Ухвала
від 21.09.2021 по справі 759/20602/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/7527/21

ун. № 759/20602/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2021 року cлідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання адвоката ОСОБА_5 , яка діє в інтересах Фермерського господарства «Апіс Україна» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні внесеного до ЄРДР №32020110000000088 від 30.07.2020 року,-

В С Т А Н О В И В:

09.09.2021 року до слідчого судді Святошинського районного суду м.Києва ОСОБА_1 звернувся представник Фермерського господарства «Апіс Україна» адвокат ОСОБА_3 з клопотанням про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №32020110000000088 від 30.07.2020 року.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що на підставі Ухвали Святошинського районного суду м. Києва (пр. №1-кс/759/6630/21) від 30 липня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, слідчими з особливо важливих справ першого відділу РКП СУФР ГУ ДФС у Київській області було проведено обшук господарських будівель, споруд, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , які належать на праві власності ФГ «Апіс Україна» (Код ЄДРПОУ 38767174).

Обшук було розпочато 20.08.2021 року об 09 год. 29 хв. та закінчено в 01 год. 35 хв. 21 серпня 2021 року. В процесі обшуку, слідчим з особливо важливих справ першого відділу РКП СУФР Головного управління ДФС у Київській області в тому числі було вилучено майно, належне на праві власності ФГ «Апіс Україна» та дозвіл на вилучення якого не був наданий Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 30 липня 2020 року. Зокрема, були вилучені товарно-матеріальні цінності, які знаходяться в складських приміщеннях готової продукції №2 та складі сировини №3 (відповідно до протоколу прийому-передачі речових доказів на відповідальне зберігання). Дані товарно-матеріальні цінності (відповідно до протоколу обшуку) являють собою ємкості, різного об`єму та різної і ваги, заповнені медом.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва (пр. №1-кс/759/7042/21 ун. № 759/19404/21 від 03 вересня 2021 року було накладено арешт на фінансово господарські документи, ноутбуки, печатки, товарно-матеріальні цінності, вилучені відповідно до протоколу від 20.08.2021 року під час обшуку господарських будівель, споруд, обєктів житлової нерухомості, які використовуються ФГ «АПІС Україна» (код ЄДРПОУ 38767174) за адресою: Київська область, Обухівський район, с. Халепя, вул. Лісова, буд. 76.

Розгляд Святошинським районним судом м. Києва клопотання прокурора Іванківського відділу Вишгородської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 про накладення арешту, у кримінальному провадженні №32020110000000088 від 30.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, відбувся без участі власника або його уповноваженої особи (іншого володільця) майна та/або представника юридичної особи (ФГ «АПІС Україна»), щодо якої здійснюється кримінальне провадження.

Основним нарямком діяльності ФГ «Апіс Україна» є експорт сільськогосподарської продукції, а саме, продукції, пов`язаної з бджільництвом. В більшості, підриємство закуповує мед бджолиний у населення (фізичних осіб). Останні роки, розрахунок з продавцями меду бджолиного та іншої продукції, пов`язаної з бджільництвом, підприємство проводить в безготівковій формі.

Як вбачається із змісту ухвали Святошинського районного суду м. Києва, за версією органу досудового розслідування, ознаки кримінального правопорушення за ч.1 ст.212 КК України можуть мати місце за період діяльності підприємства у 2017, 2018, 2019 роках. На їх бачення, службові особи ФГ «Апіс Україна» сформували «фіктивний» податковий кредит ввіреного їм господарства, за рахунок відображення «фіктивних» фінансово-господарських операцій з фізичними особами. Однак, за рахунок фізичних осіб, не вбачається за можливе сформувати ані «реальний» ані «фіктивний» податковий кредит, оскільки фізичні особи не мають статусу платника податку на додану вартість. Таке припущення органів досудового розслідування не базується на нормах чинного законодавства.

Як вбачається із змісту ухвали Святошинського районного суду м. Києва від 03 вересня 2021 року, слідство прийшло до висновку, що службові особи ФГ «Апіс Україна» документально відобразили придбання меду від населення, хоча в дійсності дані операції проводилися від постачальників великих партій заготівельників уникаючи сплати податку з доходів фізичних осіб та військового збору. Крім того, з метою ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб вартість придбаного від фізичних осіб меду документально занижалася з метою проведення значних фінансових операцій без оподаткування. Жодних доказів, в підтвердження свого припущеня, зібраними більш як за рік, слідчими не надано. Звертаю увагу, що ФГ «Апіс Україна» в переважній більшості, протягом останніх років, здійснює розрахунок з контрагентами по закупівлі зазначеної вище с/г продукції шляхом безготівкового перерахунку коштів за реквізитами, зазначеними продавцями. В підтвердження зазначеного, долучаються вибірково банківські виписки.

Свідчення ФОП ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , на які посилається слідство в якості доказів, є недостатніми для того, щоб слідство зробило зазначені вище висновки, а суд прийняв відповідне процесуальне рішення про накладення арешту на товарно-матеріальні цінності підприємства, фінансово-господарські документи, печатки та інше майно, вилучене під час обшуку.

Як вбачаєтьсяіз матеріалівдосудового слідства,наданих вмежах справипо розглядуклопотання пронакладення арешту,у слідства відсутні докази, які підтверджують той факт, що службовими особами ФГ «Апіс Україна», в порушення діючого законодавства вчинялися дії, спрямовані на незаконне збагачення шляхом ухилення від сплати податків до державного бюджету, а також про те, що мед бджолиний, одержаний внаслідок вчинення кримінального правопорушення і відповідаює критеріям ст. 98 КПК України. При цьому, долучена прокурором до матеріалів клопотання постанова про визнання вказаних товарно-матеріальних цінностей речовими доказами в кримінальному провадженні також таких даних не містить. Приймаючи таке рішення прокурор обмежився виключно цитуванням ст. 98 КПК України, без будь -якої вказівки про можливу належність арештованого майна до речових доказів.

Окрім цього, слідчим органом належним чином не доведено наявності обґрунтованої підозри в тому, що службовими особами ФГ «Апіс Україна», в порушення діючого законодавства вчинялися дії, спрямовані на незаконне збагачення шляхом ухилення від сплати податків до державного бюджету, а також того, що зернові культури, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення.Також, відповідно до положень пункту 2 частини другої статті 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу). Окрім того,прокурор у клопотанні про арешт майна, посилався на те, що обставини кримінального провадження стосуються періоду з лютого по квітень 2017 року, а зернові культури на які накладено арешт, закуплено ТОВ ДЕВАЙС ЛТД влітку 2017 року, та таким чином воно не може бути взагалі яким-небудь речовим доказом або предметом злочинів, про які вказано в оскаржуваній ухвалі слідчого судді.Таким чином, вирішуючи питання про арешт майна ТОВ ДЕВАЙС ЛТД, не була врахована можливість використання зернових культур як доказу у кримінальному провадженні, та в порушення положень частини третьої статті 132 КПК був накладений арешт на майно ТОВ ДЕВАЙС ЛТД, без доведення прокурором наявності обґрунтованої підозри в тому, що службовими особами підприємства в порушення діючого законодавства вчинялися дії, спрямовані на незаконне збагачення шляхом ухилення від сплати податків до державного бюджету, а також можливості виконання завдання, для виконання якого прокурор звернувся із клопотанням про арешт майна. За таких обставин, слідчий суддя вважає, щона даній стадії досудового розслідування не доведено, що є необхідність у забезпеченні кримінального провадження, як арешт майна ТОВ ДЕВАЙС ЛТД, з чим кримінально процесуальний закон пов`язує можливість скасування арешту майна».

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 клопотання по скасування арешту майна підтримала в повному обсязі з підстав зазначених в матеріалах клопотання.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував щодо задоволеня даного клопотання.

Заслухавши думку сторін, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 03.09.2021 року накладено арешт на речові докази у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32020110000000088 від 30.07.2020 року.

Також в судовому засіданні слідчим суддею було встановлено, що вилучені у приміщенні під назвою «приміщення готової продукції» №2 та «приміщення де зберігається сировина» №3 товарно-матеріальні цінності передано на відповідальне зберігання ФГ «Апіс Україна».

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 174 КПК України арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Заявником до клопотання долучено письмові докази, які переконливо свідчать про законність перебування у володінні ФГ "Апіс Україна" товарно-матеріальних цінностей, а саме: банківські виписки, закупівельні актидоговори купівлі-продажу товарів, довідки сільрад про наявність у присадибних господарствах громадян бджолосімей, платіжні доручення, експлуатаційні дозволи для потужностей (об`єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів, агентські договори тощо. Зазначених письмових доказів, які мають суттєве значення для справи, не було в розпорядженні слідчого судді під час розгляду клопотання про накладення арешту, а тому в частині скасування арешту, накладеного на товарно-матеріальні цінності, клопотання підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя вважає, що в частині скасування арешту, накладеного на печатки, ноутбуки, оригінали договорів, копій митних документів, слід відмовити, оскільки дозвіл на вилучення даних речей та документів наданий ухвалою слідчого судді про надання дозволу на проведення обшуку, що свідчить про законність їх вилучення та арешту.

Керуючись ст.ст. 170, 174, 369 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання адвоката ОСОБА_5 ,яка дієв інтересахФермерського господарства«Апіс Україна"про скасуванняарешту майнау кримінальномупровадженні внесеного до ЄРДР №32020110000000088від 30.07.2020року задовольнити частково.

Скасувати арешт майна, який був накладений ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 03.09.2021 року у справі № 759/19404/21, а саме на:

- вилучені у приміщенні під назвою «приміщення готової продукції» №2 товарно-матеріальні цінності, які знаходяться на відповідальному зберіганні за адресою здійснення діяльності ФГ «АПІС УКРАЇНА», а саме: Київська область, Обухiвський район, с. Халеп`я, вул. Лісова, буд. 76 відповідно до протоколу передачі речових доказів на відповідальне зберігання від 20.08.2021:

- металеві бочки жовтого кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 18штук заповнені медом в об`ємі 3350 літрів;

- металеві бочки синього кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 95штук, заповнені медом в об`ємі 16920 літрів;

- металеві бочки зеленого кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 62штук, заповнені медом в об`ємі 3490 літрів;

- металеві бочки червоного кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 8штук, заповнені медом в об`ємі 1320 літрів;

- металеві бочки чорного кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 3штуки, заповнені медом в об`ємі 600 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 60 літрів кожна в кількості 8штук, заповнені медом в об`ємі 480 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 50 літрів кожна в кількості 7штук, заповнені медом в об`ємі 320 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 40 літрів кожна в кількості 7штук, заповнені медом в об`ємі 220 літрів;

- металеві бідони об`ємом 37 літрів кожний в кількості 28 штук, заповнені медом в об`ємі 1028,6 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 30 літрів кожна в кількості 7штук, заповнені медом в об`ємі 210 літрів;

- металеві бідони об`ємом 27 літрів кожний в кількості 15 штук, заповнені медом в об`ємі 405 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 25 літрів кожна в кількості 2штуки, заповнені медом в об`ємі 50 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 19 літрів кожна в кількості 72штуки, заповнені медом в об`ємі 1350 літрів;

- пластикові ємності жовтого кольору (з чорною кришкою) об`ємом 19літрів в кількості 8 штук, заповнені медом в об`ємі 152 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 14 літрів кожна в кількості 36штук, заповнені медом в об`ємі 504 літрів;

- пластикові прозорі ємності об`ємом 5 літрів кожна в кількості 6 штук, заповнені медом в об`ємі 30 літрів;

- пластикові прозорі ємності об`ємом 3 літри кожна в кількості 46 штук, заповнені медом в об`ємі 138 літрів;

- пластикові прозорі ємності об`ємом 0.8 літрів кожна в кількості 550 штук, заповнені медом в об`ємі 440 літрів;

- вилучені у приміщенні під назвою «приміщення де зберігається сировина» №3 товарно-матеріальні цінності, які знаходяться на відповідальному зберіганні за адресою здійснення діяльності ФГ «АПІС УКРАЇНА», а саме: Київська область, Обухiвський район, с. Халеп`я, вул. Лісова, буд. 76 відповідно до протоколу передачі речових доказів на відповідальне зберігання від 20.08.2021:

- металеві бочки синього кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 63штуки, заповнені медом в об`ємі 12300 літрів;

- металеві бочки сірого кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 26штук, заповнені медом в об`ємі 4 900 літрів;

- металеві бочки зеленого кольору об`ємом 200 літрів кожна в кількості 46штук, заповнені медом в об`ємі 9 080 літрів;

- металеву бочку жовтого кольору об`ємом 200 літрів в кількості 1штука, заповнені медом в об`ємі 200 літрів;

- металеву бочку червоного кольору об`ємом 200 літрів в кількості 1штука, заповнені медом в об`ємі 200 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 60 літрів кожна в кількості 5штук, заповнені медом в об`ємі 300 літрів;

- пластикову ємність білого кольору об`ємом 40 літрів в кількості 1штука, заповнені медом в об`ємі 40 літрів;

- металеві бідони об`ємом 37 літрів кожний в кількості 28 штук, заповнені медом в об`ємі 1028,6 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 31 літр кожна в кількості 9штук, заповнені медом в об`ємі 279 літрів;

- пластикові ємності білого кольору об`ємом 19 літрів кожна в кількості 9штук, заповнені медом в об`ємі 171 літр.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Повний текст ухвали складено та оголошено 24.09.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.09.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99848458
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна у кримінальному провадженні внесеного до ЄРДР №32020110000000088 від 30.07.2020 року

Судовий реєстр по справі —759/20602/21

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Поплавська О. В.

Ухвала від 21.09.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Поплавська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні