Рішення
від 27.09.2021 по справі 153/1456/21
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" вересня 2021 р. Справа153/1456/21

Провадження2/153/296/21-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Швеця Р.В.

за участю секретаря судового засідання Побережної Т.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Ямпіль Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ямпільської міської ради Вінницької області про надання строку, достатнього для прийняття спадкового майна у порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом. Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Біла Ямпільського району Вінницької області померла її баба - ОСОБА_2 . За життя - 18.08.2016, ОСОБА_2 склала заповіт, яким земельну ділянку, розміром 1,7735 га, розташовану на території Гальжбіївської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, заповіла їй. Заповіт посвідчений секретарем виконкому Гальжбіївської сільської ради Ямпільського району Вінницької області і зареєстрований в реєстрі за номером 2044. Заповіт не змінено і не відмінено. Позивач вказала, що через епідемію COVID-19 та заборону перетину державного кордону і в`їзду в Україну на поховання баби вона приїхати не змогла, а також пропустила шестимісячний строк, визначений для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини за заповітом. Позивач просить суд визначити їй додатковий строк терміном у три місяці після вступу рішення в законну силу для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті баби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Біла Ямпільського району Вінницької області.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Надала суду заяву, вх.№5915 від 13.09.2021, про розгляд справи без її участі. Заявлені позовні вимоги підтримує та просить суд їх задоволити.

Представник відповідача Ямпільської міської ради Вінницької області Житар Д.О. в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву, вх.№6290 від 27.09.2021, про розгляд справи у його відсутність. Не заперечує проти задоволення позову.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України - учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3 ст.223 ЦПК України суд розглянув справу за відсутності сторін, на підставі наявних доказів.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Заяви, клопотання: заяви позивача та представника відповідача про розгляд справи без їх участі.

Відповідно до ухвали Ямпільського районного суду Вінницької області від 07.09.2021 відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Судом встановлені такі обставини та визначені відповідно до них правовідносини:

Із копії посвідчення особи НОМЕР_1 та копії паспорта громадянина Республіки Молдова встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є громадянкою Республіки Молдова, зареєстрована та проживає - АДРЕСА_1 (а.с.4-6).

З копії заповіту від 18 серпня 2016 року встановлено, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила розпорядження, відповідно до якого земельну ділянку, розміром 1,7735 га, у межах згідно з планом земельної ділянки № НОМЕР_2 , яка розташована на території Гальжбіївської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0525681600:07:004:0100, заповіла ОСОБА_1 . Заповіт не змінений і не відмінений (а.с.7, 17).

Із копії свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_3 , виданого 02.11.2020 Ямпільським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Біла Ямпільського району Вінницької області померла ОСОБА_2 (а.с.8).

Із повідомлення приватного нотаріуса Могилів-Подільського районного нотаріального округу Горбоконь О.Г. встановлено, що ОСОБА_1 , звернувшись до приватного нотаріуса, не надала документів, які підтверджують факт її постійного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , та не подала нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з чим їй рекомендовано звернутися до суду з заявою про визначення їй додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.9).

Із копії державного акта на право власності на земельну ділянку, серія ВН №044365, виданого 28.07.2005, встановлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки, площею 1,7735 га, розташованої на території Гальжбіївської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0525681600:07:004:0100 (а.с.10).

Згідно ст.55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи (частина перша та друга статті 1220 ЦК України).

Статтею 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно зі статтею 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Частиною першою та другою статті 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина перша статті 1270 ЦК України).

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини визначені статтею 1272 ЦК України.

Відповідно до частини першої статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Разом з тим, частиною третьою статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1223 ЦК України ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Звертаючись до суду із вказаним позовом, ОСОБА_1 вказала, що причиною пропуску строку для прийняття спадщини була заборона перетину державного кордону і в`їзду в Україну, у зв`язку з чим вона не змогла приїхати в Україну і пропустила шестимісячний строк, визначений для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини за заповітом.

Причину пропуску позивачем встановленого строку для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , суд визнає поважною.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких обставин, суд приймає визнання відповідачем позову, оскільки воно не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб .

При розгляді вказаної справи предмет доказування доведений позивачем відповідними доказами, при чому, їх аналіз дозволяє зробити висновок про те, що вони є належними, допустимими та достовірними як кожний окремо, так і у взаємному зв`язку у їх сукупності.

Тому суд має підстави відповідно до ст.1272 ЦК України для надання позивачеві додаткового строку, необхідного для подання заяви про прийняття спадщини.

Виходячи із наведеного, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог і має підстави для задоволення позову в повному обсязі.

На стягненні судових витрат позивач не наполягає.

Користуючись принципом диспозитивності визначеним ч.1 ст.13 ЦПК України, суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат із відповідача на користь позивача не вбачається.

Керуючись ст.ст.11, 200, 206, 258-265 ЦПК України і на підставі ст.ст. 1223, 1270, 1272 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк терміном в три місяці після вступу рішення в законну силу, для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини в порядку спадкування за заповітом, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Біла Ямпільського району Вінницької області.

Рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Ямпільський районний суд Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 .

Відповідач: Ямпільська міська рада Вінницької області, яка знаходиться за адресою: вулиця Замкова, 94/2 місто Ямпіль Могилів-Подільський район Вінницька область, 24500, код ЄДРПОУ: 03772660.

Суддя Р.В. Швець

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.09.2021
Оприлюднено27.09.2021
Номер документу99888456
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/1456/21

Рішення від 27.09.2021

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Швець Р. В.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Швець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні