Постанова
від 23.09.2021 по справі 285/2544/21
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 285/2544/21

провадження № 1-кс/0285/1127/21

23 вересня 2021 року м. Новоград-Волинський

Слідчий суддя Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області Сташків Т.Г., за участю секретаря судового засідання Матвіюк Т.М., прокурора Матвійчука М.М.,

розглянув клопотання заступника начальника СВ Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області Князюка Я.М., погоджене прокурором Новоград-Волинської окружної прокуратури Бенедисюком С.В., про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021060530000112 від 12.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

Слідчий 22.09.2021 року за погодженням прокурора звернувся до суду з клопотанням, в якому просив надати дозвіл на проведення обшуку за юридичною адресою ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344 та ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276, а саме в будинку за адресою: Житомирська область, смт. Ємільчине, вул. Соборна, б. 2, який належить на праві власності ТОВ «Піллет-Енерго Україна», код. ЄДРППОУ- 36679081, з метою виявлення та вилучення: платіжних первинних бухгалтерських документів, договорів поставки ВРХ з додаткам, актів приймання-передачі ВРХ, видаткових накладних, товаротранспортних накладних, паспортів ВРХ, сертифікатів ВРХ, цифрових носіїв інформації, записних книжок з чорновими записами, речей та документів, що можуть свідчити про протиправну діяльність посадових осіб ТОВ «Агрохолдинг Руно» ЄДРПОУ-32736177, ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344З, ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276, ТОВ «СП Дніпро» ЄДРПОУ 30929334.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що упродовж 2020 року посадові особи ТОВ "Підлуби Агро +" (ЄДРПОУ-38335344), ТОВ "Староолександрівка +" (ЄДРПОУ-38863276) та ТОВ «СПГ «Дніпро» (ЄДРПОУ-30929334) за попередньою змовою вчинили привласнення коштів державного бюджету України, виділених вказаним підприємствам за програмою фінансової підтримки за напрямом "Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції", шляхом фіктивного укладання договорів поставки ВРХ між взаємопов`язаними підприємствами з метою штучного формування приросту племінних тварин для подальшого відтворення та незаконного отримання фінансової підтримки, чим заподіяли державі майнової шкоди.

Посадові особи вище значених товариств організували злочину схему з розкрадання та привласнення бюджетних коштів, яка полягає в тому, що маючи в своєму підпорядкуванні ряд підприємств які займаються розведенням ВРХ укладають між зазначеними підприємствами договори на поставку худоби з метою отримання дотації з держаного бюджету для подальшого відтворення племінних тварин. Однак до вказаних договорів вносяться недостовірні відомості щодо фактичної кількості ВРХ, ваги ВРХ, перевезення ВРХ здійснюється тільки документально, фактично перевезення не здійснюється, а також ціни за продаж ВРХ значно завищенні від ринкових.

Таким чином у 2020 році за програмою КПКВК 1201150 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції» на 2020 рік для надання часткового відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м`ясного та м`ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурів та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність, отримали бюджетні дотації наступні сільськогосподарські підприємства, які відносяться до ТОВ «Агрохолдинг Руно» ЄДРПОУ-32736177, а саме:

-ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344 - 4 311 544 грн.

-ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276 - 18 544 539 грн.

-ТОВ «СГП Дніпро» ЄДРПОУ 30929334 - 4 164 388 грн.

Крім цього слід зазначити, що під час проведення процесуальних, слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій по вказаному кримінальному провадженню було з`ясовано, що посадові особи ОСОБА_1 планують отримання дотацій з державного бюджету на розведення племінних тварин у 2021 році. Для цього проводять фіктивні фінансово господарські операції між ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344З, ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276, ТОВ «СГП Дніпро» ЄДРПОУ 30929334 щодо купівлі продажу ВРХ, тим самим штучно створюють підстави для отримання державної допомоги.

З урахуванням викладеного, для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, предметів, речей та документів, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, є необхідність у проведенні обшуку за юридичною адресою ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344З, ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276 а саме: Житомирська область, смт. Ємільчине, вул. Соборна, 2.

У судове засідання 22.09.2021 року слідчий не прибув. В заяві просив відкласти розгляд справи у зв`язку з службовою зайнятістю.

В судовому засіданні 23.09.2021 прокурор клопотання підтримав. Просив задовольнити.

Заслухавши у судовому засіданні пояснення прокурора, дослідивши матеріали, долучені до клопотання про проведення обшуку, слідчий суддя дійшла наступного висновку.

Встановлено, що в провадженні слідчого СВ Новоград-Волинського РВП ГУНП в Житомирській області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Згідно ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Статтею 233 КПК України передбачено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті.

Згідно положень ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Подане слідчим клопотання відповідає вимогам ч.3 ст. 234 КПК України.

Про наявність події кримінального правопорушення свідчать копії витягу з кримінального провадження, інформація про юридичну особу, протокол про результати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Проведення тимчасового доступу до речей та документів в даному випадку є недоцільним у зв`язку з ризиком знищення або заміни документів, що призведе до невиправданого затягування досудового розслідування кримінального провадження, втрати речових доказів.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно будівля за адресою: Житомирська область, смт. Ємільчине, вул. Соборна, 2, належить на праві власності ТОВ «Піллет-Енерго Україна», код ЄДРППОУ- 36679081.

Також встановлено, що вказана адреса є місцезнаходженням юридичних осіб ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344З та ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276, а ОСОБА_2 є їх директором.

Одночасно відсутні підстави для надання дозволу для вилучення записних книжок з чорновими записами та речей та документів, що можуть свідчити про протиправну діяльність посадових осіб, оскільки вказані документи не можуть бути використані як докази під час судового розгляду, а останнє формулювання не містить індивідуальних або родових ознак речей, документів, іншого майна, що планується відшукати.

Також слідчий суддя вважає, що для виконання поставлених завдань у кримінальному провадженні з метою попередження блокування господарської діяльності товариств достатньо лише зняття копій зі затребуваних документів за 2021 рік та зняття копій з цифрових носіїв інформації товариств.

У витягу з ЄРДР зазначено, що розслідується незаконна діяльність товариств за період з 2020 року, тому доцільно надати дозвіл на отримання затребуваних документів та копій саме за це період.

Таким чином, виходячи з викладеного, враховуючи надані слідчим докази на обґрунтування свого клопотання та з метою недопущення порушень конституційних прав осіб на повагу до свого приватного і сімейного життя та недоторканість житла, здійснення законної господарської діяльності, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. 166, 234, 235 КПК України слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання заступника начальника СВ Новоград-Волинського районного відділу поліції ГУ Національної поліції в Житомирській області Князюка Я.М. задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за юридичною адресою ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344 та ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276, а саме в будинку за адресою: Житомирська область, смт. Ємільчине, вул. Соборна, 2, який належить на праві власності ТОВ «Піллет-Енерго Україна», код ЄДРППОУ- 36679081, з метою виявлення та вилучення: платіжних первинних бухгалтерських документів, договорів поставки ВРХ з додаткам, актів приймання-передачі ВРХ, видаткових накладних, товаротранспортних накладних, паспортів ВРХ, сертифікатів ВРХ за 2020 рік, а також належним чином засвідчених копій платіжних первинних бухгалтерських документів, договорів поставки ВРХ з додаткам, актів приймання-передачі ВРХ, видаткових накладних, товаротранспортних накладних, паспортів ВРХ, сертифікатів ВРХ за 2021 рік, зняття копій з цифрових носіїв інформації товариств, що можуть свідчити про протиправну діяльність посадових осіб ТОВ «Агрохолдинг Руно» ЄДРПОУ-32736177, ТОВ «Підлуби Агро+» ЄДРПОУ 38335344, ТОВ «Староолександрівка+» ЄДРПОУ 38863276, ТОВ «СП Дніпро» ЄДРПОУ 30929334.

Визначити строк дії даної ухвали один місяць з дня постановлення - до 23 жовтня 2021 року включно.

Ухвала надає право проникнути до вказаного у ній житла/ іншого володіння лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Т.Г. Сташків

Дата ухвалення рішення23.09.2021
Оприлюднено28.09.2022
Номер документу99842047
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —285/2544/21

Ухвала від 08.11.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Постанова від 23.09.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 23.09.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 23.09.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 26.05.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 26.05.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Постанова від 26.05.2021

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні