКС»;

-вилучити відомості про рух коштів по банківським рахункам ТОВ «Група Смарт»;

-призначити та провести комп`ютерно-технічну експертизу по електронних засобах (комп`ютерах, тощо), з метою підтвердження виявлення факту неліцензійного використання комп`ютерної програми на підприємстві;

-призначити та провести судову експертизу з метою підтвердження заподіяних матеріальних збитків;

-встановити та допитати в якості свідків службових та посадових осіб ТОВ «Група Смарт», щодо обставини вчинення кримінального правопорушення та інших осіб, яким відомо про обставини вчинення кримінального правопорушення;

- провести інші необхідні слідчі (розшукові) дії, з метою з`ясування всіх фактичних даних, на підставі яких буде встановлено наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Зазначені слідчі дії мають істотне значення для кримінального провадження, а також для ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого процесуального рішення під час судового розгляду кримінального провадження.

Покликаючись на вищевикладене, слідчий вказує на необхідність продовження строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на шість місяців.

З урахуванням заяви слідчого відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено,що СУ Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020180000000302 від 05.10.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 176 КК України.

На даний час у кримінальному провадженні жодній особі не повідомлено про підозру.

05 жовтня 2021 року, строк досудового розслідування цього кримінального провадження, відповідно до ст. 219 КПК України закінчується.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до ст. 25 КПК України, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Відповідно до ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно частини першої статті 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

У відповідності до ч. 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч. 1 ст. 295-1, у випадках, передбачених ст. 294 КПК України, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як встановлено в ході судового розгляду клопотання, завершити досудове розслідування кримінального провадження до 05.10.2021 неможливо, внаслідок складності кримінального провадження, оскільки необхідно провести слідчі (розшукові), процесуальні дії, перелік яких наведено у клопотанні слідчого, та без яких неможливо завершити досудове розслідування.

На переконання слідчого судді для здійснення зазначених слідчим у клопотанні заходів, продовження строку досудового розслідування, на строк до шести місяців, слідчим є доведеними, оскільки провести вказані слідчі (розшукові) дії у передбачений законом строк передбачений КПК України не представилося можливим.

Таким чином, слід продовжити строк досудового розслідування на шість місяців.

Керуючись ст.ст.219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020180000000302 від 05.10.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 176 КК України, на шість місяців, тобто до 05 квітня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99830721
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —569/16624/20

Ухвала від 23.09.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні