Постанова
від 25.05.2010 по справі 6/105-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2010 р. № 6/105-09

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого: Панової І.Ю.

суддів: Заріцької А.О.,

Коваленка В.М.

Розглянувши касаційну ска ргу Публічного акціонерног о товариства Комерційний бан к "Приватбанк"

на постанову господарського суду Сумсь кої області від 28.05.2009

у справі № 6/105-09 господарського суду Сумської області

за заявою Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4

Про визнання банкрутом

за участю представників ст орін: від Публічного акціоне рного товариства Комерційни й банк "Приватбанк" - Полто рацька О.В.

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського суду Сумської області від 14.05.2 009 (суддя Гордієнко М.І.) порушен о провадження у справі № 6/105- 09 про банкрутство Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, за заявою боржника, в порядку статей 47, 48 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом", призначено спр аву до розгляду, зобов'язано б оржника надати всім кредитор ам копію плану погашення йог о боргів.

Постановою господарського суду Сумської області від 28.05.2 009 у справі № 6/105-09, на підста ві статей 22-24, 27 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом", Фізична особ а-підприємець ОСОБА_4 визн аний банкрутом, відкрита лік відаційна процедура, ліквіда тором майна банкрута признач ено арбітражного керуючого ОСОБА_6

Постанова господарського суду обґрунтована тим, що з ме тою виявлення майнових актив ів та кредиторської та дебіт орської заборгованості підп риємства було проведено вивч ання і аналіз бухгалтерської документації. В ході аналізу документації, встановлено, щ о кредиторська заборгованіс ть складає 1256971,87 грн., дебіторсь ка заборгованість відсутня. Як вбачається з поданих доку ментів, для виявлення майнов их активів було проведено ін вентаризацію та виявлено май нових активів заставною варт істю 490172,00 грн. Також, з результа тів інвентаризації, було вия влено, що в разі реалізації ма йна коштів отриманих від реа лізації буде недостатньо для задоволення всіх кредиторсь ких вимог.

Листом №146 від 19.02.2010 ліквідатор а Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 - арбітражного ке руючого ОСОБА_6 визнано кр едиторські вимоги Публічног о акціонерного товариства Ко мерційний банк "Приватбанк" в розмірі 194400 грн.

Не погоджуючись з прийнято ю постановою господарського суду Сумської області, Публі чне акціонерне товариство Ко мерційний банк "Приватбанк" з вернувся до Вищого господарс ького суду України з касацій ною скаргою, в якій просить її скасувати, в частині признач ення ліквідатором майна банк рута арбітражного керуючого ОСОБА_6.

В судовому засіданні 25.05.2010 пр едставник Публічного акціон ерного товариства Комерційн ий банк "Приватбанк", в порядку статті 22 ГПК України, уточнив вимоги касаційної скарги та просив Вищий господарський суд України скасувати поста нову господарського суду Сум ської області від 28.05.2009 повніст ю.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши в касаційному поря дку прийняту у справі постан ову, на підставі встановлени х фактичних обставин справи, перевіривши застосування су дом першої інстанції норм ма теріального і процесуальног о права, Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом" вважає, що касацій на скарга підлягає задоволен ню, а оскаржувана постанова с уду першої інстанції про виз нання банкрутом Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_4 підл ягає скасуванню, виходячи з н аступного.

Постановою господарського суду Сумської області від 28.05.2 009 про визнання боржника банкр утом, в порядку статей 47-49 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом" вс тановлено, що боржник зверну вся до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство в зв'язку з ти м, що він прийняв рішення про л іквідацію та припинення підп риємницької діяльності, не с проможний виконати свої грош ові зобов'язання перед креди торами у зв'язку із недостатн істю вартості майна. Загальн а сума грошових вимог кредит орів до боржника становить 1256 971,87 грн.

Судом першої інстанції в по станові про визнання боржник а банкрутом встановлено, що я к свідчить з поданих докумен тів, за результатами інвента ризації виявлено майнових а ктивів заставною вартістю 49017 2,00 грн.

Господарський суд дійшов в исновку, що, в разі реалізації майна, коштів отриманих від р еалізації буде недостатньо д ля задоволення всіх кредитор ських вимог.

Стаття 47 спеціального Закон у має назву "Загальні положен ня про банкрутство суб'єкта п ідприємницької діяльності - громадянина"

Відповідно до вимог ч. 1, 2 ст. 47 Закону правила, передбачені цією статтею, застосовуютьс я до відносин, пов'язаних з виз нанням громадянина - суб'єкта підприємницької діяльності (далі - громадянина-підприємц я) банкрутом. Заява про поруше ння справи про банкрутство г ромадянина-підприємця може б ути подана в господарський с уд громадянином-підприємцем , який є боржником, або його кр едиторами.

Згідно з ч. 3, 4 ст. 47 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" до заяви громадянина-підприємця про порушення справи про банкрут ство може бути доданий план п огашення його боргів, копії якого направляються кредито рам та іншим учасникам прова дження у справі про банкрутс тво. За відсутності заперече нь кредиторів господарський суд може затвердити план пог ашення боргів, що є підставою для зупинення провадження у справі про банкрутство на ст рок не більше трьох місяців. П лан погашення боргів повинен включати: строк його виконан ня; розмір суми, яка щомісячно залишається боржнику - грома дянину-підприємцю та членам його сім'ї на споживання; розм ір суми, яка буде щомісячно на правлятися на погашення вимо г кредиторів.

Згідно з ч. 6 ст. 47 Закону, якщо в результаті виконання боржн иком плану погашення боргів, вимоги кредиторів задоволен і в повному обсязі, проваджен ня у справі про банкрутство п рипиняється.

Відповідно до вимог ст. 48, яка має назву "Розгляд господарс ьким судом справи про банкру тство громадянина-підприємц я" одночасно з прийняттям зая ви про порушення справи про банкрутство громадянина-під приємця господарський суд н акладає арешт на майно грома дянина-підприємця, за винятк ом майна, на яке згідно з цивіл ьним процесуальним законода вством України не може бути з вернено стягнення. За клопот анням громадянина-підприємц я господарський суд може зві льнити з-під арешту майно (час тину майна) у разі укладення договору поруки чи іншого за безпечення виконання зобов 'язання громадянина-підприєм ця третіми особами. За заявою громадянина-підприємця госп одарський суд може відкласти розгляд справи про банкрут ство не більше ніж на два міс яці для проведення громадя нином-підприємцем розрахун ків з кредиторами чи укладен ня мирової угоди. За наявност і відомостей про відкриття с падщини на користь громадяни на-підприємця господарський суд має право зупинити прова дження у справі про банкрутс тво для вирішення питання що до спадщини у встановленому законом порядку. Якщо у встан овлений частиною другою ці єї статті строк громадянин- підприємець не подав дока зів задоволення вимог кред иторів і в зазначений стро к не укладено мирової угод и, господарський суд визна є громадянина-підприємця ба нкрутом і відкриває ліквіда ційну процедуру.

Згідно статті 1 спеціальног о Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" ліквідація - припиненн я діяльності суб'єкта підпри ємницької діяльності, визнан ого господарським судом банк рутом, з метою здійснення зах одів щодо задоволення визнан их судом вимог кредиторів шл яхом продажу його майна.

Відповідно до вимог статті 51 ЦК України до підприємницьк ої діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-п равові акти, що регулюють під приємницьку діяльність юрид ичних осіб, якщо інше не встан овлено законом або не виплив ає із суті відносин.

Статтею 22 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців" передбачено, зок рема, що інформація про прийн яття фізичною особою рішення щодо припинення підприємниц ької діяльності підлягає обо в'язковому опублікуванню в с пеціалізованому друкованом у засобі масової інформації.

Згідно з ч. 9 ст. 47 Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" для пров едення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням фізична особа-підприємець а бо уповноважена нею особа, не раніше двох місяців з дати пу блікації повідомлення у спец іалізованому друкованому за собі масової інформації, под ає державному реєстратору до відки Державної податкової і нспекції, Пенсійного фонду У країни про відсутність забор гованості та інші документи.

Відповідно до вимог частин и 4, статті 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особ и поміщає в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не мож е становити менше двох місяц ів з дня публікації повідомл ення про припинення юридично ї особи.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що, виходячи з вимог ст.ст.51, ч. 4 ст.105 ЦК України, ст.ст.22,47 Зако ну України " Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців", на фізичних осіб - суб'єктів під приємницької діяльності, що вирішили припинити власну пі дприємницьку діяльність, пок ладено обов'язок, для належно го з'ясування кола кредиторі в та встановлення повного об сягу кредиторської заборгов аності, опублікувати в спеці алізованому друкованому зас обі масової інформації, пові домлення про прийняте рішенн я щодо припинення підприємни цької діяльності.

Враховуючи викладене, одні єю з передумов порушення про вадження у справі про банкру тство, в порядку статей 47-49 спец іального Закону, є здійсненн я громадянином-підприємцем п опередньої публікації оголо шення, в порядку частини 4 стат ті 105 ЦК України та статті 22 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців" п ро прийняття рішення щодо пр ипинення підприємницької ді яльності. .

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України звер тає увагу на те, що справа про банкрутство суб'єкта підприє мницької діяльності - грома дянина, на підставі ст.ст.47,48 За кону не може бути порушена до закінчення двохмісячного ст року з дня публікації повідо млення про прийняття фізично ю особою рішення щодо припин ення підприємницької діяльн ості.

Відповідно до вимог частин и 1 статті 111 ЦК України ліквіда ційна комісія після закінчен ня строку для пред'явлення ви мог кредиторами складає пром іжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про с клад майна юридичної особи, щ о ліквідується перелік пред' явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розг ляду. Проміжний ліквідаційни й баланс затверджується учас никами юридичної особи або о рганом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної ос оби.

Відповідно до вимог частин и 5 статті 60 Господарського ко дексу України, яка регулює за гальний порядок ліквідації с уб'єкта господарювання, лікв ідаційна комісія оцінює наяв не майно суб'єкта господарюв ання, який ліквідується і роз раховується з кредиторами, с кладає ліквідаційний баланс та подає його власнику або ор гану, який призначив ліквіда ційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного б алансу повинні бути перевіре ні у встановленому законодав ством порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, до заяви Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_4 про порушення справи про банкрут ство, не додані докази здійсн ення попередньої публікації оголошення, в порядку ст.51 та ч. 4 ст. 105 ЦК України та ст. 22 Закон у України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців", в з аяві відсутні посилання на ф акти: здійснення оцінки наяв ного майна боржника, а також н е додано проміжний ліквідаці йний баланс.

Виходячи з викладеного, кол егія суддів Вищого господарс ького суду України дійшла ви сновку про те, що справа про ба нкрутство Фізичної особи-під приємця ОСОБА_4 порушена н еправомірно, без здійснення публікації про прийняття ріш ення щодо припинення підприє мницької діяльності та належ ного з'ясування кола кредито рів боржника, а також повного обсягу кредиторської заборг ованості, оцінки майна боржн ика, за рахунок якого можливе задоволення вимог кредиторі в фізичної особи - підприємця , в зв'язку з чим, господарськ ий суд незаконно продовжив п роцедуру банкрутства боржни ка та визнав його банкрутом н а підставі ст.ст. 47-49 Закону Ук раїни " Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом".

Крім того, в постанові госпо дарського суду взагалі відсу тній правовий аналіз та не вс тановлено, чи був поданий бор жником до суду план погашенн я боргів громадянина - підпри ємця, чи здійснювалось, в поря дку п. 6 ч. 4 ст. 47 Закону, задоволе ння вимог кредиторів, на вико нання боржником плану погаше ння боргів.

Виходячи з викладеного, кол егія суддів Вищого господарс ького суду України дійшла ви сновку про те, що справа про ба нкрутство Фізичної особи-під приємця ОСОБА_4 порушена н еправомірно, без належних до казів того, що вартості майна боржника, який прийняв рішен ня про припинення підприємни цької діяльності, недостатн ьо для задоволення вимог йог о кредиторів, в зв'язку з чим, г осподарський суд незаконно п родовжив процедуру банкрутс тва громадянина-підприємця т а визнав його банкрутом за пр авилами ст.ст. 47-49 спеціального Закону.

Крім того, Колегія суддів Ви щого господарського суду Укр аїни звертає увагу на той фак т, що в ухвалі про порушення сп рави про банкрутство та пост анові про визнання боржника банкрутом, суд першої інстан ції самостійно змінив право ві підстави, згідно яких борж ник звернувся до господарськ ого суду з заявою про порушен ня справи про банкрутство, а с аме - як вбачається з матеріал ів справи, громадянин-підпри ємець звернувся до господарс ького суду з заявою про поруш ення справи про банкрутство на підставі ст. 51 Закону Украї ни " Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", яка перед бачає особливості застосува ння процедури банкрутства юр идичної особи, що ліквідуєть ся власником.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що спеціальний Закон Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" не перед бачає можливості зміни, за ін іціативою господарського су ду, правових підстав для пору шення провадження у справі п ро банкрутство, які викладен і в заяві про порушення справ и.

Статтею 1119 ГПК України, яка в изначає повноваження касаці йної інстанції, передбачено право суду касаційної інстан ції скасувати рішення першої інстанції та припинити пров адження у справі.

З огляду на зазначене, врах овуючи, що висновки, зроблені судом першої інстанції, не ві дповідають вимогам чинного з аконодавства постанова про в изнання Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_4 банкрутом та відкриття ліквідаційної про цедури підлягає скасуванню, як така, що не відповідає прип исам чинного законодавства, а провадження у справі підля гає припиненню.

Також, Вищий господарський суд України зазначає, що за на слідками розгляду касаційно ї скарги (подання) згідно стат ей 125, 129 Конституції України та рішення Конституційного Суд у України № 8-рп/2010 від 11.03.2010 постан ова (ухвала) Вищого господарс ького суду України касаційно му оскарженню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117 , 1119-11111 ГПК України та ст .ст. 125, 129 Конституції України, Ви щий господарський суд Україн и, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Публіч ного акціонерного товариств а Комерційний банк "Приватба нк" задовольнити частково.

Постанову господарського суду Сумської області від 28.05.20 09 у справі № 6/105-09 скасув ати.

Провадження у справі № 6/105 -09 припинити.

Постанова Вищого господар ського суду України касаційн ому оскарженню не підлягає.

Головуючий І.Ю. Панова

Судді А.О. Заріцька

В.М. Коваленко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.05.2010
Оприлюднено24.06.2010
Номер документу9988613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/105-09

Постанова від 25.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 22.10.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Постанова від 28.05.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Ухвала від 05.10.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 01.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 28.05.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні